Proiect de 592 de milioane de euro Bani europeni, în beneficiul cetăţenilor. RAJA execută ample lucrări de îmbunătăţire a infrastructurii de apă şi canalizare (galerie foto)

„RAJA Constanţa va implementa un proiect de 592 milioane de euro“, a anunţat, ieri, în contextul unei conferinţe de presa, Aurel Presură, directorul SC RAJA SA Constanţa.
 
Proiectul de Sprijin pentru Pregătirea Aplicaţiei de Finanţare şi a Documentaţiilor de Atribuire pentru Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată în Aria de Operare, în perioada 2014-2020, a fost prezentat, ieri, de RAJA Constanţa. La eveniment au fost prezenţi directorul general interimar al RAJA SA Constanţa, Aurel Presură, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu, primarul oraşului Murfatlar, Valentin Saghiu, reprezentanţi ai primăriilor Mangalia şi Cernavodă.
 
Aurel Presură a prezentat proiectele de succes implementate de SC RAJA SA cu fonduri europene. „În perioada 1998-2016, RAJA SA Constanţa a reuşit să implementeze patru mari proiecte cu finanţare europeană, cu o valoare totală de aproximativ 400 de milioane de euro. Vorbim despre reabilitarea reţelei de alimentaţie cu apă în judeţul Constanţa, reabilitarea staţiei de pompare Călăraşi, a staţiei de tratare şi a rezervoarelor de înmagazinare, reabilitarea reţelei de canalizare în judeţul Constanţa şi a staţiei de epurare Constanţa Sud, reabilitarea liniei nămolului din cadrul staţiei de epurare Constanţa Nord, conducte de descărcare în mare aferente staţiilor de epurare Constanţa Nord şi Eforie Sud, reabilitarea staţiilor de pompare ape uzate şi a reţelei de canalizare în Constanţa, extinderea staţiei de epurare Eforie Sud. În cadrul POS Mediu au fost implementare cinci mari proiecte: reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare Constanţa - Ialomiţa, reabilitarea staţiei de epurare ape uzate Eforie Sud, extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa - Ilfov; canalizare menajeră în comuna Valu lui Traian, etapa a III; executarea branşamentelor de apă şi a racordurilor de canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa. Investiţiile au vizat 25 de unităţi administrativ-teritoriale din trei judeţe, Constanţa, Ialomiţa şi Ilfov, şi au constat în 345 km reţele de apă, 471 km reţea de canalizare, 81 de staţii de pompare şi 14 staţii de epurare“, a reamintit Aurel Presură, directorul general interimar al SC RAJA SA Constanţa. 

85 de localităţi, cuprinse în noul proiect  

În prezent, RAJA SA pregăteşte un amplu proiect în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare, care are drept scop conformarea la directivele europene privind calitatea apei destinate consumului uman şi epurarea apelor uzate orăşeneşti. Proiectul vizează 85 de localităţi din aria de operare a companiei RAJA SA, ce include 687 km de reţele de apă, 576 km reţele de canalizare, 48 de staţii de tratare a apei, 43 de rezervoare, 46 de staţii de pompare apă potabilă, şase staţii de epurare, o staţie de valorificare a nămolului.
 
„Cu o valoare estimată la 592 de milioane de euro, acesta va fi de departe cel mai amplu proiect de infrastructură de apă şi canalizare promovat în România şi unul dintre cele mai mari la nivel european. Până la această dată, au fost realizate studiile de teren necesare, au fost obţinute avize şi acorduri şi a fost elaborat studiul de fezabilitate. Dezvoltarea aplicaţiei de finanţare se află într-un stadiu avansat, fiind estimată finalizarea acesteia până la sfârşitul anului 2017. Astfel, odată cu punerea la dispoziţie de către UAT a amplasamentelor necesare investiţiilor, se întrunesc condiţiile ca acest proiect, de importanţă naţională şi europeană, să poată demara în prima parte a anului 2018. Vrem să fim cel mai mare operator din zona de est a Europei“, a anunţat Aurel Presură.
 
Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a ţinut să precizeze că acest proiect este unul ambiţios, important pentru viaţa cetăţenilor. „Mă uit cu încredere la ceea ce v-aţi propus să faceţi. Vă asigur de tot sprijinul meu“, le-a spus reprezentanţilor RAJA SA Decebal Făgădău. La rândul său, preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu, a transmis primarilor să acorde sprijinul necesar companiei RAJA în vederea implementării acestui proiect ambiţios.
 
