Programe pentru IMM-uri Întâlnire între oamenii de afaceri din Constanţa şi secretarul de stat Anca Laura Ionescu

La sediul Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa a avut loc, ieri, o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri. Evenimentul a avut drept scop prezentarea unor noi proiecte de lege care să vină în sprijinul celor care îşi doresc propria afacere. La întâlnirea cu oamenii de afaceri a participat, alături de directorul general al CCINA, Dănuţ Jugănaru, şi secretarul de stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri , Anca Laura Ionescu.
 
Cum programul START pentru IMM-uri, lansat anul trecut de Ministerul Economiei, a luat sfârşit, a venit rândul unui nou program, care priveşte în mod special comerţul - Orizont 2020. Acesta va fi lansat luni, putând ajunge, până la sfârşitul anului, la 135.000 de beneficiari. Pentru a da mai multor persoane ocazia de a avea acces la el, perioada de înscriere în acest program este mai lungă, iar criteriul vârstei a fost eliminat. În pofida faptului că fondul alocat acestor programe ministeriale este în continuare scăzut, banii pentru proiectele anului 2015 însumează 96 de milioane de lei, în comparaţie cu cele 60 milioane de lei alocaţi pentru 2014.
 
Pe parcursul prezentării, Anca Laura Ionescu a expus şi Programul Româno - Elveţian pentru IMM-uri. El presupune contractarea unui împrumut cu suma maximă de 100.000 de franci elveţieni pentru o perioadă de cinci ani şi cu o dobândă de 1%.

„Suntem obligaţi să diminuăm nivelul impozitării şi al taxelor IMM“

Întrebată fiind câte taxe trebuie să plătească IMM-urile anul acesta, secretarul de stat a răspuns: „Nu ştiu numărul exact de taxe, dar este bine că, totuşi, lucrăm pentru eliminarea cât mai multor bariere. De pildă, în urmă cu câteva zile, s-a semnat şi un pact pentru calitate; iar unul dintre principiile pe care se bazează acest pact este tocmai simplificarea şi reducerea birocraţiei şi a legislaţiei fiscale. Deoarece mediul privat şi societatea civilă au tras un semnal de alarmă, suntem obligaţi să luăm aceste măsuri şi să diminuăm nivelul impozitării şi al taxelor întreprinderilor mici şi mijlocii“.
 
Dănuţ Jugănaru, directorul general al CCINA, a declarat, în contextul întâlnirii cu oamenii de afaceri din Constanţa: „Este un moment important. Am reuşit să aducem la Constanţa un reprezentant important al Guvernului - secretarul de stat pentru IMM-uri şi Mediul de Afaceri. Se ştie că banii alocaţi firmelor, în principal IMM-urilor, de la bugetul de stat, sunt puţini. Important este ca informaţia să ajungă corectă, la timp, către toţi potenţialii beneficiari, şi rolul nostru, al Camerei de Comerţ, este tocmai de a organiza astfel de întâlniri“.
 
La întâlnirea de vineri au fost abordate şi alte subiecte de interes pentru mediul de afaceri constănţean. Astfel, participanţii au discutat cu secretarul de stat Anca Laura Ionescu şi despre proiectul de lege privind importanţa susţinerii incubatoarelor de afaceri, despre legea privind stimularea investitorilor individuali sau despre proiectul de lege privind mediatorul de credite pentru IMM-uri. Nu în ultimul rând, s-a discutat şi pe marginea programelor cu finanţare de la bugetul de stat şi a programului România HUB.
 
Loredana Călugăru, studentă a Facultăţii de Litere, Specializarea Jurnalism, Universitatea „Ovidius“ Constanţa.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Activitate de promovare a învățământului dual, în cadrul parteneriatului ISJ - CCINA (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 585

Paralela45 relansează cursele charter cu destinație Antalya, cu plecare din Constanța! Ce alte destinații preferă românii? (VIDEO)

19 Mar 2024 1163

LIVE CCINA, Paralela45 și Aeroportul Mihail Kogălniceanu Constanța, despre vacanțele de vară 2024 (FOTO+VIDEO)

19 Mar 2024 1008

Inspectoratul Școlar Județean Constanța promovează învățământul dual alături de CCINA Constanța

22 Feb 2024 868

Universitatea Ovidius din Constanța Proiecte de peste 42 de milioane de Euro prezentate în cadrul întâlnirii Forumului Oamenilor de Afaceri

15 Dec 2023 843

Teatrul de Stat Constanța a primit Premiul de Excelență pentru contribuția adusă la dezvoltarea culturală a municipiului de la CCINA Constanța (GALERIE FOTO)

25 Oct 2023 816

Solid House și Mesta Marmură și Travertin, conduse de Ramazan Gur, au ocupat primul loc în Topul județean al firmelor!

20 Oct 2023 2886

LIVE TEXT Președintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, la prima conferință de presă după acuzațiile de luare de mită (GALERIE FOTO)

15 Jun 2023 1593

Constanța Firma Love.Peace.Coffee SRL, document de la primărie pentru amplasarea unui container la City Park Mall

09 Jun 2023 1335

“Festivalul Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești”, eveniment dedicat tradițiilor gastrnomice și culturale locale din Dobrogea

02 Jun 2023 2386

Instituția Prefectului - Județul Constanța va organiza alături de alte instituții campanii de informare a agenților economici din județul Constanța

03 Apr 2023 1232

Forumul Oamenilor de Afaceri, găzduit de Universitatea Ovidius din Constanța (GALERIE FOTO)

09 Dec 2022 1699

La CCINA Constanța, sub egida OSIM, „Trofeul Creativității la Constanța” 2022

08 Dec 2022 1445

#Dobrogea144 Ruxandra Serescu, Director General Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

16 Nov 2022 2099

LIVE-VIDEO TEXT Impact Developer & Contractor la Târgul Imobiliar Constanța. Cu ce ofertă vine dezvoltatorul imobiliar (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 Nov 2022 2071