Actualitate

Președintele României, Klaus Iohannis a participat la exercițiul militar Saber Guardian 17. Ce a declarat șeful statului

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă, 15 iulie a.c., la Cincu, județul Brașov, o declarație de presă în urma participării la exercițiul militar multinațional 'Saber Guardian — 2017'.
 
Prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:
 
'Am asistat la un exercițiu foarte deosebit atât prin amploarea lui, cât și prin numărul de participanți, dar și faptul că aici au participat ostași români, americani, dar și invitați din mai multe state a făcut din acest exercițiu un exercițiu internațional. Foarte reușit, după părerea mea. Și, ați văzut adineauri, i-am felicitat pe comandanții care au condus unitățile care au participat la acest exercițiu.
 
Un foarte înalt nivel de profesionalism și, s-a putut constata foarte ușor, un exercițiu special prin faptul că aici au participat mai multe arme. Acest lucru până acum nu s-a realizat la noi, este o premieră.
 
Rezultatul final, evaluarea finală, o vor face militarii în orele și zilele care urmează, dar o primă evaluare se poate face la momentul acesta. A fost un exercițiu foarte reușit. Îi felicit pe toți cei care au pregătit, au condus acest exercițiu și, evident, pe toți cei care au participat, indiferent de rang.'
 
Sesiune de întrebări și răspunsuri:
 
Jurnalist: Sunteți îngrijorat, domnule Președinte, pentru că nu au fost cheltuiți banii alocați pentru achizițiile din apărare, cele două procente din PIB?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Recunosc că suntem deja foarte târziu în anul fiscal și ar trebui ca Ministerul Apărării să ia toate măsurile pentru a se încadra în cheltuirea, cu folos, nu oricum, a acestor sume importante.
 
Jurnalist: Domnul Țuțuianu este aici. Ați discutat și acest aspect, acum sau în alte ocazii?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, o să avem o discuție foarte aplicată pe aceste chestiuni.
 
Jurnalist: În legătură cu Planul de înzestrare, acele achiziții, planul retras din CSAT, se va face o ședință extraordinară sau așteptați ședința ordinară a Consiliului?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aici să nu facem o confuzie. Acela a fost planul de înzestrare pentru mai mulți ani. Ceea ce trebuie achiziționat și pe ce trebuie să se concentreze în acest an este foarte clar, nu e nicio problemă, și există toate aprobările necesare pentru ca aceste achiziții să fie făcute de Ministerul Apărării în condiții bune.
 
Jurnalist: Corect, dar vorbind de Planul de înzestrare pentru următorii zece ani, va fi nevoie de o ședință extraordinară a CSAT sau așteptați ședința ordinară, cea trimestrială?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: O să avem grijă să aprobăm — să discutăm și să aprobăm — aceste planuri imediat cum ne sunt prezentate.
 
Jurnalist: Domnule Președinte, am văzut că la acest exercițiu au participat inclusiv militari din Ucraina. În ultima vreme, există o discuție tot mai aplicată despre intrarea în NATO a Ucrainei. O vedeți oportună?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta este o chestiune care cu greu am putea să o discutăm astăzi, dar constatăm cu toții că militarii ucraineni au dorit și au putut astăzi să participe la acest exercițiu. Dacă Ucraina va dori sau nu va dori să devină aliat NATO, aceasta este o chestiune care se va discuta atunci când Ucraina își exprimă dorința în vreun fel.
 
Jurnalist: Pentru că au Apărarea merge mână în mână cu Economia, ați transmis ieri un mesaj de îngrijorare, printr-un consilier de-al domniei dumneavoastră. Care este pasul pe care trebuie să îl facă Guvernul în acest moment?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu trebuie făcut un pas special și nu trebuie reinventată roata. Ceea ce am vrut să transmit și cred că a fost destul de clar este că avem nevoie de stabilitate și avem nevoie de predictibilitate. Aceste schimbări frecvente de abordare strategică, de exemplu în domeniul fiscal, nu fac bine absolut nimănui. Nemaivorbind de faptul că ele nu pot fi puse în practică într-un timp foarte scurt. Mediul de afaceri, dar și omul simplu, vrea să știe ce dorește statul și cum va face statul aceste lucruri. Asta înseamnă stabilitate și predictibilitate. Cu toții ne dorim creștere economică, dar prin măsuri care sunt nepregătite sau slab pregătite în nici un caz nu vom obține acest obiectiv. Deci, încă o dată, predictibilitate, stabilitate, acestea trebuie garantate. Indiferent cine guvernează, indiferent ce abordare are, aceste lucruri trebuie să prevaleze.
 
