Teodor Meleşcanu, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Andrei Şaguna“ „Constanţa trebuie să fie cel mai important punct de tranzit pentru Europa“ (galerie foto)

Universitatea „Andrei Şaguna“ din Constanţa a găzduit, ieri, o serie de evenimente care, după cum a declarat şi rectorul Aurel Papari, îşi potenţează reciproc importanţa. Cel mai important eveniment al zilei a fost decernarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Teodor Meleşcanu, Directorul Serviciului de Informaţii Externe, personalitate marcantă a vieţii politice, diplomatice şi academice din România. Ceremonia a iniţiat Masa rotundă cu tema „Riscuri şi ameninţări la Marea Neagră“, care s-a desfăşurat în paralel cu Sesiunea de Comunicări a Studenţilor şi Cadrelor Didactice, care are loc anual de Ziua Uniunii Europene. Totodată, şaguniştii au sărbătorit 70 de ani de activitate neîntreruptă a rectorului de onoare al universităţii, Constantin Bălăceanu-Stolnici.
 
„Fericitul eveniment încununează relaţia excelentă dintre Universitatea «Andrei Şaguna» şi Teodor Meleşcanu“, a declarat prof. univ. dr. Aurel Papari, adaugând, în discursul de laudatio: „Prof. univ. dr. Teodor Meleșcanu este o personalitate marcantã a societãții românești contemporane“.
După ce i-a fost înmânat titlul academic, diplomatul şi politicianul Teodor Meleşcanu şi-a exprimat recunoştinţa, declarând că este onorat să fie prezent la universitatea constănţeană. A urmat apoi un discurs în care profesorul a vorbit despre situaţia Mării Negre din diferitele abordări geopolitice existente. El a declarat că, pentru a beneficia de toate avantajele pe care le avem ca stat riveran, trebuie să depăşim abordarea tradiţionalistă şi viziunea restrânsă ce presupun dezvoltarea de relaţii doar cu ţările care au deschidere la Marea Neagră. Astfel, Teodor Meleşcanu propune o viziune cosmopolită, dinamică, ce include zone de tranzit între Marea Neagră şi ţări din Asia Centrală, ţări caucaziene sau balcanice. El a mai vorbit şi despre rolul important pe care îl joacă toate organismele şi structurile ce se ocupă de administrarea Mării Negre. Totodată, a confirmat problemele existente la nivelul Mării Negre, propunând „abordarea problemelor sub forma unor oportunităţi, fără a încerca să minimalizăm factorii de risc“.
Referindu-se la România, şi în special la Constanţa, Teodor Meleşcanu a declarat că „suntem o zonă cu o tradiţie istorică foarte bogată şi care evoluează foarte rapid. În acelaşi timp, suntem o zonă cu potenţial de dezvoltare a relaţiilor de colaborare cu ţările riverane, dar nu numai“. „Constanţa trebuie să fie capăt de linie, cel mai important punct de tranzit care să facă legătura între Europa şi Asia Centrală“, a concluzionat profesorul.
 
„Nu trebuie să ne temem de cine este proprietarul Portului Constanţa“

 
Mesa rotundă „Riscuri şi ameninţări la Marea Neagră“, ce a urmat ceremoniei de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa, a fost mediată chiar de Teodor Meleşcanu, care a vorbit despre importanţa pe care această zonă o are pentru foarte multe state, dar şi despre ameninţările ce o vizează. Referitor la Portul Constanţa, acesta a declarat că, fiind singurul cu apă adâncă din Marea Neagră, şi permiţând acostarea unor nave de foarte mare capacitate, ar trebui să dezvolte relaţii cu reprezentanţii Portului din Amsterdam. „Nu trebuie să existe competiţie, ci un sistem european“, a spus adăugat politicianul. Despre mult-vehiculata redistribuire a acţiunilor Portului Constanţa, Teodor Meleşcanu a declarat: „Cedarea acţiunilor reprezintă doar nişte condiţii de redistribuire a proprietăţii, mai important e să existe o strategie pe care proprietarii, indiferent cine sunt ei, dar şi Guvernul României, să şi-o asume, şi pe care şi să şi-o asume”. „Nu trebuie să ne temem de cine este proprietarul Portului Constanţa, important este cine are administrarea şi puterea de decizie şi, după părerea mea, aceasta ar trebui să aparţină puterii centrale a statului“, a adăugat acesta.
 
