Actualitate

Președintele României, Klaus Iohannis a participat la exercițiul militar Saber Guardian 17. Ce a declarat șeful statului

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă, 15 iulie a.c., la Cincu, județul Brașov, o declarație de presă în urma participării la exercițiul militar multinațional 'Saber Guardian — 2017'.
 
Prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:
 
'Am asistat la un exercițiu foarte deosebit atât prin amploarea lui, cât și prin numărul de participanți, dar și faptul că aici au participat ostași români, americani, dar și invitați din mai multe state a făcut din acest exercițiu un exercițiu internațional. Foarte reușit, după părerea mea. Și, ați văzut adineauri, i-am felicitat pe comandanții care au condus unitățile care au participat la acest exercițiu.
 
Un foarte înalt nivel de profesionalism și, s-a putut constata foarte ușor, un exercițiu special prin faptul că aici au participat mai multe arme. Acest lucru până acum nu s-a realizat la noi, este o premieră.
 
Rezultatul final, evaluarea finală, o vor face militarii în orele și zilele care urmează, dar o primă evaluare se poate face la momentul acesta. A fost un exercițiu foarte reușit. Îi felicit pe toți cei care au pregătit, au condus acest exercițiu și, evident, pe toți cei care au participat, indiferent de rang.'
 
Sesiune de întrebări și răspunsuri:
 
Jurnalist: Sunteți îngrijorat, domnule Președinte, pentru că nu au fost cheltuiți banii alocați pentru achizițiile din apărare, cele două procente din PIB?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Recunosc că suntem deja foarte târziu în anul fiscal și ar trebui ca Ministerul Apărării să ia toate măsurile pentru a se încadra în cheltuirea, cu folos, nu oricum, a acestor sume importante.
 
Jurnalist: Domnul Țuțuianu este aici. Ați discutat și acest aspect, acum sau în alte ocazii?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, o să avem o discuție foarte aplicată pe aceste chestiuni.
 
Jurnalist: În legătură cu Planul de înzestrare, acele achiziții, planul retras din CSAT, se va face o ședință extraordinară sau așteptați ședința ordinară a Consiliului?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aici să nu facem o confuzie. Acela a fost planul de înzestrare pentru mai mulți ani. Ceea ce trebuie achiziționat și pe ce trebuie să se concentreze în acest an este foarte clar, nu e nicio problemă, și există toate aprobările necesare pentru ca aceste achiziții să fie făcute de Ministerul Apărării în condiții bune.
 
Jurnalist: Corect, dar vorbind de Planul de înzestrare pentru următorii zece ani, va fi nevoie de o ședință extraordinară a CSAT sau așteptați ședința ordinară, cea trimestrială?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: O să avem grijă să aprobăm — să discutăm și să aprobăm — aceste planuri imediat cum ne sunt prezentate.
 
Jurnalist: Domnule Președinte, am văzut că la acest exercițiu au participat inclusiv militari din Ucraina. În ultima vreme, există o discuție tot mai aplicată despre intrarea în NATO a Ucrainei. O vedeți oportună?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta este o chestiune care cu greu am putea să o discutăm astăzi, dar constatăm cu toții că militarii ucraineni au dorit și au putut astăzi să participe la acest exercițiu. Dacă Ucraina va dori sau nu va dori să devină aliat NATO, aceasta este o chestiune care se va discuta atunci când Ucraina își exprimă dorința în vreun fel.
 
Jurnalist: Pentru că au Apărarea merge mână în mână cu Economia, ați transmis ieri un mesaj de îngrijorare, printr-un consilier de-al domniei dumneavoastră. Care este pasul pe care trebuie să îl facă Guvernul în acest moment?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu trebuie făcut un pas special și nu trebuie reinventată roata. Ceea ce am vrut să transmit și cred că a fost destul de clar este că avem nevoie de stabilitate și avem nevoie de predictibilitate. Aceste schimbări frecvente de abordare strategică, de exemplu în domeniul fiscal, nu fac bine absolut nimănui. Nemaivorbind de faptul că ele nu pot fi puse în practică într-un timp foarte scurt. Mediul de afaceri, dar și omul simplu, vrea să știe ce dorește statul și cum va face statul aceste lucruri. Asta înseamnă stabilitate și predictibilitate. Cu toții ne dorim creștere economică, dar prin măsuri care sunt nepregătite sau slab pregătite în nici un caz nu vom obține acest obiectiv. Deci, încă o dată, predictibilitate, stabilitate, acestea trebuie garantate. Indiferent cine guvernează, indiferent ce abordare are, aceste lucruri trebuie să prevaleze.
 