„RAJA demarează unul dintre cele mai ample şi mai îndrăzneţe proiecte promovate vreodată în ţara noastră şi unul dintre cele mai mari la nivel european. Prin acest proiect, de aproximativ 592 de milioane de euro, va fi modernizată toata infrastructura judeţului Constanţa. Astfel, patrimoniul judeţului, din punctul de vedere al reţelelor de alimentare cu apă, creşte şi se modernizează. Mă bucur că avem în RAJA un partener strategic şi, împreună, vom dezvolta sistemul de apă şi canalizare în tot judeţul Constanţa, astfel încât, în cel mai scurt timp, să nu mai existe nici o localitate neracordată la reţea. Felicit conducerea RAJA SA pentru proiectele pe care le-a implementat cu succes“, a punctat Horia Ţuţiuanu. 

Pe primul loc la accesarea fondurilor europene 

SC RAJA SA se află pe primul loc la accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi de canalizare în aria de operare, deservind 153 de localităţi de pe raza a opt judeţe. Printre proiectele aflate în derulare se află Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), care continuă politica de regionalizare în sector, demarată prin programele anterioare şi consolidată prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2007-2013, prin implementarea proiectelor începute în perioada 2007-2013, a căror finalizare se va realiza prin dezvoltarea de noi proiecte pentru conformarea cu prevederile directivelor în ceea ce priveşte colectarea şi epurarea apelor uzate urbane în aglomerările cu peste 2.000 de locuitori, cele cu peste 10.000 de locuitori fiind prioritare.
 
Printre proiectele iniţiate, finanţate din Fondul de Coeziune se află „Fazarea Proiectului - Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa“, proiect pentru care societatea constănţeană a obţinut peste 17 milioane de lei.
 
Proiectul este finanţat în cadrul POIM - Axa Prioritară 3 - Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor, având ca obiectiv specific creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei.
 

În cadrul proiectului amintit, sunt finanţate două contracte de lucrări (CL), respectiv CL 1 (25) - Reabilitare şi extindere colectoare Zona Centru (colectoare mari şi reţea menajeră) - localitatea Constanţa, etapa a doua şi CL 2 (33): Staţie de tratare Palas - Reabilitare linie nouă staţie de tratare, localitatea Constanţa, etapa a doua.
 
Contractul de reabilitare şi extindere a colectorului situat pe b-dul Aurel Vlaicu are ca principale obiective îmbunătăţirea funcţionării sistemului de colectare a apelor menajere, mărirea confortului beneficiarilor acestor utilităţi şi eficientizarea activităţii sectorului de exploatare şi întreţinere. Pentru îndeplinirea acestor obiective, este necesară înlocuirea colectorului de ape uzate (aferent acestui contract, tronsonul Pod IPMC - str. Cumpenei).

 
Actualul colector a fost montat în jurul anului 1970 şi are o eficienţă scăzută din cauza gradului avansat de uzură: zone de colector prăbuşit, lipsa calotei superioare, caverne în pereţii laterali, dar şi în radier, zone de colmatare de peste 40%, înclinări ale întregii secţiuni, precum şi diverse blocaje. Încercarea de a-l reabilita s-a lovit de imposibilitatea aplicării unei metode facile atât din cauza degradării majore a ovoidului, cât şi din cauza adâncimii de la 5,40 m la 9,30 m, ceea ce limitează posibilităţile de intervenţie. După efectuarea studiilor de impact, soluţia furnizată a fost de reamplasare pe banda 1 de circulaţie a tronsonului amintit la o distanţă de 1,5 - 2 m de la axul conductei la bordură şi umplerea cu beton a ovoidului existent cu dimensiunile de 900/1350 mm.
 
Referitor la lucrările contractate, acestea se vor executa prin microtunelling la aceleaşi adâncimi, iar noua conductă din beton armat cu diametrul interior de 800 mm şi 1060 mm diametrul exterior, se va monta printr-o operaţiune ciclică de introducere succesivă a tuburilor în lungime de 3 m din camera de lansare în camera de primire. Pe toată lungimea lui de 670 m se vor executa 3 gropi de lansare şi 3 gropi de primire cu dimensiuni minime de 7 m x 5 m, respectiv 5 m x 4 m. Aceste gropi vor fi sprijinite cu palplanşe şi, după finalizarea tronsonului deservit, se vor închide după execuţia a 6 cămine de vizitare aferente fiecărei excavaţii. În completarea acestor 6 cămine se vor mai executa încă 8, care vor permite o bună exploatare ulterioară a acestui colector.
 
