Spitalul Judeţean Constanţa, transformat în Centru regional de urgenţă

spital_-_Spitalul_judetean.jpgÎncepând cu 11 decembrie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa va deveni Centru regional de urgenţă. „În etapa următoare, aceste cente vor fi dotate cu echipamente, astfel încât orice caz de arşi, politraumă, accidente vasculare sau rutiere, care se întâmplă în zonele de competenţă să fie rezolvate", a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă managerul Spitalului Judeţean, dr. Dănuţ Căpăţînă. Potrivit acestuia, la Constanţa urmează să fie rezolvate mai multe deficienţe printre care înfiinţarea Compartimentului de Chirurgie pediatrică, a celui de Arşi, dotarea sălilor de operaţie, achiziţionarea aparatelor de radiologie mobilă, a celor pentru încălzirea pacienţilor. „În perioada următoare, vom alcătui o Notă informativă privind dotările de care avem nevoie şi pe care o vom prezenta Ministerului Sănătăţii", a mai spus managerul unităţii sanitare.

Elicopter SMURD, la Constanţa

„Printre achiziţiile făcute de Ministerul Sănătăţii se mai numără şi un elicopter SMURD, care va sta la Constanţa 24 de ore din 24", a mai adăugat Dănuţ Căpăţînă. Spitalele clinice regionale de urgenţă şi unităţile funcţionale regionale de urgenţă sunt priorităţi naţionale pentru sistemul de sănătate din punct de vedere al finanţării din fonduri publice a serviciilor medicale, a investiţiilor şi a dotărilor materiale precum şi din punct de vedere al asigurării resurselor umane. Reamintim că Ministerul Sănătăţii a propus formarea a şapte centre regionale de urgenţă, la Târgu Mureş, Constanţa, Bucureşti, Cluj, Craiova, Timişoara, Iaşi, în ultimele cinci urmând să funcţioneze entităţi interspitaliceşti cu toate specialităţile chirurgicale şi medicale, potrivit unui proiect de ordin. Centrele regionale din Târgu Mureş şi Constanţa sunt reprezentate, practic, de spitalele clinice judeţene de urgenţă din cele două oraşe, încadrate în categoria spitalelor clinice regionale de urgenţă cu nivel de competenţă I A. Spitalul regional de urgenţă cu nivel de competenţă I A este, potrivit Ordinului 1764/2006, spitalul clinic (universitar) care asigură primirea, investigarea şi tratamentul definitiv tuturor categoriilor de urgenţe critice traumatice, chirurgicale, cardiovasculare, neurologice şi neonatologice, inclusiv în cazul arsurilor. Pe lângă asigurarea asistenţei de urgenţă la nivel regional, acest tip de spital are rolul unui spital clinic judeţean de urgenţă în judeţul în care se află, iar în Capitală un astfel de spital are rolul unui spital municipal de urgenţă. Spitalele din această categorie sunt, de regulă, spitale primitoare de pacienţi aflaţi în stare critică, în mod excepţional fiind necesar transferul unor pacienţi către o altă unitate sanitară, pentru efectuarea tratamentului definitiv.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Liderul AUR, George Simion, tată de băiat! Soția sa a născut astăzi

24 Apr 2024 429

Licitații publice Consiliul Județean Constanța a demarat procedura cu pentru achiziția studiului de prefezabilitate pentru realizarea unui spital cu deservire regională (DOCUMENT)

24 Apr 2024 258

Decizie finală în dosarul Dănuț Căpățînă și Sorin Strutinsky! Proces penal încetat, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale

24 Apr 2024 418

Aproape 160 de misiuni executate de pompierii militari din Constanța, în perioada 19-21 aprilie

22 Apr 2024 304

UPDATE Accident rutier la Sibioara, județul Constanța. Una din victime a fost preluată de elicopterul SMURD (Galerie FOTO)

20 Apr 2024 2906

UPDATEAccident în dreptul Hanului Morilor, județul Constanța. O mașină a părăsit carosabilul

19 Apr 2024 680

O femeie angajată în Armată, arestată preventiv! Și-a bătut crunt fetiţa de două luni

18 Apr 2024 477

A fost a înfiinţat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi

16 Apr 2024 326

Sorin Ciutureanu, revocat din Consiliile de Administrație ale spitalelor aflate în subordinea CJ Constanța (DOCUMENT)

16 Apr 2024 782

IGPR InfotraficTrafic alternativ pe DN 1H

15 Apr 2024 255

UPDATE Accident rutier în municipiul Constanța. Trei victime sunt implicate

14 Apr 2024 1249

UPDATE Incendiu violent într-un apartament de pe Bulevardul Gara Obor din București! Mai multe persoane, transportate la spital (GALERIE FOTO)

14 Apr 2024 1113

Accident rutier noaptea trecută în Stațiunea Mamaia! O mașină a intrat într-un gard de beton

14 Apr 2024 729

UPDATE Accident rutier în sensul Kaufland Palazu spre Ovidiu, județul Constanța (FOTO)

13 Apr 2024 888

Anchetă la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București! Mai mulți pacienți ar fi decedat după administrarea incorectă a unui medicament

11 Apr 2024 557