„Marele blond“ ar fi împlinit astăzi 88 de ani Poveştile nespuse din viaţa maestrului comediei, Jean Constantin (galerie foto)

 
 
Jean Constantin, pe numele său complet, Constantin Cornel Jean, unul dintre marii actori ai României, a văzut lumina zilei la Techirghiol, pe 21 august 1927, în urmă cu 88 de ani. Cel considerat „maestrul comediei“ a părăsit scena vieţii în urmă cu cinci ani. Ieri, membrii familiei sale, Radu şi Mihai Stoian - nepotul său prin alianţă şi fiul acestuia - au dezvăluit pentru prima oară publicului detalii neştiute din viaţa marelui actor.
 
Despre Jean Constantin s-a spus în nenumărate rânduri că ar fi fost de etnie romă, dând viaţă, cu măiestrie, multor personaje creionate în această direcţie sau interpretând roluri de turc, culoarea măslinie a tenului său întărind concepţiile unora. În realitate însă, aşa cum spunea şi el de câte ori avea ocazia, era pe jumătate grec, pe jumătate român.
„Mama mea era grecoaică venită cu părinții de la Salonic prin aproximativ 1880 și se numea Caliopi Stavreg Zaharia. Tatăl meu era român, Dumitru Jean, și era conductor arhitect“, spunea Jean Constantin, în ultimul său interviu, acordat publicaţiei Libertatea. Spusele sale au fost întărite, ieri, de urmaşii săi, care au prezentat în detaliu istoria familiei din care se trage actorul.

Povestea cu parfum de „Iliada” a înaintaşilor săi

Rudele artistului au făcut o trecere în revistă a arborelui său genealogic, începând de la străbunici. Străbunicul matern, Panaiotis, ajunge din Grecia la Constanţa. La mijlocul secolului al XIX-lea, acesta era marinar pe corabia „Elpida”, adică „Speranţa”. Întâmplător sau nu, în filmul „Toate pânzele sus!”, exact acesta era numele vaporului pe care Jean Constantin a interpretat rolul lui Ismail. Panaiotis împreună cu soţia sa, Coconia, din Mangalia, se mută la Hasiduluc - Cumpăna de astăzi -, unde deschid o brutărie, după ce, mai înainte, avuseseră, în zona străzii Cărămidari, din Constanţa, o băcănie şi un birt. Panaiotis şi Coconia au împreună o fetiţă, Caliopi, însă, după naştere, Coconia face septicemie şi moare. Mai târziu, Caliopi s-a căsătorit cu Dumitru Jean, ei devenind apoi părinţii lui Jean Cornel Constantin şi ai altor opt copii.
Bunicul său, Costache Zeanu (sau Geanu), vine din Macedonia sârbească şi se stabileşte în Ulmeni, unde se căsătoreşte cu Gherghina, alături de care are doi băieţi şi două fete. Unul dintre băieţi, Dumitru Geanu, ajunge, printr-un concurs de împrejurări, să facă o şcoală de arte şi meserii, axându-se pe construcţii. În 1916, când termină armata, pe livretul să militar apare numele Jean Dumitru, şi nu Zeanu (sau Geanu). Doi ani mai târziu, acesta e trimis în Dobrogea şi împroprietărit cu teren, iar în 1920, o cunoaşte, la Cumpăna, pe Caliopi, cu care se căsătoreşte. Din căsătoria lor se naşte Constantin Cornel Jean, cel care urma să ajungă unul dintre cei mai mari actori români, prin sutele de personaje interpretate magistral în teatru şi în film.

Jean Constantin trebuie să continue să „trăiască“ în Constanţa

Printre personajele cărora Jean Constantin le-a dat viaţă se numără cele din seria „B.D. (Brigada Diverse)”, din filmele de acţiune şi de comedie ale regizorului Sergiu Nicolaescu, din „Eu, tu şi… Ovidiu”, „Chiriţa în Iaşi”, „A doua cădere a Constantinopolului”, „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” sau din serialele de televiziune „Toate pânzele sus” şi „Revolta Haiducilor”.
 
Ieri, în sala „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, alături de rudele artistului, Radu şi Mihai Stoian, s-au aflat şi Victor Maxim şi Dan Varsami Cojocaru, doi dintre susţinătorii ideii de a organiza un festival de film la Constanţa care să-i poarte numele lui Jean Constantin. Mesajul transmis de familie a fost unul clar: în Constanţa ar fi trebuit să existe un loc care să-i poarte numele regretatului actor, o stradă sau un cinematograf.
 
