Actualitate

Președintele României, Klaus Iohannis a participat la exercițiul militar Saber Guardian 17. Ce a declarat șeful statului

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă, 15 iulie a.c., la Cincu, județul Brașov, o declarație de presă în urma participării la exercițiul militar multinațional 'Saber Guardian — 2017'.
 
Prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:
 
'Am asistat la un exercițiu foarte deosebit atât prin amploarea lui, cât și prin numărul de participanți, dar și faptul că aici au participat ostași români, americani, dar și invitați din mai multe state a făcut din acest exercițiu un exercițiu internațional. Foarte reușit, după părerea mea. Și, ați văzut adineauri, i-am felicitat pe comandanții care au condus unitățile care au participat la acest exercițiu.
 
Un foarte înalt nivel de profesionalism și, s-a putut constata foarte ușor, un exercițiu special prin faptul că aici au participat mai multe arme. Acest lucru până acum nu s-a realizat la noi, este o premieră.
 
Rezultatul final, evaluarea finală, o vor face militarii în orele și zilele care urmează, dar o primă evaluare se poate face la momentul acesta. A fost un exercițiu foarte reușit. Îi felicit pe toți cei care au pregătit, au condus acest exercițiu și, evident, pe toți cei care au participat, indiferent de rang.'
 
Sesiune de întrebări și răspunsuri:
 
Jurnalist: Sunteți îngrijorat, domnule Președinte, pentru că nu au fost cheltuiți banii alocați pentru achizițiile din apărare, cele două procente din PIB?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Recunosc că suntem deja foarte târziu în anul fiscal și ar trebui ca Ministerul Apărării să ia toate măsurile pentru a se încadra în cheltuirea, cu folos, nu oricum, a acestor sume importante.
 
Jurnalist: Domnul Țuțuianu este aici. Ați discutat și acest aspect, acum sau în alte ocazii?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, o să avem o discuție foarte aplicată pe aceste chestiuni.
 
Jurnalist: În legătură cu Planul de înzestrare, acele achiziții, planul retras din CSAT, se va face o ședință extraordinară sau așteptați ședința ordinară a Consiliului?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aici să nu facem o confuzie. Acela a fost planul de înzestrare pentru mai mulți ani. Ceea ce trebuie achiziționat și pe ce trebuie să se concentreze în acest an este foarte clar, nu e nicio problemă, și există toate aprobările necesare pentru ca aceste achiziții să fie făcute de Ministerul Apărării în condiții bune.
 
Jurnalist: Corect, dar vorbind de Planul de înzestrare pentru următorii zece ani, va fi nevoie de o ședință extraordinară a CSAT sau așteptați ședința ordinară, cea trimestrială?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: O să avem grijă să aprobăm — să discutăm și să aprobăm — aceste planuri imediat cum ne sunt prezentate.
 
Jurnalist: Domnule Președinte, am văzut că la acest exercițiu au participat inclusiv militari din Ucraina. În ultima vreme, există o discuție tot mai aplicată despre intrarea în NATO a Ucrainei. O vedeți oportună?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta este o chestiune care cu greu am putea să o discutăm astăzi, dar constatăm cu toții că militarii ucraineni au dorit și au putut astăzi să participe la acest exercițiu. Dacă Ucraina va dori sau nu va dori să devină aliat NATO, aceasta este o chestiune care se va discuta atunci când Ucraina își exprimă dorința în vreun fel.
 
Jurnalist: Pentru că au Apărarea merge mână în mână cu Economia, ați transmis ieri un mesaj de îngrijorare, printr-un consilier de-al domniei dumneavoastră. Care este pasul pe care trebuie să îl facă Guvernul în acest moment?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu trebuie făcut un pas special și nu trebuie reinventată roata. Ceea ce am vrut să transmit și cred că a fost destul de clar este că avem nevoie de stabilitate și avem nevoie de predictibilitate. Aceste schimbări frecvente de abordare strategică, de exemplu în domeniul fiscal, nu fac bine absolut nimănui. Nemaivorbind de faptul că ele nu pot fi puse în practică într-un timp foarte scurt. Mediul de afaceri, dar și omul simplu, vrea să știe ce dorește statul și cum va face statul aceste lucruri. Asta înseamnă stabilitate și predictibilitate. Cu toții ne dorim creștere economică, dar prin măsuri care sunt nepregătite sau slab pregătite în nici un caz nu vom obține acest obiectiv. Deci, încă o dată, predictibilitate, stabilitate, acestea trebuie garantate. Indiferent cine guvernează, indiferent ce abordare are, aceste lucruri trebuie să prevaleze.
 
Jurnalist: Could you tell me what the significance is of these exercises today for Romania?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: It's a very important exercise, because here a premiere, not only a large number of Romanian and US troops, we also have guests and we have several arms that have been involved in this exercise. The aim of the exercise, of course, is to see if more units can work together, if the troops are compatible, if the styles are compatible, and the first answer we can give right now is yes, they are compatible, they worked very well together and everybody who assisted today could see that this is living proof of the fact our soldiers not only talk together, they are able, when it is necessary, to fight together.
 
