S-a sfinţit Monumentul Eroilor Marinari, hrisovul nemuririi faptelor de eroism

Au plecat şi nu s-au mai întors de pe mare, în vremuri de război. În semn de omagiu, admiraţie şi recunoştinţă pentru jertfa pe care au adus-o ţării noastre, marinarii al căror mormânt a devenit marea au de acum un monument în faţa căruia oricine, constănţean sau nu, poate să se încline.

Sfinţirea Monumentului Eroilor Marinari vine să încununeze eforturile susţinute pentru ridicarea acestuia, care au durat aproape un secol, şi împlineşte idealul interbelic al breslei marinarilor, susţinuţi de Liga Navală Română. Edificiul a fost finalizat la 70 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar zidirea sa nu ar fi fost posibilă fără ajutorul mai multor oameni de bine, precum şi al mai multor instituţii, dintre care amintim: Statul Major al Forţelor Navale, Autoritatea Navală Română, Arhiepiscopia Tomisului, Sindicatul Liber al Navigatorilor, Liga Navală Română, Asociaţia Clubul Amiralilor, Liga Ofiţerilor de Marină, Grup Servicii Petroliere, Muzeul Marinei Române, Serviciul Istoric al Armatei.
Monumentul se află pe faleza Cazinoului Constanţa, acolo unde mai multe personalităţi care au intrat în istoria ţării noastre şi care au iubit marea au lăsat în urma lor diferite însemne ce atestă legătura lor cu întinsul de apă. În 1939, Monumentul Eroilor Marinari urma să fie amplasat în faţa statuii poetului Mihai Eminescu, „pe un masiv cu fundaţie de blocuri şi ziduri de apărare de piatră, intrat în mare, pe marginea promenadei Cazinoului“. Iniţial, monumentul ar fi trebuit să fie ridicat în zona Porţii 2, acolo unde se află de fapt îngropat şi hrisovul, însă, din motive legate de organizare, dar şi de oameni, acest lucru nu a mai fost posibil.

Ideea realizării unei opere comemorative avea să renască la Constanţa abia în anul 1994, când, la cererea a peste 300 de marinari civili şi militari, s-a constituit Fundaţia pentru Realizarea Monumentului Marinarilor Români. Construcţia a mai fost sfinţită în urmă cu 13 ani, pe 15 august 2002, la centenarul Zilei Marinei Române, însă misiunea de cinstire a eroilor nu fusese încheiată. Numele a peste 1.000 de marinari români, militari şi civili, sunt acum înscrise pe plăcile de marmură ce înconjoară monumentul care le-a fost dedicat, dovadă că jertfa lor a fost recunoscută şi apreciată. „Tot ce vedeţi înscris pe monument sunt studii istorice realizate de doi dintre cercetătorii noştri, Marian Moşneagu şi Ioan Damaschin, care au scos din toate arhivele eroii căzuţi de-a lungul vremurilor, de la Primul Război Mondial, până în 1989. Aici sunt cei care au murit pe mare în timp de război şi n-au avut mormânt“, a declarat amiralul Niculae Ștefan, membru al Fundaţiei pentru Realizarea Monumentului Eroilor Marinari, care a depus eforturi susţinute pentru ca acest monument să poată fi ridicat.

Simbol al aprecierii breslei

Cei care au muncit la realizarea acestui proiect speră ca monumentul să nu fie doar unul ambiental, plăcut vederii trecătorilor, turiştilor şi constănţenilor, ci şi un simbol al aprecierii de care breasla marinarilor s-a bucurat şi se bucură în continuare. „Pentru a cinsti memoria bravilor marinari, noi, cei de astăzi, avem datoria de a le urma exemplul de sacrificiu, de a fi gata, atunci când ţara ne-o va cere, să luptăm împotriva celor care atentează la integritatea noastră naţională“, spune unul dintre cei mai în vârstă veterani de război marinari ai Constanţei, Zamfir Petre.

Înaltpreasfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, însoţit de mai mulţi preoţi, a fost cel care a oficiat slujba de sfinţire a monumentului, o ceremonie frumoasă de care bravii eroi nu au avut parte la moartea lor. „Semnul sfintei cruci, când călătorim pe mare, ne este ocrotitor. Cine se sfârşeşte la datorie, având semnul crucii şi biruinţa ei, se întâlneşte cu Cel ce a luat crucea şi s-a răstignit pe ea, cu Mântuitorul Hristos. Să vă ridicaţi deasupra valurilor şi să fiţi biruitori!“, le-a spus Arhiepiscopul Tomisului, la finalul slujbei, marinarilor şi studenţilor prezenţi.
În semn de omagiu adus eroilor marinari militari şi civili, la finalul ceremonialului, au fost depuse coroane de flori din partea instituţiilor administraţiei publice locale, asociaţiilor de veterani, Forţelor Navale Române şi altor instituţii care au participat la eveniment. Acelaşi gest l-au făcut şi studenţii instituţiilor de învăţământ superior de marină din Constanţa şi elevii Școlii nr. 43, care au adus şi un omagiu poetic pentru cei peste 1.000 de marinari căzuţi la datorie, pe mare.

Sursa: voceaconstantei.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Recunoștinței, ceremonii militare și religioase la Constanța, Tulcea, Mangalia și Brăila

11 Aug 2023 1032

Fotoreportaj Imagini impresionante! Forțele Navale Române au marcat „Ziua Recunoștinței”

14 Aug 2022 2487

Muzeul Național al Marinei Române, comemorare a eroilor marinari din Delta Dunării și de pe fluviu

22 Sep 2021 1329

Marinarii militari celebrează duminică Ziua Armatei României

23 Oct 2020 1570

Constanța Comemorarea eroilor marinari. Când are loc evenimentul și cum se va desfășura

13 Aug 2020 1424

Activități dedicate Zilei Marinei Române, în Constanţa şi în ţară

13 Aug 2019 3694

Forţele Navale Române Eroii marinari, omagiaţi la Constanţa, Mangalia şi Tulcea

12 Aug 2019 1882

Mii de marinari militari participă la activitățile de Ziua Marinei Române. Ce evenimente vor avea loc la Constanța

13 Aug 2018 2874