Spectacole, slujbe religioase, concerte şi voie bună Cum va fi celebrată la Constanţa Ziua Naţionalăe a României

1 Decembrie este Ziua Naţională a României şi marchează un eveniment istoric: unirea Transilvaniei cu România, din 1918. Ziua Naţională a României era marcată, între anii 1866 şi 1947, la 10 mai, apoi, între 1948 şi 1989, la 23 august. Prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de preşedintele Ion Iliescu şi publicată în Monitorul Oficial, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi naţională şi sărbătoare publică în România.
 
Militarii constănţeni vor participa la ceremonia organizată în Piaţa Ovidiu cu ocazia celebrării Zilei Naţionale a României. Defilarea din acest an se anunţă a fi cea mai amplă ceremonie desfăşurată pe plan local din ultimii ani. Vor fi implicaţi peste 300 de militari din Forţele Navale, Terestre şi Aeriene, precum şi militari din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi ai ISU „Dobrogea”. La Constanţa, autorităţile au pregătit un program special pentru Ziua Naţională, care va începe la ora 9.00, cu depuneri de coroane în Cimitirul Eroilor, urmând ca, de la ora 11.00, manifestările să se mute în Piaţa Ovidiu, unde vor avea loc un concert susţinut de Muzica Militară a Forţelor Navale şi defilarea Gărzii de Onoare.  Potrivit prefectului Adrian Nicolaescu, tot cu ocazia Zilei Naţionale se va organiza Crosul Copiilor, startul urmând să se dea la Liceul de Informatică, de pe bulevardul Tomis, linia de finiş fiind stabilită în Piaţa Ovidiu.

Ceremonii în toate garnizoanele de marină 

Forţele Navale Române au desfăşuat o serie de activităţi premergătoare Zilei Naţionale a României, în localitățile în care sunt dislocate unități militare de marină. Pentru data de 1 decembrie sunt planificate a se desfășura ceremonii militare şi religioase în toate garnizoanele de marină. Cu acest prilej, vor fi depuse coroane de flori la monumentele Eroilor din Constanța, Mangalia, Tulcea, Babadag şi Brăila după următorul program:
În garnizoana Constanţa, de la ora 09.00 - la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial din Cimitirul Central; ora 11.00 - în Piața Ovidiu din Constanţa. În garnizoana Mangalia de la ora 10.00 - la Complexul Monumental din Piaţa Republicii. În garnizoana Tulcea de la ora 10.00 - în Piaţa Tricolorului. În garnizoana Babadag de la ora 10.00 - la Monumentul Eroilor 1916-1918. În garnizoana Brăila de la ora 10.00 - în Piaţa Independenţei. Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Drapelul tricolor va fi arborat în toate unităţile militare de marină, iar la bordul navelor militare maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz. La festivităţi vor participa reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, comandanţi de mari unităţi şi unităţi, membri ai asociaţiilor şi ligilor de marină, cadre militare în rezervă şi retragere, oficialităţi ale administraţiilor locale.

Intrare gratuită la muzeele constănţene  

Pe 1 Decembrie, toate muzeele din Constanţa vor oferi acces gratuit vizitatorilor. Astfel, de Ziua Naţională a României puteţi vizita Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Muzeul de Artă, Muzeul de Artă Populară, Muzeul Marinei Române şi Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand 1“. Muzeele vor avea program de lucru normal.

