Taxa de butic practicată de Primăria Medgidia pentru informaţiile de interes public, ignorată de consilierii locali?

Deşi au trecut mai bine de două săptămâni de când ZIUA de Constanţa semnala public lipsa de transparenţă practicată la Primăria municipiului Medgidia, unii consilieri locali încă nu aflat despre acest aspect. Pe 25 februarie, relatam despre faptul că lipsa de transparenţă de la Primăria municipiului Medgidia a fost sesizată la nivel înalt. Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic - ministrul Violeta Alexandru explica, în răspunsul unei adrese înaintate de ZIUA de Constanţa, faptul că „accesul la informaţiile de interes public este gratuit“.
 
Răspunsul ministerului de resort a venit după ce am semnalat, la nivel înalt, practica înregimentată de aproape nouă ani la Primăria municipiului Medgidia, unde informaţiile publice costă. Şi chiar foarte mult. O singură pagină A4 are preţul de 5 lei, în condiţiile în care costul real pentru fotocopiere este chiar de 50 de ori mai mic. Primăria Medgidia a decis prin hotărâre de Consiliu să pună preţ de butic pe informaţiile de interes public.

Citeşte şi
Lipsa de transparenţă de la Primăria municipiului Medgidia, sesizată la nivel înalt: Taxa pentru informaţiile de interes public va trebui să dispară (document)
 
Mai mult, şi Prefectura Constanţa a luat poziţie faţă de această practică. Fostul prefect, Constantin Ion, a declarat că va notifica Primăria Medgidia în vederea modificării acestei taxe. „O taxă pentru fotocopierea unor simple pagini din documentele de interes public este complet ilegală, având în vedere că Legea 544 reglementează că liberul acces la informaţiile de interes public trebuie să se facă în litera şi spiritul legii. Autorităţile care au impus taxe ce depăşesc cu mult cheltuielile făcute pentru a fotocopia aceste documente trebuie să îşi rectifice de urgenţă acele hotărâri pe care le-au supus dezbaterii în şedinţele de Consiliu Local şi care, din păcate, au şi trecut de Consiliul Local“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Constantin Ion.

Citeşte şi

Primăria Medgidia trebuie să reanalizeze taxa pe informaţie: Prefectul Constanţei - „Valoarea de 5 lei/pagina este nejustificată“ (II) (document) 
 
Tot pe data de 25 februarie le-am trimis şi consilierilor locali municipali de la Medgidia, pe mailul personal, câte o scrisoare în care le expuneam situaţia, la fel cum am procedat şi în cazul Ministerului pentru Dialog Civic şi Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa, solicitându-le un punct de vedere. Asta pentru că de existenţa acestei taxe este direct responsabil Consiliul Local, care a avizat favorabil hotărârea. Pentru că nu am primit, vreme de două săptămâni, niciun răspuns de la aleşii locali, am decis să îi sunăm, pe rând, pentru a le publica punctul de vedere. În ediţia de astăzi, vă prezentăm poziţia primilor trei consilieri locali, în ordine alfabetică.
 
Consilierul local Aurelian Arsene, ales pe liste PPDD, nu a dorit să formuleze momentan niciun răspuns, nefiind foarte sigur că ştie despre ce este vorba. „Nu am reţinut nimic legat de acest aspect. Nu am verificat mailul în ultima vreme, pentru că am un program foarte încărcat. Am cunoştinţă despre această taxă, dar nu am informaţii proaspete, astfel că nu vă pot da un răspuns acum“, a declarat, scurt, Aurelian Arsene, contactat de ZIUA de Constanţa.
 
Colegul său Bechiş Nedret, ales pe listele pentru minorităţi, crede că o astfel de taxă este bine-venită. „Recunosc, nu am verificat mailul, pentru că am fost puţin plecat. Dar mă voi uita. Părerea mea este că ar trebui să fie plătită o taxă, dar nu cu această sumă. Orice mişcare a unui angajat al Primăriei înseamnă timp, iar timpul costă bani. Dar 5 lei pe pagină este un cost exagerat“, este de părere consilierul local Bechiş Nedret.
 