Jurnalist: Could you tell me what the significance is of these exercises today for Romania?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: It's a very important exercise, because here a premiere, not only a large number of Romanian and US troops, we also have guests and we have several arms that have been involved in this exercise. The aim of the exercise, of course, is to see if more units can work together, if the troops are compatible, if the styles are compatible, and the first answer we can give right now is yes, they are compatible, they worked very well together and everybody who assisted today could see that this is living proof of the fact our soldiers not only talk together, they are able, when it is necessary, to fight together.
 
Jurnalist: Could they deter Russia?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Of course they could, and I think they do it.
 
Jurnalist: Se vorbește, zilele acestea, despre o eventuală impozitare a veniturilor Bisericii. Ați susține această idee?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Mi se pare iarăși din acel film lipsit de predictibilitate. Dacă se face un studiu și se discută foarte aprofundat, în primul rând cu cei vizați, atunci se poate veni cu un concept. După părerea mea, sincer, la acest moment, să vorbim despre impozitarea bisericilor mi se pare un fel de aventură fiscală.
 
Jurnalist: E drept că cel care a venit cu ideea a fost demis. Nu mai este consilierul Premierului.
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, mă rog.
 
Jurnalist: Domnule Președinte, pe chestiunile de apărare, pentru că a fost pusă și în engleză întrebarea despre Rusia. Am văzut reacții, în presă cel puțin, în presa internațională, în legătură cu achiziția de rachete Patriot. Și, de asemenea, și cu aceste exerciții militare din ultima perioadă. Credeți că toate aceste lucruri tensionează în vreun fel relația actuală cu Federația Rusă?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În primul rând, trebuie să vedem pentru ce se fac aceste achiziții. Noi nu ne pregătim să atacăm pe nimeni. Noi ne pregătim să fim mai bine dotați, ca Armata noastră să beneficieze de dotări moderne, eficiente. Este un lucru absolut necesar și aceste dotări nu sunt gândite, repet, pentru a ataca pe cineva. Ele sunt gândite pentru a ne apăra, pentru a garanta securitatea românilor în România.
 
Jurnalist: Domnule Președinte, în legătură cu activarea Brigăzii multinaționale, este un rezultat al Summitului de la Varșovia, ce ne puteți spune legat de acest subiect?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, este un rezultat al muncii noastre de convingere pe care am dus-o înaintea și în cursul Summitului de la Varșovia și sunt foarte mulțumit că astăzi am putut să avem ceremonia de inaugurare. Știți că deja anul trecut am avut faza inițială, s-a inaugurat sediul, au început participanții să sosească și, iată, într-un timp record, părerea mea, am reușit să punem la punct tot ce a fost de pus la punct. E un semnal, încă o dată, că România este un aliat extrem de serios, România este un aliat foarte bine pregătit și soldații noștri sunt foarte, foarte buni profesioniști și au capacitatea să integreze foarte repede alți profesioniști veniți din state aliate.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, acordat președintelui Consiliului Concurenţei

23 Nov 2017 309

Decrete semnate de președintele României și primul ministru pentru conferirea unor ordine. Cu ce prilej aniversar și cui

23 Nov 2017 500

Președintele Klaus Iohannis susține că Liviu Dragnea ar trebui să demisioneze din funcția de președinte al Camerei Deputaților

22 Nov 2017 162

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va promulga legea privind achiziționarea rachetelor Patriot

22 Nov 2017 154

Președintele României, Klaus Iohannis a călătorit cu trenul până la Ploiești

22 Nov 2017 217

Președintele Iohannis a conferit unui general-maior Ordinul Național Steaua României în grad de Ofițer cu prilejul Zilei Naționale a României

21 Nov 2017 3795

Ludovic Orban, despre coaliția PSD-ALDE ”Pune la cale procedura de suspendare a preşedintelui Iohannis”

20 Nov 2017 191

Tăriceanu nu va fi prezent la parada militară de 1 decembrie. Ce a declarat despre Klaus Iohannis

20 Nov 2017 233

Klaus Iohannis, despre urmărirea penală a lui Liviu Dragnea "Persoane care sunt cercetate penal nu trebuie să fie în conducerea statului. Punct!"

