Simpozion la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa 9 mai, zi cu triplă semnificaţie pentru poporul român (galerie foto)

Aula „Adrian Rădulescu“ a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) a găzduit, ieri, simpozionul „Cucerirea independenţei de stat a României. Ziua victoriei împotriva fascismului - Ziua Europei Unite“.
 
Lavinia Dumitraşcu, de la MINAC, şi Dragoş Sichigea, de la Muzeul Marinei Române, au fost cei care au moderat evenimentul, vorbind despre însemnătatea zilei de 9 mai pentru România. La eveniment au participat zeci de elevi ai unităţilor de învăţământ din Constanţa.
 
„Cea mai importantă pentru neamul românesc este sărbătorirea împlinirii a 140 de ani de la cucerirea independenţei de stat a României“, a declarat, la începutul evenimentului, Lavinia Gheorghe. O importanţă istorică deosebită o are şi ziua victoriei împotriva fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial, din care românii au ieşit învingători.
 
În cadrul evenimentului organizat de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, elevii au aflat mai multe informaţii despre cucerirea independenţei de stat a României şi momentul în care Mihail Kogălniceanu a rostit celebrele cuvinte „Suntem o naţiune liberă şi independentă“.
 
La acţiune au participat elevi de la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu“, Liceul Teoretic „George Călinescu“, Liceul Teoretic „Traian“, Şcoala nr. 16, Şcoala nr. 1 din Valu lui Traian, Şcoala Amzacea. Au prezentat discursuri Cosmina Spânoche, de la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu“, coord. prof. Cristina Gâlă; Luana Bebu, de la Şcoala Generală nr. 1 Valu lui Traian, coord. prof. Sorin Stoica; Alexandra Marinciu, de la Liceul Teoretic „George Călinescu“, coord. prof. Iulia Bulacu; Patricia Stoian, de la Şcoala Gimnazială nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu“, coord. prof. Daniela Niţă şi Victoriţa Elena; Liceul Teoretic „Traian“, coord. prof. Dorina Chivu, Mirela Myrone. Momente artistice speciale au oferit Cristiana Roşca, de la Şcoala Generală nr. 39 „N. Tonitza“, Grupul vocal al Şcolii Gimnaziale nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu“, coordonat de prof. Roxana Gurău, Ansamblul folcloric „Amzăcenii yldizlar“, coord. prof. Laura Danilov, de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Amzacea.
 
„Dacă primul moment al realizării unirii românilor a însemnat şi începutul modernizării statului român, cucerirea independenţei de stat este un impuls şi mai mare de afirmare a statului naţional român ca stat independent şi de a acţiona în conformitate cu acest statut. Referitor la Ziua Victoriei împotriva fascismului, să nu uităm că am intrat în acest război în 1918 şi am ieşit cu mari pierderi materiale şi umane“, a declarat Lavinia Dumitraşcu.

Date din istoria zilei de 9 mai

Ziua de 9 mai are pentru poporul român o triplă semnificaţie. Pe lângă Ziua Independenţei, proclamată în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945, dar şi Ziua Europei.
 
Pe 9 mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independenţa României a fost câştigată cu jertfa a peste 10.000 de ostaşi.
 
Mai bine de o jumătate de secol mai târziu, pe 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin. Astfel a luat sfârşit cel de-al Doilea Război Mondial pe continentul european.
 

Pe 9 mai este serbată şi Ziua Europei. În 1951, ministrul de Externe al Franţei, Robert Schuman, a propus Germaniei, dar şi altor state, să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii. Pe 18 aprilie 1951, şase state - Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda - au semnat Tratatul de la Paris privind crearea primei comunităţi europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului. Ulterior, cele şase state au decis să edifice o comunitate economică, bazată pe libera circulaţie a bunurilor, a persoanelor, a serviciilor şi a capitalurilor şi, în 1957, prin Tratatul de la Roma, au înfiinţat Comunitatea Economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi. Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano în 1985.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Unirea Principatelor Române, sărbătorită la MINA Constanța printr-un simpozion (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Jan 2024 864

Simpozion despre Unirea Principatelor Române la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

22 Jan 2024 699

Lansarea cărții „Spiritualitate tătară, volumul 5 Bucătăria tradițională Tătară” la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Nov 2023 839

Dobrogea rurală de la sfârșitul secolului XIX, prezentată într-un volum lansat la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO)

24 Feb 2023 1444

IN MEMORIAM. 83 de ani de la nașterea istoricului dobrogean, prof. Gheorghe Dumitrașcu

25 Sep 2022 1795

82 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți istorici dobrogeni, Gheorghe Dumitrașcu

25 Sep 2021 3925

Asociația Sine Qua Non, înființată anul acesta, a primit peste 200.000 de lei de la Primăria Constanța pentru organizarea unui simpozion

27 Aug 2021 2248

Patru ani fără Gheorghe Dumitrașcu, proful de istorie a generații întregi de elevi şi studenţi (25 septembrie 1939 - 17 ianuarie 2017)

18 Jan 2021 3665

A încetat din viață prof. univ. Ion Bitoleanu

27 Aug 2020 4408

Cartea regretatului istoric Virgil Coman „Meglenoromânii - Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea“, lansată la Constanța și în orașul său natal

05 Dec 2019 5170

Istoriograful constănțean Lavinia Dumitrașcu - proaspăt Cavaler de Clio

09 Sep 2019 3440

Triplă aniversare la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa

04 May 2019 2121

Gheorghe Dumitrașcu - personalitate marcantă a istoriografiei și culturii române (galerie foto)

10 Apr 2019 3978

O nouă asociație cultural-istorică, lansată la Constanța „Dobrogea Străbună” invită la reconciliere din respect pentru tot ce moștenim și nu prețuim (galerie foto)

01 Mar 2019 2530

Omagiu inedit adus memoriei istoricului Gheorghe Dumitrașcu, la doi ani de la dispariție (galerie foto)

19 Jan 2019 2506