Reţea infracţională care ataca tiruri încărcare cu produse cosmetice destructurată de poliţiştii şi procurorii români. Cum acţiona aceasta

La data de 05.04.2017 acționând în cadrul unei cereri de comisie rogatorie formulată de către autoritățile judiciare din Franța, cu sprijinul Eurojust și Europol, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigații Criminale și Serviciului de Investigații Criminale Maramureș au efectuat un număr de 29 percheziții domiciliare pe raza județelor Maramureș, Bistrița Năsăud, Brăila, Timiș, Satu Mare, Prahova și a municipiului București, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat format din cetățeni români, specializat în săvârșirea infracțiunii de furt calificat.
 
În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada anilor 2015 — 2017, membrii grupului au săvârșit mai multe infracțiuni de furt calificat pe teritoriul Franței, respectiv au sustras din mai multe autotrenuri produse cosmetice de lux.
 
Ca metodă de operare, membrii grupului identificau autovehicule care transportau bunuri pentru diferite firme de produse cosmetice. Odată identificate, suspecții montau pe acestea dispozitive de urmărire în parcările în care acestea opreau sau la sediile firmelor la care era încărcată marfa.
 
Ulterior, aceștia urmăreau autovehiculele încărcate cu produse cosmetice și în perioadele în care acestea staționau în diferite parcări, profitând de neatenția șoferilor, sustrăgeau marfa din autovehicule, folosindu-se de diferite dispozitive de tăiere. Produsele sustrase erau ulterior transportate pe teritoriul altor țări și comercializate.
 
Prejudiciul se ridică la aproximativ 2 milioane de euro. De asemenea, membrii grupului au săvârșit același gen de infracțiuni și în Germania, Belgia, Olanda, Italia și Polonia, valoare prejudiciului cauzat în aceste țări fiind în curs de stabilire.
 
În urma perchezițiilor au fost ridicate parfumuri, produse electronice, telefoane mobile și documente.
 
În cauză au fost emise un număr de 9 mandate europene de arestare.
 
De asemenea, în ultimele zile, alți 7 membrii ai grupării au fost arestați în străinătate, dintre care 2 în Franța, 2 în Germania, 2 în Italia și unul în Belgia.
 

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
 
De asemenea la acțiune au participat și reprezentanții autorităților judiciare franceze, precum și reprezentantul de la Europol.

 
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.                                                                         
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.