Jurnalist: Could they deter Russia?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Of course they could, and I think they do it.
 
Jurnalist: Se vorbește, zilele acestea, despre o eventuală impozitare a veniturilor Bisericii. Ați susține această idee?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Mi se pare iarăși din acel film lipsit de predictibilitate. Dacă se face un studiu și se discută foarte aprofundat, în primul rând cu cei vizați, atunci se poate veni cu un concept. După părerea mea, sincer, la acest moment, să vorbim despre impozitarea bisericilor mi se pare un fel de aventură fiscală.
 
Jurnalist: E drept că cel care a venit cu ideea a fost demis. Nu mai este consilierul Premierului.
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, mă rog.
 
Jurnalist: Domnule Președinte, pe chestiunile de apărare, pentru că a fost pusă și în engleză întrebarea despre Rusia. Am văzut reacții, în presă cel puțin, în presa internațională, în legătură cu achiziția de rachete Patriot. Și, de asemenea, și cu aceste exerciții militare din ultima perioadă. Credeți că toate aceste lucruri tensionează în vreun fel relația actuală cu Federația Rusă?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În primul rând, trebuie să vedem pentru ce se fac aceste achiziții. Noi nu ne pregătim să atacăm pe nimeni. Noi ne pregătim să fim mai bine dotați, ca Armata noastră să beneficieze de dotări moderne, eficiente. Este un lucru absolut necesar și aceste dotări nu sunt gândite, repet, pentru a ataca pe cineva. Ele sunt gândite pentru a ne apăra, pentru a garanta securitatea românilor în România.
 
Jurnalist: Domnule Președinte, în legătură cu activarea Brigăzii multinaționale, este un rezultat al Summitului de la Varșovia, ce ne puteți spune legat de acest subiect?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, este un rezultat al muncii noastre de convingere pe care am dus-o înaintea și în cursul Summitului de la Varșovia și sunt foarte mulțumit că astăzi am putut să avem ceremonia de inaugurare. Știți că deja anul trecut am avut faza inițială, s-a inaugurat sediul, au început participanții să sosească și, iată, într-un timp record, părerea mea, am reușit să punem la punct tot ce a fost de pus la punct. E un semnal, încă o dată, că România este un aliat extrem de serios, România este un aliat foarte bine pregătit și soldații noștri sunt foarte, foarte buni profesioniști și au capacitatea să integreze foarte repede alți profesioniști veniți din state aliate.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Reacția Ucrainei după anularea vizitei oficiale a președintelui Klaus Iohannis

22 Sep 2017 314

Decizie fără precedent. Klaus Iohannis și-a anulat vizita în Ucraina. Cum a motivat șeful statului decizia

21 Sep 2017 341

Klaus Iohannis prezent la ONU „Conflictele din regiunea Mării Negre, o ameninţare serioasă” (galerie foto)

21 Sep 2017 293

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Donald Trump

20 Sep 2017 390

„Este inadmisibil!” Klaus Iohannis propune un sistem de avertizare rapidă a populației în situații de criză

18 Sep 2017 332

Klaus Iohannis, mesaj de condoleanțe pentru familiile victimelor furtunilor din vestul țării

17 Sep 2017 323

Militarul român decedat în Afganistan, decorat de președintele Klaus Iohannis

16 Sep 2017 992

Mesajul lui Klaus Iohannis după incidentul din Afganistan. Un militar român a murit și doi au fost răniți

15 Sep 2017 436

Ce mesaj a transmis președintele Klaus Iohannis după moartea lui Mircea Ionescu Quintus

15 Sep 2017 338

Invictus Team România, primită la Cotroceni. Ce mesaj le-a transmis președintele Klaus Iohannis

14 Sep 2017 329

Consiliul Suprem de Apărare a Țării S-a discutat organigrama structurilor centrale ale MApN și numărul de posturi aferente

14 Sep 2017 19140

Chestor, prima şi singura femeie care a ajuns şef de inspectorat judeţean de poliţie, pleacă din sistem. Decretul este semnat

14 Sep 2017 4770

Doi miniştri noi în Guvern. Klaus Iohannis a semnat decretele

12 Sep 2017 431

Klaus Iohannis a participat la deschiderea anului şcolar la Colegiul Național 'Gheorghe Șincai' din București. Ce le-a urat elevilor

11 Sep 2017 325

Ultima zi de muncă în MAI pentru doi chestori cu funcții importante în sistem. Ce poziții ocupă în statul de funcțiuni. De ce părăsesc ministerul

11 Sep 2017 5360

Doi chestori își încetează raporturile de serviciu cu MAI. Cine sunt și ce funcții dețin. Vezi de ce pleacă din sistem