Jurnalist: Could you tell me what the significance is of these exercises today for Romania?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: It's a very important exercise, because here a premiere, not only a large number of Romanian and US troops, we also have guests and we have several arms that have been involved in this exercise. The aim of the exercise, of course, is to see if more units can work together, if the troops are compatible, if the styles are compatible, and the first answer we can give right now is yes, they are compatible, they worked very well together and everybody who assisted today could see that this is living proof of the fact our soldiers not only talk together, they are able, when it is necessary, to fight together.
 
Jurnalist: Could they deter Russia?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Of course they could, and I think they do it.
 
Jurnalist: Se vorbește, zilele acestea, despre o eventuală impozitare a veniturilor Bisericii. Ați susține această idee?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Mi se pare iarăși din acel film lipsit de predictibilitate. Dacă se face un studiu și se discută foarte aprofundat, în primul rând cu cei vizați, atunci se poate veni cu un concept. După părerea mea, sincer, la acest moment, să vorbim despre impozitarea bisericilor mi se pare un fel de aventură fiscală.
 
Jurnalist: E drept că cel care a venit cu ideea a fost demis. Nu mai este consilierul Premierului.
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, mă rog.
 
Jurnalist: Domnule Președinte, pe chestiunile de apărare, pentru că a fost pusă și în engleză întrebarea despre Rusia. Am văzut reacții, în presă cel puțin, în presa internațională, în legătură cu achiziția de rachete Patriot. Și, de asemenea, și cu aceste exerciții militare din ultima perioadă. Credeți că toate aceste lucruri tensionează în vreun fel relația actuală cu Federația Rusă?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În primul rând, trebuie să vedem pentru ce se fac aceste achiziții. Noi nu ne pregătim să atacăm pe nimeni. Noi ne pregătim să fim mai bine dotați, ca Armata noastră să beneficieze de dotări moderne, eficiente. Este un lucru absolut necesar și aceste dotări nu sunt gândite, repet, pentru a ataca pe cineva. Ele sunt gândite pentru a ne apăra, pentru a garanta securitatea românilor în România.
 
Jurnalist: Domnule Președinte, în legătură cu activarea Brigăzii multinaționale, este un rezultat al Summitului de la Varșovia, ce ne puteți spune legat de acest subiect?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, este un rezultat al muncii noastre de convingere pe care am dus-o înaintea și în cursul Summitului de la Varșovia și sunt foarte mulțumit că astăzi am putut să avem ceremonia de inaugurare. Știți că deja anul trecut am avut faza inițială, s-a inaugurat sediul, au început participanții să sosească și, iată, într-un timp record, părerea mea, am reușit să punem la punct tot ce a fost de pus la punct. E un semnal, încă o dată, că România este un aliat extrem de serios, România este un aliat foarte bine pregătit și soldații noștri sunt foarte, foarte buni profesioniști și au capacitatea să integreze foarte repede alți profesioniști veniți din state aliate.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Noi decrete semnate de președintele Klaus Iohannis. Care sunt acestea

26 Jul 2017 603

Polițistul ucis în timp ce patrula în Gara din Suceava, decorat post-mortem de președintele Klaus Iohannis

22 Jul 2017 859

Ce decrete a semnat președintele României, Klaus Iohannis

21 Jul 2017 1032

Judecători noi în circumscripţia Curţii de Apel Constanţa

21 Jul 2017 589

Constănțeanul Cezar-Manole Armeanu acreditat de președintele Klaus Iohannis ambasador în Republica Kârgâză

20 Jul 2017 640

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Care sunt acestea

17 Jul 2017 463

Revista presei locale

14 Jul 2017 976

UPDATE3 Iohannis vine azi la Centrul "Mihail Kogălniceanu". De ce vine și ce înalt oficial NATO îl însoțește. Cu cine se va întâlni aici (galerie foto+video)

13 Jul 2017 3602

Iohannis în localitatea Mihail Kogălniceanu Vizită pentru evaluarea poliției aeriene de la Marea Neagră

11 Jul 2017 853

Klaus Iohannis a semnat decretele de încetarea raporturilor de serviciu cu MAI pentru doi chestori de poliție. Cine sunt și ce funcții au deținut

06 Jul 2017 7031

Viitorul relațiilor economice România-SUA în atenţia ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm

04 Jul 2017 401

Preşedintele Klaus Iohannis participă la recepţia organizată de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenţei

04 Jul 2017 364

Concluzii după şedinţa CSAT. Creşte numărul militarilor şi poliţiştilor trimişi în misiuni în afara ţării

04 Jul 2017 555

Consiliul Superior de Apărare a Ţării convocat în şedinţă. Pe ordinea de zi se află şi planul de înzestrare a Armatei României

01 Jul 2017 3639

Un colonel și doi generali din MApN au fost avansați și trecuți în rezervă. Cine sunt și ce funcții importante au deținut în armată

01 Jul 2017 13059

Iohannis a trimis spre reexaminare Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 22/1999 privind administrarea porturilor (document)