17 Nov 2017 404

Klaus Iohannis, despre investiţiile Guvernului în lucrări publice. Ce a declarat preşedintele

17 Nov 2017 342

Mai mulți magistrați au solicitat pensionarea și eliberarea din funcție. Decretele au fost semnate de președintele Klaus Iohannis

16 Nov 2017 253

Decrete semnate de preşedintele Klaus Iohannis. Două din ele vizează sistemul unitar de pensii publice

16 Nov 2017 555

Președintele UDMR, Kelemen Hunor a rămas fără „Steaua României“. Care este motivul pentru care s-a luat această măsură

15 Nov 2017 233

Klaus Iohannis a semnat astăzi decretul de decorare a Drapelului de Luptă al Centrului 39 Scafandri

15 Nov 2017 1152

Reacţia preşedintelui după ce Liviu Dragnea a devenit suspect într-un nou dosar

14 Nov 2017 311

Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial (document)

10 Nov 2017 875

Decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis. Are legătură cu societăţile producătoare de agent termic

10 Nov 2017 769

Un nou membru în Consiliul director al Fondului Român de Dezvoltare Socială. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul

10 Nov 2017 417

Decret semnat de Klaus Iohannis. Ce se întâmplă cu legea privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române

09 Nov 2017 764

Legea pentru completarea art. 258 din Legea educației naționale, trimisă Parlamentului de preşedintele Klaus Iohannis pentru reexaminare

08 Nov 2017 420

Decrete semnate de Klaus Iohannis. Mai mulți procurori, eliberați din funcție

07 Nov 2017 438

Parlamentul a votat. 50 de poliţişti şi jandarmi vor participa la Coaliţia Internaţională anti-ISIS

07 Nov 2017 408

Asociația Municipiilor din România a premiat excelența. Lista laureaților. Constanța nu a prins niciun loc. Și asta spune multe

07 Nov 2017 1339

Klaus Iohannis, despre modificările fiscale "Aceste modificări sunt cârpeli”

06 Nov 2017 550

Klaus Iohannis, despre protestele din țară ”Românii bine au făcut că și-au spus părerea”

06 Nov 2017 891

Mai mulți judecători au decis să iasă la pensie. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de pensionare

03 Nov 2017 585

Ce a declarat Tudorel Toader după ce a fost criticat de preşedinte

03 Nov 2017 603

Declaraţiile preşedintelui. Măsurile luate de Guvern, criticate de Klaus Iohannis

02 Nov 2017 491

Preşedintele Klaus Iohannis, mesaj după atentatul terorist din New York în care au murit 8 persoane

01 Nov 2017 448

Ce decrete a semnat președintele Klaus Iohannis. Unul are legătură cu salarizarea bugetarilor (document)

31 Oct 2017 768

Ce decrete a mai semnat președintele României, Klaus Iohannis

30 Oct 2017 321

Preşedintele Iohannis despre aderarea României la zona euro

26 Oct 2017 593

Decrete semnate de Klaus Iohannis. Doi procurori au fost eliberați din funcție

24 Oct 2017 776

Președintele României cere reexaminarea Legii Centenarului. Ce erori s-au strecurat în titlul legii

24 Oct 2017 332

Actorul Victor Rebengiuc decorat de președintele Klaus Iohannis

18 Oct 2017 312

UPDATE. Noul ministru al Transporturilor Felix Stroe depune jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni. Cine sunt ceilalți doi noi miniștri (document)

17 Oct 2017 817

UPDATE. Propunerile PSD pentru funcțiile de miniștri acceptate de președintele Klaus Iohannis. Felix Stroe va fi ministru al Transporturilor

17 Oct 2017 472

UPDATECare sunt principalele teme de pe agenda şedinţei de azi a CSAT

17 Oct 2017 766

Cele trei propuneri de noi miniştri în cabinetul Tudose vor ajunge mâine la Palatul Cotroceni

15 Oct 2017 307

Dragnea despre Iohannis ”Nu mai cred în neimplicarea politică a președintelui”

13 Oct 2017 447

Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe președintele Consiliului European

13 Oct 2017 310

Decret de decorare semnat de Președintele României. Cine a primit distincția

12 Oct 2017 384

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul Mihai Tudose la Cotroceni

10 Oct 2017 464

Secretarul General al NATO, la comandamentul Brigăzii Multinaţionale de la Craiova. Ce a spus acesta despre România

09 Oct 2017 367

Simona Halep felicitată de președintele Klaus Iohannis pentru locul 1 WTA

09 Oct 2017 528

Președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs în cadrul celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare NATO.

09 Oct 2017 312

Decrete semnate de Klaus Iohannis Patru procurori militari, un judecător militar, și câte un procuror de la DNA, DIICOT și DIJ s-au pensionat

09 Oct 2017 2472

Klaus Iohannis se întâlnește luni cu Secretarul General al NATO. Ce include agenda întrevederii

08 Oct 2017 360

Mai mulţi procurori au ieşit la pensie. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de pensionare

06 Oct 2017 482

Decrete semnate de președintele României. Doi procurori militari, un judecător militar și câte un procuror de la DNA și DIICOT s-au pensionat

04 Oct 2017 4311