07 Sep 2017 4644

Ion-Marcel Ciolacu, desemnat astăzi în funcţie. Ce alte decrete a mai semnat Klaus Iohannis

06 Sep 2017 414

Fostul comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica de care aparțin și forțele militare terestre din județul Constanța avansat și trecut în rezervă

01 Sep 2017 6787

Drapelul de Luptă al Batalionului 151 Infanterie „Războieni” decorat de președintele Klaus Iohannis

30 Aug 2017 192

Decret privind înfiinţatrea unui nou Consulat al României în Marea Britanie, semnat astăzi

30 Aug 2017 299

General de flotilă aeriană trecut în rezervă. Ce instituţie militară conducea. Generaţii întregi formate şi îndrumate de înaltul oficial

28 Aug 2017 10700

Întâlnire la nivel înalt între președintele Klaus Iohannis și președintele Franței, Emmanuel Macron. Ce subiecte s-au discutat

24 Aug 2017 413

Președintele Franței a ajuns la Palatul Cotroceni. Ce îşi propune Emmanuel Macron

24 Aug 2017 417

Klaus Iohannis Propunerile prezentate de ministrul Justiției se constituie într-un atac asupra statului de drept

23 Aug 2017 359

Ziua Marinei Constanța Iohannis și noul look. Ochelari de soare Top Gun. Că doar era printre militari. Prima dată la Baza Mihail Kogălniceanu

16 Aug 2017 3587

Spectacol în aer şi pe apă de Ziua Marinei, la Constanţa Preşedintele Iohannis, ministrul Apărării, oficiali din Armată şi autorităţi locale, la grandiosul eveniment (galerie foto)

16 Aug 2017 845

Sfătuitoarea de preşedinţi Aţi văzut-o, mereu, în dreapta lui Traian Băsescu. Şi ieri, la Ziua Marinei, la dreapta preşedintelui Iohannis (document)

16 Aug 2017 51036

Mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Marinei Române. Ce le-a transmis militarilor

15 Aug 2017 870

Viceprim-ministrului Sevil Shhaideh, la Festivalul Săptămâna Haferland

14 Aug 2017 1013

Președintele Klaus Iohannis va participa la festivitățile de Ziua Marinei de la Constanța

11 Aug 2017 449

Comandantul United States Army Europe, general-locotenent Frederick Benjamin Ben Hodges, decorat de Klaus Iohannis

09 Aug 2017 371

General de brigadă de la SPP avansat în grad şi trecut în rezervă

09 Aug 2017 2196

Municipiul Constanţa, executat silit de Sandra Pralong, consilierul lui Klaus Iohannis (documente)

08 Aug 2017 1945

Eveniment militar emoţionant Drapelele Brigăzii 9 Mecanizată Mărăşeşti şi Batalionului 341 Constanţa au fost decorate

07 Aug 2017 1906

Președintele Franței, Emmanuel Macron va efectua o vizită în România

07 Aug 2017 454

Încă şapte chestori de poliție şi un general de brigadă au încetat raporturile de serviciu cu MAI

03 Aug 2017 615

Cinci contraamirali au fost trecuți în rezervă prin decret prezidențial. Cine sunt și ce funcții au ocupat în MApN și în Forțele Navale

03 Aug 2017 2315

Mai mulți magistrați au solicitat pensionarea. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de eliberare din funcție

02 Aug 2017 593

Decrete de trecere în rezervă. Generali, amirali, chestori. Cine este de la Constanța

01 Aug 2017 7347

Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026 a fost aprobat de CSAT

01 Aug 2017 634

General-maior ing. Ionel-Sorinel Vasilca este noul director al Serviciului de Telecomunicații Speciale

01 Aug 2017 645

Lovitură pentru Serviciul Român de Informaţii. Zece generali părăsesc sistemul. Trei sunt femei. Lista completă

31 Jul 2017 7060

Ziua Imnului Național. Ce mesaj a transmis președintele Klaus Iohannis

29 Jul 2017 892

Decizii majore privind înzestrarea armatei. Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Ce se preconizează

28 Jul 2017 3552

Trei chestori printre care și o femeie, cu funcții importante în MAI, părăsesc sistemul. Cine sunt și ce posturi ocupau

28 Jul 2017 6104

Locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral de flotilă dr. Constantin Ciorobea, înaintat în grad

27 Jul 2017 7458

Generalul Marcel Opriș, șeful STS a fost trecut în rezervă. Decretul, semnat de președintele Klaus Iohannis

26 Jul 2017 565

Noi decrete semnate de președintele Klaus Iohannis. Care sunt acestea

26 Jul 2017 1250

Polițistul ucis în timp ce patrula în Gara din Suceava, decorat post-mortem de președintele Klaus Iohannis

22 Jul 2017 968

Ce decrete a semnat președintele României, Klaus Iohannis

21 Jul 2017 1160