„Imaginea definitorie a diplomatului, profesorului şi politicianului de succes“
 
Teodor Meleşcanu s-a născut la 10 martie 1941, în localitatea Brad din judeţul Hunedoara şi a absolvit Liceul „Moise Nicoară“ din Arad. A urmat, apoi, Facultatea de Drept din Bucureşti şi cursurile postuniversitare din cadrul aceleiaşi universităţi. Este licențiat al Facultãții de ªtiințe Economice și Sociale a Universitãții din Geneva și doctor în ªtiințe Politice și Drept Internațional la Institutul Internațional de Înalte Studii Internaționale din Geneva.
ªi-a început cariera diplomaticã în 1966, devenind ambasador, iar între 1992-1996 a îndeplinit funcția de Ministru al Afacerilor Externe. Anul 1996 a marcat debutul în politicã, fiind ales senator și președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul României, funcție pe care a avut-o pânã în anul 2010. În anul 1997, a fondat partidul Alianța pentru România, al cãrui președinte a devenit. A urmat o fulminantã carierã politicã, iar în 2007 a fost numit în funcția de Ministru al Apãrãrii Naționale, mandat la finalul cãruia a declarat cã niciodatã, mai mult ca în aceastã funcție, nu a avut senzația cã își servește cu adevãrat țara.
Prof. univ. dr. Aurel Papari declara, în discursul de laudatio, despre Teodor Meleşcanu, că este „imaginea definitorie a diplomatului, profesorului şi politicianului de succes“.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul șef al Senatului Teodor Meleșcanu, așteptat la DNA

12 Feb 2020 1964

Preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, a demisionat

03 Feb 2020 1741

CCR Teodor Meleșcanu, pus nelegal în funcția de președinte al Senatului

22 Jan 2020 1946

Președintele Senatului, față în față cu ambasadorul Republicii Croația în România. Ce subiecte au fost dezbătute

15 Jan 2020 1563

Președintele Senatului, față în față cu ambasadorul Republicii Serbia în România. Ce au discutat

10 Dec 2019 1480

Teodor Meleşcanu, despre revizuirea Constituţiei „O țară este puternică atunci când are o Constituție puternică“

08 Dec 2019 1580

Teodor Meleșcanu, Grațiela Gavrilescu și Ștefan Băișanu, funcții în Partidul Forța Națională

16 Nov 2019 2667

Teodor Meleșcanu, față în față cu Khalid Al Kalaldeh, președintele Comisiei Electorale Independente din Regatul Hașemit al Iordaniei

11 Nov 2019 1737

UPDATE 2 Teodor Meleșcanu, la șefia Senatului, în urma alegerilor din turul II. Declarații

10 Sep 2019 2117

Ministrul Teodor Meleşcanu, la cea de-a treia ediţie a "Black Sea and Balkans Security Forum"

13 Jun 2019 1639

Teodor Meleșcanu - „Nu îmi dau demisia, că doar nu sunt prost!”

11 Jun 2019 1797

Teodor Meleșcanu, despre alegerile din diaspora. „Am făcut pentru prima oară 441 de secţii electorale, record mondial”

29 May 2019 1652

Teodor Meleşcanu consideră că preşedintele Iohannis este vinovat pentru problemele apărute la secţiile de vot din străinătate

29 May 2019 2026

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu va da explicații în Camera Deputaților pentru modul în care s-au desfășurat alegerile în diaspora

29 May 2019 1661

Ministrul Teodor Meleșcanu „Cer scuze tuturor românilor din diaspora care nu au putut să îşi exercite dreptul de vot”

27 May 2019 1606