Depunere de coroane de flori, la Cumpăna 

Primăria și Consiliul Local Cumpăna organizează cu prilejul zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, o manifestare la Monumentul ridicat în cinstea eroilor din cel de-al doilea război mondial din fața Casei de Cultură Cumpăna. Evenimentul va avea loc joi, începând cu ora 10.30. În cadrul programului va fi intonat imnul României, va avea loc o slujbă religioasă, se vor depune coroane de flori, va avea loc o defilare în cinstea Zilei Naționale a României efectuată de militari ai UM 01737 Topraisar. De asemenea, vor fi premiați veteranii de război și va avea loc un spectacol tematic susținut de copiii celor două grădinițe și ansamblul folcloric „Mugurașii Cumpenei” din localitate

Program artistic, la Techirghiol 

Primăria oraşului Techirghiol şi Consiliul Local vor organiza joi, 1 decembrie, în parcul din Piaţa Republicii, la Monumentul Eroilor, acţiuni dedicate împlinirii a 98 de ani de la Marea Unire. Manifestările dedicate Zilei Naţionale vor începe la ora 12.00, cu ceremonialul religios şi oficial. Programul artistic va începe la ora 12.30 şi va fi susţinut de ansamblul de dansuri populare tradiţionale româneşti şi de corul elevilor din cadrul Liceului Teoretic „Emil Racoviţă“ Techirghiol. „La mulţi ani, România, la mulţi ani, români!“, a transmis primarul oraşului Techirghiol, Iulian Constantin Soceanu.

Steguleţe şi o mie de portii de fasole, la Cernavodă 

Primăria Cernavodă, Consiliul Local şi Casa de Cultură pun la punct ultimele detalii ale pregătirilor pentru Ceremonialul zilei de 1 Decembrie. Nu vor lipsi nici surprizele pentru cetateni! Administraţia locală a achiziţionat câteva sute de steguleţe tricolore (reprezantând Drapelul României) şi o mie de porţii de fasole gătită cu cârnaţi şi vin fiert. De asemenea, cernavodenii participanţi la eveniment vor avea parte de tradiţionala paradă militară, dar şi un spectacol artistic.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prima zi de Crăciun marcată într-un mod inedit la Constanța! Un bărbat a făcut baie în mare (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Dec 2023 2040

Ședinţă solemnă dedicată aniversării Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie, la Parlament

04 Dec 2023 675

Primăria Cumpăna, județul Constanța Mesajul transmis de Ziua Națională a României

01 Dec 2023 986

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu Mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României

01 Dec 2023 774

Editorial Unitate, mândrie și aspirații- Sărbătorind Ziua Națională a României

01 Dec 2023 927

IPJ Constanța „La mulți ani de Ziua Națională a României!”. Iată cum au defilat polițiștii în această zi de sărbătoare (GALERIE FOTO)

01 Dec 2023 876

LIVE Text Spectacol la Constanța de Ziua Națională susținut de Fanfara Muzica Militară a Forțelor Navale (Galerie FOTO+VIDEO)

01 Dec 2023 1289

LIVE VIDEO ​Ziua Națională a României, sărbătorită în mod inedit la Constanța (FOTO+VIDEO)

01 Dec 2023 1052

Comandantul flotei, contraamiral Cornel Eugen Cojocaru, despre nava antimină care va ajunge înainte de Crăciun la Constanța (VIDEO)

01 Dec 2023 1268

Google sărbătorește Ziua Națională a României cu un doodle special

01 Dec 2023 1833

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, de Ziua Națională a Romnâniei „Toţi aparţinem unei singure naţiuni faţă de care avem obligaţia să ne strângem rândurile şi să‑i dăm şansa unui nou început“

01 Dec 2023 679

Ziua Națională a României, marcată la Constanța. Prefectul Coșa a transmis un mesaj manifest (VIDEO)

01 Dec 2023 981

Imaginea zilei Constanța Unitatea și devotamentul într-o singură imagine- polițist însoțit de fiica sa la parada de 1 Decembrie (FOTO)

01 Dec 2023 1763

Sportul din Constanța, mesaje de Ziua Națională a României. „Oriunde, tot timpul, cu tricolorul, mândri!“ (GALERIE FOTO)

01 Dec 2023 956

Știri Constanța azi LIVE VIDEO-TEXT. Defilare militară la Constanța, de Ziua Națională a României (FOTO+VIDEO)

01 Dec 2023 3523