romanialibera.ro Cum se încalcă legea fumatului sub ochii îngăduitori ai autorităților

În timp ce mai mulți patroni de cafenele s-au plâns din cauza legii anti-fumat, spunând că au mai puțini clienți, alții nu mai fac față clienților. Așa se întâmplă în cel puțin două locuri din Constanța, unde se fumează în voie și cu știința autorităților.
 
Primul bar în care am observat acest lucru este unul situat aproape de Casa de Cultură  din Constanța. În fiecare dimineață este arhiplin, iar toți cei de la mese fumează în voie. Pentru că toată lumea fumează, aerul este aproape irespirabil. Am intrat nestingheriți în bar, ne-am așezat la masă și am așteptat comanda. O ospătăriță servea pe cei de la mese, un barman prepara băuturile. Am întrebat de ce se fumează, ni s-a răspuns că este un club privat. Un club privat în care, cum spuneam, intră cine vrea fără să fie întrebat nimic.

”Aveți aici un formular pe care trebuie să îl completați. Dacă nu, nu aveți voie sa stați”,

ne-a spus un reprezentant al barului. Nu a știut însă să ne răspundă ce se întâmplă dacă refuzăm să plecăm și de ce se fumează.

”Accesul este permis numai pe bază de legitimație”,

ni s-a spus, dar cei cu care am stat la masă, clienți fideli, spun că nu au și nu au avut legitimație.

ISU: patru avertismente și o amendă

Am adus problema acestui club în atenția reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța. Aceștia ne-au explicat că procedura spune că trebuie să mergem la secția de poliție de care aparține barul pentru a depune o reclamație în acest sens. Am întrebat oficial și conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea care au fost măsurile luate, mai ales că primiseră reclamații încă din luna aprilie a acestui an că acolo se fumează.

”Instituţia noastră a fost sesizată despre situaţia invederată (fumatul în spaţiul public) în locaţia mai sus menţionată, anterior adresei cu numărul de mai sus; urmare a acesteia, a fost desfăşurat un control (pe linia apărării împotriva incendiilor), operatorului economic în cauză i-a fost dispusă măsura interzicerii fumatului în unitatea acestuia (implicit prin marcarea cu indicatoare specifice „fumatul interzis”, respectiv includerea în regulamentul intern a acestei măsuri restrictive); în urma deficienţelor constatate societăţii în cauză i-au fost aplicate sancţiuni constând în 4 (patru) avertismente, respectiv o amendă în valoare de 5000 lei (pentru neasigurarea măsurii de interzicere a fumatului).”

De asemenea, reprezentanții ISU au precizat că au fost înaintate adrese de informare a situaţiei învederate la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanţa, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, respectiv primăriei municipiului Constanţa.

”Menţionăm că, obiectivul de află în atenţia inspectoratului judeţean pentru planificarea şi executarea de controale inopinate”, se arată în răspunsul primit.

 
Autor: Cristian HAGI
Sursa foto: Romania Libera
Articolul integral poate fi citit pe romanialibera.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Baruri transformate în cluburi private. Este permis fumatul? Ce spun autorităţile din Constanţa

11 Apr 2016 19550