USR susține că pregătește o moțiune simplă împotriva ministrului Tudorel Toader

Partidul Uniunea Salvați România condamnă propunerile legislative de modificare a legilor Justiției, anunțate de ministrul Tudorel Toade. Totodată USR anunță că pregătește o moțiune simplă împotriva acestuia.

Prin propunerile făcute de ministrul Justiției, practic, numirile procurorilor șefi de la DNA și DIICOT au ajuns în pixul lui Dragnea, se arată într-un comunicat al USR. 
 
”Ministrul Justiției a cedat presiunilor liderilor PSD-ALDE și a exclus președintele României din procedura numirii șefilor DNA, DIICOT si Procurorului General astfel încât Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu să își atingă obiectivul principal: schimbarea șefilor de parchete și închiderea propriilor dosare.
 
Pentru că nu au reușit cu OUG 13 care a scos oamenii în stradă, PSD-ALDE au schimbat strategia și au elaborat aceste propuneri legislative care subordonează și politizează Justiția în liniște. USR averitizează că PSD întoarce România în perioada de ”liniște” a Rodicăi Stănoiu, când toate activitatea Justiției se desfășura sub atenta oblăduire a conducerii de partid și de stat.
 
La fel de grav  este faptul că Inspecția Judiciară trece de la Consiliul Superior al Magistraturii sub controlul politic de la Ministerul Justiției. Iar prin înființarea unui parchet special pentru magistrați, practic, PSD creează o arhivă SIPA 2 prin care procurorii și judecătorii vor fi verificați și controlați politic. Aceasta este o măsură clară de intimidare a magistraților din România.
 
Mai mult, trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției contravine Constituției României, potrivit căreia CSM „îndeplineşte rolul de instanţă de judecată, prin secţiile sale, în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi a procurorilor, potrivit procedurii stabilite prin legea sa organică”.
 
Totodată, posibilitatea ca procurorii ierarhic superiori să infirme actele procurorilor din subordine inclusiv pentru motive de netemeinicie, nu doar pentru motive de nelegalitate, poate duce la închiderea unor dosare la ordin politic.
 
Sub pretextul unei „normalizări” a activității judiciare, printre câteva măsuri care ar putea fi considerate corecte, se ascunde esența acestei inițiative: PSD-ul dorește să își întărescă puterea prin subordonarea justiției pe linie de partid. Mare parte din reforma Justiției făcută pentru a intra în UE este anulată prin propunerile făcute astăzi de ministrul Tudorel Toader.
 

Acest atac asupra Justiției ne obligă să inițiem încă de la începutul noii sesiuni parlamentare o moțiune simplă împotriva Ministrului Justiției, alături de toți parlamentarii care doresc să ni se alăture demersului nostru” - se arată în comunicatul USR. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Candidatul din partea ADU pentru Primăria Constanța, Stelian Ion își depune candidatura la Biroul Electoral Municipal

24 Apr 2024 196

CCR a amânat decizia USR și Forța Dreptei au depus sesizare pe ordonanţa privind transporturile rutiere

24 Apr 2024 171

LIVE VIDEO-TEXT Stelian Ion (candidat ADU) pentru Primăria Municipiului Constanța- „Comunitatea tătaro-turco-musulmană este una puternică, cu o istorie care ne apropie“ (FOTO)

24 Apr 2024 453

Beneficiar, afaceristul Viorel Farcaș Deputatul Stelian Ion (USR) - „O nouă bucată din faleza orașului, un alt tun imobiliar pus la cale de primarul Chițac" (DOCUMENT)

23 Apr 2024 917

ZIUA LIVE Gabriel Cateliu, candidatul USR pentru Primăria Tortoman județul Constanța - „La alegerile din 2016 am pierdut Primăria la doar 6 voturi“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 482

ZIUA LIVE Planuri și proiecte asumate pentru viitorul comunei Tortoman, alături de candidatul USR, Gabriel Cateliu

22 Apr 2024 473

În anul 2024, cartierul Palas din Constanța, praf și mocirlă după o simplă ploaie!

21 Apr 2024 468

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidat USR la Primăria Ghindărești – „2024 este un an foarte greu din punct de vedere electoral” (VIDEO)

19 Apr 2024 509

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 532

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 684

ZIUA LIVE Stelian Ion (ADU) - „Eu văd dezvoltarea Constanței pe orizontală, trebuie să încurajăm aceste investiții"! (VIDEO)

17 Apr 2024 580

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Constanța propune o administrație transparentă!

16 Apr 2024 617

Bugetare participativă Se amenajează părculețul de la Termele Romane. Proiectul a fost depus de un adolescent din Constanța!

13 Apr 2024 546

Consultare publică Regulamentul de organizare și funcționare al comisiei de repartizare a locuințelor din fondul locativ de stat din municipiul Constanța destinate închirierii (DOCUMENT)

12 Apr 2024 571

A fost emis certificatul de urbanism Spații dotate cu echipamente pentru exerciții fizice, amenajate în Poarta 6 din municipiul Constanța

12 Apr 2024 455