30 Jun 2017 986

Miniştrii din Guvernul Tudose au depus jurământul la Cotroceni

29 Jun 2017 382

Drapelele de luptă ale ISU Dobrogea Constanța și ISU Delta Tulcea au fost decorate de Iohannis

29 Jun 2017 3557

Ataşatul apărării Statelor Unite ale Americii la Bucureşti decorat de Klaus Iohannis

29 Jun 2017 451

Vestea cea mare pentru toţi românii Iohannis a promulgat Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice

28 Jun 2017 18064

Este oficial Se majorează salariile de bază / soldele de funcţie pentru cadre militare, soldaţi, gradaţi voluntari, personalul civil din MApN

28 Jun 2017 40915

Un general cu patru stele și un general de brigadă. Grei ai MApN trecuți în rezervă. Colonel avansat general și trecut în rezervă. Cine sunt și ce funcții aveau

28 Jun 2017 19688

Felix Stroe - „În cabinetul Tudose se vor regăsi probabil şi miniştri din guvernul Grindeanu, dar şi nume noi“

28 Jun 2017 2473

Iohannis a semnat decretul Mihai Tudose este desemnat oficial candidat la funcţia de premier

27 Jun 2017 493

Legea de modificare a actelor normative privind autorizarea executării lucrărilor în construcţii, promulgată

27 Jun 2017 922

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Mihai Tudose pentru funcţia de prim-ministru

26 Jun 2017 589

Surse Dragnea l-a propus pe Mihai Tudose pentru postul de premier. Cine este Mihai Tudose

26 Jun 2017 1697

Partidele politice invitate la consultări la Palatul Cotroceni pentru desemnarea unui candidat pentru funcţia de prim-ministru

22 Jun 2017 2017

Legea prin care secretarii primăriilor sunt responsabili pentru legalitatea documentelor, promulgată

19 Jun 2017 2264

Chestori plecați din sistem. Generali în rezervă. Colonel făcut general și trecut în rezervă. Ce funcții importante au avut în MApN, MAI, SRI și SPP

16 Jun 2017 12951

Negru pe alb în Monitorul Oficial Ce scrie despre solda/salariul personalului militar, polițiști, funcționari cu statut special

15 Jun 2017 34590

Preşedintele Klaus Iohannis, la ceas aniversar

13 Jun 2017 625

Iohannis a promulgat legea prin care se măresc salariile pentru militari, polițiști, funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor

12 Jun 2017 42790

Ce mesaj a postat Donald Trump după întâlnirea cu Klaus Iohannis

10 Jun 2017 2119

Surse. După vizita de la Casa Albă, Klaus Iohannis se va întâlni cu Angela Merkel şi Emmanuel Macron

10 Jun 2017 959

Iohannis ziua a cincea în SUA. Întrevedere cu Rex W. Tillerson Principalele teme-securitatea și resursele energetice din regiunea Mării Negre

10 Jun 2017 1009

LIVE TEXT Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Casa Albă. Se va întâlni cu preşedintele Donald Trump (video)

09 Jun 2017 620

Iohannis a decorat opt congresmeni americani pentru implicarea cooperării în plan politic, militar și economic. Lista decoraților

09 Jun 2017 778

Iohannis ziua a patra în SUA Întrevederi cu preşedintele pro-tempore al Senatului SUA, Grupul de Prietenie pentru România, senatori SUA

09 Jun 2017 457

Iohannis ziua a treia zi a vizitei în SUA ”Zona Mării Negre are un rol esențial pentru securitatea transatlantică’’

08 Jun 2017 1089

Discurs la Heritage Foundation în SUA al preşedintelui Klaus Iohannis. Parteneriatul strategic al României cu SUA lăudat de şeful statului

07 Jun 2017 473

A doua zi a vizitei lui Iohannis în SUA Președintele întâmpinat cu salve de tun. Ceremonie solemnă. Întrevedere cu Mike Pompeo, directorul CIA

07 Jun 2017 2449

Iohannis decorat astăzi în SUA

05 Jun 2017 6692

Mesaj de la preşedintele Iohannis La mulți ani tuturor copiilor!

01 Jun 2017 349

Anunțul surpriză din acestă noapte al președintelui României Klaus Iohannis va vizita SUA. Întâlnire cu Trump. Alte detalii

01 Jun 2017 4977

Important general al Armatei Române trecut în rezervă. Cine este și ce funcție ocupa în Statul Major General

31 May 2017 10108

A fost publicată în Monitorul Oficial Legea 115. Valabilă pentru militari, polițiști, funcționari publici cu statut special. Iată actul normativ

30 May 2017 25729

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege importantă pentru militari

23 May 2017 7905

Preşedintele Iohannis, mesaj de condoleanțe în urma atacului de la Manchester

23 May 2017 416

Ambasadorul Franței în România, decorat de Klaus Iohannis

17 May 2017 497