Studentii pot face practica la o mare companie din Europa

Un constantean la portile Amsterdamului

Nicolae Damu a beneficiat de oportunitatea de a lucra sase luni in Olanda, in cadrul unui proiect al organizatiei AISEC * El a muncit la o firma ce activeaza in domeniul IT * Tanarul este absolvent al Facultatii de Turism-servicii si masterand la Managementul proiectelor * El a aflat ca romanii inca sunt priviti cu rezerva si a cunoscut oameni care ii explicau ce e un restaurant McDonald`s sau chiar o trecere de pietoni * Dincolo de aceste socuri, experienta olandeza a fost una importanta si l-a invatat multe lucruri

"Am mers in Olanda cu multe complexe, de care am reusit insa sa scap. Aceasta experienta m-a ajutat sa inteleg ca in lumea vestica nu sunt neaparat oameni mai destepti decat la noi. E vorba numai de un sistem diferit in care opereaza fiecare", spune Nicolae Damu, din Constanta, absolvent al Facultatii de Turism-servicii, masterand in Managementul proiectelor. Tanarul a ajuns in Olanda printr-un Program international de practica studenteasca al organizatiei neguvernamentale AISEC Constanta. Studentii care doresc sa faca un stadiu de practica, de sase luni, in strainatate se inscriu intr-o baza de date si iau parte apoi la training-uri pe tema interactiunilor culturale. In functie de cererea pe care organizatia o are de la firme din strainatate, o comisie de selectie ii alege pe acei studenti care vor pleca sa faca practica la o firma din lume. Spectrul e destul de larg, de la Africa de Sud pana in Statele Unite ale Americii. Studentii care au trecut standardele de adaptabilitate isi pot alege tara. Pentru studentii romani este un pas foarte important. Ei au sansa sa lucreze la companii mari, sa se adapteze spiritului vestic, sa adauge un punct atractiv la CV. "Eu am ajuns in Olanda pe 2 ianuarie 2002, odata cu Euro. Nu aveam bani sa imi cumpar o guma de mestecat si a trebuit sa stau la cozi imense ca sa pot schimba banii, cu un comision de opt la suta. Pot spune deci ca am vazut cozi la care se astepta ore bune. Acela a fost primul soc din Olanda".

Si munca, si distractie

Nicoale Damu a lucrat la firma Cornerstone Technology, care activa in zona IT si producea softuri din zona conversiei Euro. Firma lucra cu mari companii, care aveau importante retele de calculatoare si aveau nevoie sa faca trecerea la Euro. Programele produse de Cornerstone technology usurau mult acest proces. Sarcina romanului a fost sa creeze un plan de marketing pe doi-trei ani si al unei noi structuri a departamentului vanzari. Nicolae Damu se astepta ca olandezii sa fie mai incorsetati in atitudinea fata de munca. "Am fost surprins vazand cum colegii mei au obiceiul sa mai traga de timp la o cafea, sau cum aniversarile se sarbatoreau cu mult fast in sala de conferinte a firmei. Ei treceau insa la munca imediat ce era nevoie. Week-end-ul este sfant pentru olandezi. E, intr-adevar, o perioada de relaxare, in care aproape toate activitatile din timpul saptamanii inceteaza si toata lumea pleaca in excursii". Pentru munca depusa, constanteanul a primit un salariu de 850 de Euro pe luna, la un salariu mediu in Olanda de 1.200. Din acesti bani, el trebuia sa isi plateasca chiria pentru o camera intr-o casa studenteasca si sa isi asigure restul cheltuielilor. "A fost interesant ca am locuit cu alti studenti veniti in Olanda, pe proiecte similare, din toate colturile lumii".

Inca la periferie

Nicolae Damu povesteste ca, in Olanda, Romania inca este considerata o periferie a lumii civilizate. El a vazut la posturile de televiziune olandeze multe reportaje malitioase cu copii ai strazii, saracie si mizerie in Romania. Damu ne-a povestit ca, intr-o zi, a intrat in vorba cu o fata, intr-un bar. Dupa ce discutia s-a animat - cei doi comunicau in engleza - fata l-a intrebat de unde vine. Atunci cand Nicolae Damu i-a spus despre Romania, fata a avut o reactie dispretuitoare. Ea avea numai referinte negative despre aceasta tara. Din pacate, el a trebuit sa recunoasca faptul ca a intalnit mai multi cersetori romani in Olanda, dar asta nu justifica situatia jenanta in care a fost pus de mai multe ori de gazdele lui, care ii spuneau uneori: "Acesta este un McDonald`s, iar aceasta o trecere de pietoni!". Dincolo de aceste neajunsuri, Nicolae Damu marturiseste ca a invatat multe lucruri. El a inteles mai multe despre modul de viata al occidentalilor, despre tabieturile, complexele si prejudecatile lor, despre toleranta sau radicalism. "Am ramas prieten cu multi dintre studentii straini pe care i-am cunoscut in Olanda. Comunicam des si ne consultam pe probleme tehnice, ori de cate ori situatia o cere".

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Centrul Militar Zonal Constanța angajează. Ce post este scos la concurs și cine poate participa

23 Mar 2024 832

SRI angajează! Se cer, printre altele, atenţie la detalii și abilităţi de lucru în echipă!

22 Mar 2024 20155

Școala Gimnazială Nr. 1, Hârșova, județul Constanța face angajări. Ce posturi sunt scoase la concurs

28 Feb 2024 576

#citeșteDobrogea Viceamiralul Constantin Niculescu - Rizea, un ofițer devotat, în slujba Marinei Române

20 Feb 2024 4104

Concurs de angajare la Școala Gimnazială nr.12 ,,B.P.Hasdeu” Constanța. Ce post este vacant

19 Feb 2024 874

SRI angajează! Iată pe ce post și care sunt responsabilităţile

18 Feb 2024 31024

In memoriam Dimitrie Știubei, absolvent de studii de marină la Constanța și pictor al mării

16 Feb 2024 755

La mulți ani, Gheorghe Băișan, vasluian legat de Tulcea prin intermediul învățământului

13 Feb 2024 742

Topul județelor, în funcție de numărul absolvenților de studii superioare din totalul populației rezidente! Pe ce loc se află Constanța

07 Feb 2024 764

Originar din Constanța Interpretul Teodor Danci a împlinit 21 de ani

10 Jan 2024 989

Grădinița cu Program Normal ,,Zubeyde Hanim” Constanța angajează. Ce posturi sunt scoase la concurs

06 Jan 2024 1540

Ce scriu în secțiunea de profil al CV-ului?

28 Dec 2023 1313

SRI angajează inginer electronist! Iată cum aplici

17 Dec 2023 1603

Angajări Constanța Primăria Hârșova angajează secretar. Condițiile de îndeplinit

15 Dec 2023 1253

Angajări Constanța Universitatea Ovidius din Constanța angajează. Detalii

03 Dec 2023 2342