Pe tot traseul, colectorul va prelua toate racordurile existente în prezent în ovoidul vechi. În aval se va închide în camera de joncţiune amplasată la limita intersecţiei bulevardului Aurel Vlaicu cu strada Cumpenei în dreptul staţiei OMV. Lucrările se vor derula respectând toate condiţiile de calitate şi siguranţă atât pietonală cât şi de trafic.
 
Cel de-al doilea contract din cadrul Proiectului vizează retehnologizarea Staţiei de Tratare Palas şi punerea în funcţiune a staţiei pe noul flux tehnologic, astfel încât să se poată furniza către populaţie apă potabilă de calitate conform Legii nr. 458/2002, la debite care să acopere pe cele tratate în prezent şi să permită extinderi viitoare ale consumului, în conformitate cu ponderea acordată surselor de suprafaţă în sistemele de distribuţie a apei potabile în judeţul Constanţa.
 
La finalizarea lucrărilor se asigură condiţiile pentru respectarea normelor naţionale şi europene în domeniul alimentării cu apă (Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, completată şi modificată prin Legea nr. 311/2004 în conformitate cu prevederile Directivei 98/83/EEC privind calitatea apei destinate consumului uman); creşterea gradului de asigurare a locuitorilor cu servicii de alimentare cu apă potabilă; creşterea calităţii vieţii în cadrul comunităţii prin crearea unui cadru favorabil sănătăţii populaţiei; diminuarea discrepanţelor existente între România şi celelalte state membre ale Uniunii Europene.
 
În cadrul complexului Palas se tratează debitul captat din sursa de suprafaţă Galeşu (Canalul Dunăre - Marea Neagră ) şi se înmagazinează apa captată din sursele subterane Cişmea I, Cişmea II şi Valu lui Traian. Volumul de apă înmagazinat în cadrul complexului este pompat în reţeaua de distribuţie a municipiului Constanţa, a oraşului Năvodari, precum şi în sistemul de alimentare cu apă a litoralului - staţiunea Mamaia. Capacitatea staţiei de tratare este 4000m3/h (-1110 l/s).
 
Efectele scontate în urma implementării investiţiei sunt: îmbunătăţirea calităţii apei prin introducerea de tehnologii noi în schema tehnologică de tratare a apei - aceasta va fi conform normelor şi legislaţiei în vigoare; reducerea pierderilor de apă, prin recircularea apei rezultate la spălarea filtrelor, după decantarea prealabilă; asigurarea alimentarii cu apă potabilă în parametrii optimi de presiune a tuturor cetăţenilor din municipiul Constanţa, oraşul Năvodari şi staţiunea Mamaia.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

RAJA Se oprește apa pe mai multe străzi din municipiul Constanța! Ce consumatori sunt afectați

25 Mar 2024 735

RAJA întrerupe furnizarea apei în anumite zone din Constanța! Lista completă

24 Mar 2024 12836

RAJA Constanța Se oprește apa pe mai multe străzi din municipiu!

22 Mar 2024 1816

RAJA Constanța anunță câștigătorii Concursului „Apa este Viață 2024” (GALERIE FOTO)

22 Mar 2024 569

În atenția șoferilor Trafic restricționat pe strada Mihai Viteazu din municipiul Constanța, din cauza unor lucrări de asfaltare

20 Mar 2024 655

Lucrări RAJA la Constanța! Mai multe zone, fără apă la robinete! Afectat și Spitalul Militar “Dr. Alexandru Gafencu”

20 Mar 2024 1075

RAJA Constanța Mai multe zone din municipiul Constanța rămân fără apă la robinete

19 Mar 2024 1543

RAJA Constanța Locuitorii din Eforie Nord vor avea apa oprită la robinete

19 Mar 2024 459

Atenție, se oprește apa în municipiul Mangalia! Iată zona vizată

19 Mar 2024 415

Concursul de pictură și desen "Apa este Viață 2024" RAJA Constanța anunță stop vot!

18 Mar 2024 435

RAJA Constanța Se oprește apa în mai multe zone din municipiul Constanța!

18 Mar 2024 1232

RAJA Constanța Se oprește apa pe mai multe străzi din Mangalia!

18 Mar 2024 388

RAJA Constanța Se oprește apa în zona industrială a orașului Ovidiu!

18 Mar 2024 498

RAJA Constanța Consumatorii din Eforie Nord rămân fără apă la robinete! Iată în ce interval

18 Mar 2024 438

Informare RAJA Constanța Se oprește apa în Eforie Nord! Iată în ce interval

16 Mar 2024 601