Promotiile si-au gasit sefele

Atasamente: 1213901834.pdf
1213901834.jpg

Sase eleve de la licee de renume din Constanta au dezvaluit pasii pe care i-au urmat pentru a lua, de fiecare data, nota maxima * Sociabile, romantice si pregatite sa dea piept cu viata, adolescentele ies din tiparele tocilarului de odinioara

Testele din cei patru ani de studii nu au fost floare la ureche pentru ele, dar nici nu le-au dat prea multe batai de cap. Le-au trecut cu brio si acum se pregatesc sa ia examenul de admitere la cele mai bune facultati din tara. Au pierdut sirul olimpiadelor sau competitiilor la care au participat, dar sunt, de departe, diferite de tocilarii de altadata. Sunt sefele de promotie din cele mai bune licee constantene, care au cules lauri de pretutindeni. Cristina Rosu este o adolescenta care de abia a trecut de varsta majoratului. Este pasionata de filosofie si literatura. Iubeste natura si, in timpul liber, adora sa se plimbe pe plaja. Extrem de sociabila, nu are probleme de comunicare si face fata oricarei discutii. Un alt hobby al elevei este ghitara, pe care, insa, nu a mai pus mana de cand a intrat in ultimul an de liceu. Pregatirile pentru bac si admitere au fost prioritare. Pare descrierea unei liceene obisnuite, care isi imparte timpul intre scoala si intalnirile cu prietenii. Departe de adevar. Cristina Rosu, fosta eleva a Liceului International de Informatica din Constanta, nu a dat gres niciodata in ale studiului. O arata catalogul clasei, medaliile si diplomele. Timp de patru ani nu a luat o nota mai mica de zece. "Nu am luat 8 niciodata. S-a mai intamplat sa iau un 9, dar... destul de rar. Imi place mie sa iau nota asta. Mitul tocilarului este decazut. Erau inainte copii foarte frumosi si copii foarte destepti. Dar acum sunt elevi care arata bine si sunt si inteligenti", afirma adolescenta, care se pregateste pentru examenul de admitere la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti.

Judecatoarea si medicul

Tot in Capitala vrea sa mearga si Andreea Manea, sefa de promotie a Colegiului National Mircea cel Batran Constanta, care, asemenea Cristinei, a terminat liceul cu media 10. Am fi vrut sa aflam de la ea reteta succesului, dar, cu dezamagire, ne-a relatat ca nu exista asa ceva. "Nu pot spune ca exista o reteta a succesului in Colegiul Mircea cel Batran. Perseverenta, constiinciozitate si seriozitate din partea mea si un aport mare de cunostinte din partea profesorilor sunt indeajuns. La Mircea este aproape suficient sa fii atent la ore si sa repeti putin acasa notiunile noi pentru a le asimila mai bine", spune liceana. De opt ani practica sahul si, in paralel cu studiile, nu si-a neglijat hobby-ul. Promite ca, dupa examenul de admitere, sa se intoarca la vechea ei pasiune. Spune ca cel mai mare vis este sa devina judecatoare sau notar. Tocmai de aceea, va sustine, in aceasta vara, examenul de admitere la Facultatea de Drept. Teodora Tofolean, fosta eleva a Liceului Teoretic Ovidius, a ales Facultatea de Medicina din Capitala. Se distanteaza de colegele ei cu o sutime. Chimia este pasiunea vietii ei, iar pe 11 iulie va pleca la Budapesta sa reprezinte Romania la olimpiada internationala. Universul ei nu se invarte doar in jurul stiintei, a atomilor si reactiilor chimice. Fire romantica, adora momentele in care se poate relaxa citind aventurile protagonistelor create de Jane Austen. "Studiul nu se masoara in timp, in ore. Este vorba de munca sustinuta pe mai multi ani", explica liceana. A ales Facultatea de Medicina din Bucuresti pentru a dobandi un grad de independenta. "Va trebui sa invat sa ma descurc singura", concluzioneaza sefa de promotie a Liceului Teoretic Ovidius, care, dupa examenul de admitere, se gandeste la un sejur in Suedia.