Trebuie precizat că, după reabilitare, Cinematograful „Republica” ar fi trebuit să poarte numele marelui artist, însă, aşa cum ne-a explicat Dan Cojocaru, descendenţii actorului şi-au dat acordul pentru utilizarea numelui acestuia abia în luna iulie a acestui an, astfel că, din punct de vedere legislativ, nu s-a putut face nimic până acum. „Sperăm ca, la următoarea şedinţă a Consiliului Judeţean, să fie iniţiat şi votat un proiect de hotărâre privind aprobarea denumirii Centrului Cultural «Republica» în Centrul Cultural «Jean Constantin». Marele actor va avea, oricum, cel puţin o sală consacrată, unde vor fi expuse un bust al său şi alte lucruri care i-au aparţinut“, a explicat Dan Varsami Cojocaru, directorul Direcţiei Judeţene a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa.

Weekend cu „marele blond“

Întru cinstirea memoriei „marelui blond“, aşa cum i se mai spunea lui Jean Constantin, în Piaţa Ovidiu, pe 21 şi 22 august, în intervalul orar 20.30 - 00.30, este programat evenimentul „Jean Constantin - Omul Mării“. Pe un ecran gigant, vor fi proiectate filme care i-au adus artistului celebritatea. Filmul „BD la munte şi la mare”, precum şi imagini din spectacolele de pe scena Teatrului „Fantasio” vor putea fi urmărite de cei cărora le-a lipsit maestrul comediei româneşti.
„În cazul în care vremea nu va ţine cu noi şi va ploua, evenimentul se va desfăşura în sălile de cinematograf din Tomis Mall“, a explicat Victor Maxim, fondatorul reţelei City Hub.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce evenimente sunt pregătite de Comunitatea Elenă Elpis Constanța pentru a celebra Ziua Națională a Greciei

25 Mar 2024 591

Activități de debut în cadrul proiectului ISJ Constanța- „S.A.V.E.“. Sute de elevi au participat la eveniment (FOTO)

19 Mar 2024 615

Ziua Greciei, celebrată la Teatrul Jean Bart din Tulcea

19 Mar 2024 467

Constanța Eveniment de lansare a albumului foto-documentar cu titlul „Mărțișoarele Flotei Naționale Române 1913. Colecția Anghel Georgian’’

06 Mar 2024 727

Filmul „FAMILIAR”, proiecție specială la Constanța, în prezența actorului Emanuel Pârvu

07 Feb 2024 582

Retrospectivă 2023 Un an bogat în activități culturale la Constanța. De la spectacole de teatru și vernisaje la proiecția documentarului „FLAVOURS OF ROMANIA-DOBROGEA”

28 Dec 2023 959

„Crăciun de poveste”, la Constanța, cu Orchestra Simfonică București

16 Dec 2023 791

Crăciun de poveste, la Constanța

28 Nov 2023 1097

Documentarul “Flavours of Romania”, în premieră la Constanța de Ziua Dobrogei. OMD Mamaia Constanța inițiază noi proiecte alături de jurnalistul Charlie Ottley

15 Nov 2023 764

LIVE TEXT Primăria Constanța celebrează Ziua Dobrogei la CMET Jean Constantin, alături de jurnalistul britanic Charlie Ottley (GALERIE FOTO)

14 Nov 2023 1062

Licitații publice O compania din Brașov furnizează echipamente pentru modernizarea și extinderea Teatrul de Vară de la Techirghiol (DOCUMENT)

12 Nov 2023 998

Ziua Dobrogei 2023 Jurnalistul britanic Charlie Ottley prezintă la Constanța documentarul Flavours of Romania – Dobrogea, la Centrul „Jean Constantin“

08 Nov 2023 1170

Jurnalistul britanic Charlie Ottley vine la Constanța pentru Ziua Dobrogei. La Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” va rula documentarul ”FLAVOURS OF ROMANIA-DOBROGEA„

03 Nov 2023 2247

Concert și expoziție foto-documentară la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanța, în cadrul proiectului “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”

23 Oct 2023 692

Evenimente în Constanța Lansarea peliculei cinematografice „Unde ești, Adame?” la Constanța

15 Sep 2023 1382