Nu intraţi în panică! Săptămâna viitoare vor suna sirenele în cadrul unui amplu exerciţiu de alarmare

IGSU va desfășura săptămâna viitoare un amplu exercițiu, la nivel național, pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017.

În perioada 18-21 aprilie a.c., în localități din țară va fi declanșat mecanismul de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și vor fi acționate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populației din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice.

Simulările vor începe marți, 18 aprilie a.c., iar timp de patru zile vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților.

În perioada vizată, locuitorii Capitalei și cei din județele țării vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10.00-15.00. De asemenea, în funcție de caracteristicile tehnice, vor fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație.

Reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, se recomandă cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIȚIU”.

INFO BACKGROUND

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor. 

De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.
*
La nivel național, există peste 7.700 astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate.


Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare-alarmare revine autorităților publice locale, iar reprezentanții inspectoratelor pentru situații de urgență derulează, periodic, acțiuni de verificare în teren. Pe parcursul anului trecut,  personalul specializat a verificat 5.248 mijloace de alarmare a populației.

În anul 2016, inspectoratele pentru situații de urgență (ISU) au organizat 1.533 exerciții de alarmare la nivelul localităților, acțiuni derulate în colaborare cu comitetele județene și locale pentru situații de urgență, instituțiile publice cu atribuții în managementul situațiilor de urgență și operatorii economici sursă de risc.

Reziliența comunității pentru a depăși urmările unor dezastre este consolidată prin pregătirea permanentă a autorităților responsabile cu managementul tipului de risc, în colaborare cu populația civilă, pentru atingerea dezideratului comun de îmbunătățire a capacității de reacție a unui stat în fața provocărilor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Constanța Mâine, un exercițiu de alarmare publică ,,Miercurea Alarmelor”

27 Feb 2024 662

Poliția, pompierii și jandarmii, în zona de sud a municipiului Constanța. Ce se întâmplă acolo (FOTO+VIDEO)

20 Mar 2023 3039

Sirenele de alarmare vor suna la începutul săptămânii în zona de sud a Municipiului Constanța. Anunțul ISU Dobrogea

17 Mar 2023 1102

Primăria Constanța, apel către constănțeni- „Cetățenii sunt rugați să nu intre în panică“

24 Feb 2023 3526

ABADL, exercițiu de simulare a producerii inundațiilor în bazinul hidrografic

29 Sep 2021 1535

Atenție. Sirenele vor suna astăzi la Constanța. Nu intrați în panică. Semnificația semnalelor acustice

08 May 2019 1586

Constănţeni, nu intraţi în panică! Astăzi vor suna sirenele de alarmare. Semnificaţia semnalelor acustice (video)

06 Jun 2018 3076

Miercuri, exercițiu de alarmare a populației în Constanţa. Ce semnificaţie au semnalele acustice

05 Jun 2018 2127

UPDATE. Alarmele vor suna în județul Constanța. Primul exercițiu de avertizare a populației din 2018. Care este semnificația semnalelor acustice de alarmare

03 Jan 2018 12549

Primăria anunţă un nou exerciţiu de alarmare a populaţiei. Ce aveţi de făcut!

05 Dec 2017 2155

Exerciţiu ISU Dobrogea. În ce localităţi se va auzi semnalul de alarmare

04 Oct 2017 2407

Săptămâna trecută, elevii de la trei şcoli din judeţul Constanţa au fost evacuaţi! Iată motivul!

16 Sep 2017 2024

Exercițiu de alarmare la Constanța. Sunt verificate sirenele electrice

01 Aug 2017 2480

Exercițiu IGSU. Constănţenii nu au sunat la 112. În ce alte judeţe şi când vor mai fi testate sirenele

18 Apr 2017 2730

UPDATE 2 Constanţa. Sinistru. Exercițiu IGSU. A început testarea sirenelor care anunţă situaţiile de urgenţă (galerie foto+video)

18 Apr 2017 4585