Studenţii arhitecţi din Bucureşti vor revitalizarea centrului istoric al Constanţei (galerie foto)

Studenţii Facultăţii de Arhitectură a Universităţii „Spiru Haret“ din Bucureşti organizează la Constanţa, în perioada 1-18 august, Şcoala de vară „Valorificarea Patrimoniului Construit - Peninsula Constanţa“. Acţiunea vizează clădirile din centrul istoric al Constanţei şi îşi propune atât salvarea acestora de la ruinare, cât şi revitalizarea zonei.
„O dezbatere pe această temă poate fi instructivă nu doar pentru participanţi, ci şi pentru publicul larg, în atenţia căruia va fi adusă problematica unei zone complexe cum este Peninsula Constanţei şi a oportunităţilor de dezvoltare pe care aceasta le oferă. În acest sens, cunoaşterea şi înţelegerea exactă a sitului, selectarea obiectivelor şi a direcţiilor ce se pot constitui ca motoare de dezvoltare constituie una dintre priorităţi“, se menţionează pe pagina de Facebook a evenimentului.

„Centrul vechi trebuie revitalizat“

Şcoala de vară a demarat pe 1 august, însă expoziţia aferentă evenimentului este deschisă începând de marţi, 12 august. „Centrul vechi trebuie revitalizat. Obiectivul acestei acţiuni este acela de a trage un semnal de alarmă privind salvarea clădirilor şi, totodată, revitalizarea zonei“, a declarat Robert Dan, student în anul V la Facultatea de Arhitectură şi participant la Şcoala de vară „Valorificarea Patrimoniului Construit - Peninsula Constanţa“. Tânărul susţine că ideea acestui eveniment aparţine unor studenţi care, într-o plimbare prin centrul vechi al Constanţei, au avut neplăcerea de a constata „cât de prost sunt tratate clădirile istorice şi nu numai“. Ei sunt coordonaţi de arhitecţii Doina Teodorescu şi Sorin Minghiat. Cel din urmă este un cunoscut flautist, component al Cenaclului Flacăra, dar numele său este legat şi de reabilitarea Pieţei Ovidiu. În acest sens, amintim că serviciul de consultanţă în managementul de proiect aferent proiectului „Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanţa“ fusese atribuit firmei SC Expert Proiect 2002 SRL. Şeful de proiect a fost arhitectul doctor Sorin Minghiat, profesor la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii „Spiru Haret“ Bucureşti.

„Vrem ca lumea de la mall să vină în centrul istoric“

Potrivit declaraţiilor lui Robert Dan, expoziţia cuprinde o serie de planuri pentru diverse clădiri din Peninsulă. „Am încheiat parteneriate cu Primăria Constanţa, cu Direcţia Judeţeană de Cultură, Muzeul Marinei Române, cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi cu Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Dobrogea. Vrem să venim în ajutorul Direcţiei Judeţene de Cultură cu aceste planşe, pentru a include unele dintre clădirile din Peninsulă pe lista monumentelor de interes naţional“, mărturiseşte viitorul arhitect.
În opinia lui Robert Dan, centrul istoric al Constanţei ar putea fi „resuscitat“ dacă aici ar funcţiona instituţii de cultură, cinematografe, dar şi mai multe magazine. „Vrem ca lumea de la mall să vină în centrul istoric“, a declarat studentul la Arhitectură.



Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoriografia română la ceas de sărbătoare Profesoara UOC Viorica Moisuc - Nonaginta Annis!

15 Apr 2024 631

Știri Constanța. Liberalul Mihnea Drumea, cooptat în Secretariatul General al Guvernului României (DOCUMENT)

26 Jul 2023 1710

Atenție, constanțeni! Se montează sirene pentru alarmarea populației în stațiunea Mamaia!

09 Jun 2023 939

„Se vor emite semnale acustice, cetățenii să rămână calmi” Astăzi se montează sirenele pentru alarmarea populației în Mamaia!

08 Jun 2023 972

Astăzi vor răsuna din nou sirenele în Constanța! În ce zone au fost amplasate sistemele de alarmare

07 Jun 2023 1028

Atenție! Astăzi vor răsuna sirenele în cartierul Brătianu din municipiul Constanța

26 May 2023 887

Constanța. Astăzi începe montarea sirenelor pentru alarmarea populației. Iată locațiile

23 May 2023 1224

Primăria Constanța va monta noi sirene de alarmare a populației în oraș

22 May 2023 1285

In memoriam Pavel Perfil, scriitorul tulcean care ar fi împlinit 74 de ani

23 Feb 2023 1070

Organizația de seniori a PNL Constanța este condusă de Ioan Solomon

30 Oct 2022 2411

​In Memoriam Astăzi reputatul bibliolog dobrogean Ioan Popișteanu ar fi împlinit 80 de ani

30 Jan 2022 3515

#DobrogeaDigitală - „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“ „Lui Spiru Haret - Dobrogea recunoscătoare”

15 Feb 2020 5095

UPDATE. DIICOT Descinderi la Universitatea „Spiru Haret” din Capitală, într-un dosar de fraudă cu diplome false

18 Dec 2019 2657

Poșta Română are un nou director. A absolvit Universitatea „Spiru Haret“ din Constanța (document)

11 Dec 2019 3180

Dezbatere publică pentru PUZ-ul iniţiat de Moteco SRL, firmă controlată de Universitatea „Spiru Haret“ (document)

13 Feb 2019 2536