Unul dintre consilierii care au votat de la început împotriva acestei taxe şi, de fapt, împotriva întregii hotărâri de Consiliu ce a legiferat această taxă este Marian Butnaru. „Eu am votat împotrivă, nu am fost de acord cu ea. Nu este o chestie normală. Taxa ar trebui eliminată de tot. Această taxă a fost, din punctul meu de vedere, introdusă tocmai pentru a vă descuraja pe dumneavoastră (n.r. presa) să solicitaţi informaţii de interes public pe Legea 544, atâta tot“, a fost explicaţia oferită de alesul local.


 
Întrebat cum va vota dacă se va introduce pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local un proiect de hotărâre privind anularea sau modificarea acestei taxe, el a afirmat: „Dacă se va introduce pe ordinea de zi vreun proiect de hotărâre privind anularea sau modificarea taxei, dacă data trecută am votat împotrivă, vă daţi seama cum voi proceda acum“, a declarat consilierul local Marian Butnaru, pentru ZIUA de Constanţa.
 

În aceste condiţii, nu ne rămâne decât să aşteptăm, cu interes, următoarea şedinţă de Consiliu Local, pentru a vedea dacă pe ordinea de zi se regăseşte vreo propunere privind modificarea sau abrogarea taxei de 5 lei pe pagină pentru informaţiile de interes public, taxă pe care instituţiile statului o consideră abuzivă.

Citeşte şi

Interese de consilier local la Medgidia. Aurelian Arsene a încheiat contracte cu primăria unde lucrează soţia (documente) 

Averea şi interesele consilierului local de la Medgidia Nedret Bechiş, cunoscut în arhiva CNSAS drept „Alexandru Cristian“ (documente) 

Deși are patru case și terenuri, fostul șef al ARR, consilierul local de la Medgidia, Marian Butnaru, nu are niciun autoturism (documente) 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Volei. CS Medgidia, înaintea turneului final Vicențiu Dumitrescu - „Obiectivul nostru e să promovăm în prima ligă“ (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 585

Achiziții Constanța Primăria Medgidia cumpără brazi naturali și platani

13 Mar 2024 1149

Cumpărări directe Constanța Namazu Consulting SRL, cu un singur angajat anul trecut, va exeprtiza tehnic trei blocuri din Medgidia (DOCUMENTE)

10 Mar 2024 460

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 705

Licitații Constanța Cine face curăţenie în birourilor Primăriei Medgidia?

02 Mar 2024 659

Primăria Medgidia a cumpărat direct servicii de consultanță pentru „Cresterea eficientei energetice a Spitalului Municipal"

20 Feb 2024 514

Cumpărări directe Constanța Top Management ING SRL va presta servicii de management pentru proiectului „Creșterea eficientei energetice a Școlii Spiru Haret din Medgidia“ (DOCUMENT)

19 Feb 2024 489

Top Management ING SRL prinde un nou contract la Primăria Medgidia, județul Constanța! Ce vizează?

19 Feb 2024 951

Petrecerea de 8 Martie organizată de Primăria Medgidia estimată la 120.000 de euro!

19 Feb 2024 4478

Cumpărări directe Constanța Top Geocad SRL, două contracte în aceeași zi cu Primăria Dumbrăveni

16 Feb 2024 624

Licitații Constanța RC Energo Install SRL, contract prin cumpărare directă cu Primăria Medgidia

13 Feb 2024 917

Licitații Constanța Primăria Medgidia pune la bătaie peste 2,17 milioane de euro pentru renovarea Muzeului de Artă „Lucian Grigorescu“, din oraș (DOCUMENT)

13 Feb 2024 1994

Reacție la cald a lui Valentin Vrabie, în urma deciziei luate de Curtea de Apel Constanța!

09 Feb 2024 1005

CS Medgidia, meciuri pe teren propriu Fotbaliștii - amical cu Hamangia Baia, handbaliștii - duel cu CSM Făgăraș

09 Feb 2024 853

Licitații Constanța Primăria Medgidia, modificări la contractul cu Bau Stark SRL pentru lucrările de la Spitalul Municipal Medgidia (DOCUMENT)

02 Feb 2024 1388