"De abia astept sa iau carnetul de sofer"

Alina Ciolca a terminat, anul acesta, Liceul Teoretic George Calinescu din Constanta, cu media 9.97. Va lasa orasul de la malul marii pentru cariera in stiinte politice, pe care vrea sa o dezvolte in Bucuresti. Olimpica nationala la franceza, nu va intampina dificultati la examenul pe care il va sustine in limba straina. "A fost bine. Putea sa fie mai rau. Bilanturile sunt greu de facut, uneori greu de infruntat. In fond, ce e liceul? O perioada de necesara tranzitie, pe care trebuie sa o depasim onorabil", scrie ea in descrierea pe care si-o face in albumul de sfarsit de an. Nu sunt dubii ca a reusit sa treaca intr-un mod onorabil peste anii de liceu. In schimb, Florentina Radulescu, de la Colegiul National Mihai Eminescu, a ales sa ramana in Constanta. Considera ca Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Ovidius este cea mai buna optiune. Media 9,93 spune multe despre personalitatea Florentinei, care nu se considera o tocilara. "Eu nu invat pe de rost", explica tanara care, dupa examenul de admitere, se va pregati pentru un altul. "De abia astept sa iau carnetul de sofer", adauga eleva. Isi planifica pregatirea zilnica in cele mai mici detalii si declara ca studiile nu ii fura din timpul rezervat hobby-urilor. "Imi fac timp pentru toate. Ma odihnesc vreo doua ore, cand ajung acasa. Depinde ce materii am a doua zi. Sunt obisnuita de mica sa fac asa. Nu am planuit sa-mi iasa media mare", explica adolescenta pasii pe care i-a urmat pentru a deveni olimpica si sefa de promotie a Colegiului Mihai Eminescu.

Ii place competitia

La 19 ani, Elena Buzea a devenit vedeta Liceului Teoretic Traian din Constanta. A terminat cu media 9,85 si se pregateste pentru examenul de admitere la Facultatea de Drept din Capitala. A ales Bucurestiul pentru ca a considerat ca acolo "se studiaza mai mult, e concurenta mai mare". Spre deosebire de celelalte sefe de promotie, Elena va fi, in Capitala, mai aproape de familia ei. "A fost o placere sa vin la scoala. Nu am depus eforturi deosebite", marturiseste adolescenta, care de abia asteapta sa se relaxeze in excursiile pe care si le-a planificat. Nu stie inca daca va calatori in tara sau peste hotare. Gandul ii sta numai la examenul pentru care s-a pregatit intens timp de patru ani.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CSM Constanța Campioana Alexandra Voiculescu, premiul întâi și în clasa a 10-a. „La școală prima, la sport prima“ (GALERIE FOTO)

28 Jun 2023 2067

#ConstanțaEsteBine Proiectul anului 2023. O carte pe săptămână. Cartea acestei săptămâni Caroline Myss – De ce nu ne vindecăm și cum putem să o facem. Paginile 140-141

14 Jan 2023 1179

#ConstanțaEsteBine Ziua 261 – 18.09.2022. Astăzi sărbătoresc corpul

18 Sep 2022 1193

Editorial! Șoferii descurcăreți găsesc soluții să scape de taxa de parcare. Autoritățile, se fac că nu văd neregulile

09 Jul 2022 2652

ZIUA LIVE. Cum se pregătesc salvatorii de vieți?

28 Jun 2022 1704

Mediul online, bombardat de Rusia cu fake news. Anunțul Ministerului Apărării Naționale

13 Mar 2022 1542

Editorial De ce suntem mereu nemulțumiți

13 Nov 2021 2944

Un căţel harnic Se duce la piaţă, face curat şi duce gunoiul (video)

20 Sep 2021 4257

Tulcea. Un vârstnic de 73 ani a furat de mai multe ori dintr-un magazin „Eu și soția avem un trai mai greu din cauza pensiilor care sunt foarte mici și nu ne descurcăm“

10 Jun 2021 1214

Promisiuni. Deţinuţii politic din Constanţa ignorați și de administrația condusă de Vergil Chițac! Ce angajamente și-au luat reprezentanții Primăriei?

05 Jun 2021 3097

#DobrogeaDigitală Milionari din... pește

03 Mar 2021 2645

Cum ne descurcăm cu copiii, în contextul actual al pandemiei și a deschiderii anului școlar

01 Sep 2020 1461

Este Ziua Naţională a Ambulanţei din România. SAJ Constanța „Acestă zi este sărbătorită prin muncă, este o perioadă grea, dar încercăm să ne descurcăm“

28 Jul 2020 1656

„Mândru de fata mea!“ Luptătoarea Amalia Niță, de la CS Medgidia, campioană în ring, dar și la școală (galerie foto)

12 Jun 2020 5157

Editorial România, față în față cu epidemia. Cât de tari suntem!

11 Apr 2020 4487