Alegeri parţiale. Dumitru Timofte este noul primar al comunei Nicolae Bălcescu. PSD pierde alegerile la 4 voturi diferenţă!

Secţiile de votare s-au deschis ieri, în cele 49 de localităţi din 32 de judeţe din ţară unde au loc alegeri locale parţiale pentru funcţia de primar. În judeţul Constanţa, alegeri parţiale pentru desemnarea primarului au avut loc în localitatea Nicolae Bălcescu. Votarea a început la ora 7.00 şi s-a încheiat la ora 21.00.

Conform Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, dreptul de vot s-a exercitat numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz. 
Alegătorii au putut vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară. 

Cetăţenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, şi-au putut exercita dreptul de vot pe baza actului de identitate. În cazul în care alegătorul nu figura în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară existentă în secţia de votare respectivă, sistemul informatic semnala dacă persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, şi-a pierdut drepturile electorale, este arondată la altă secţie de votare, este omisă din lista electorală permanentă şi are domiciliul în raza teritorială a secţiei de votare, nu a formulat o solicitare de a fi înscrisă în Registrul Electoral cu adresa de reşedinţă sau şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin. Accesul în cabina de vot cu orice tip de aparate de înregistrare sau preluare de imagini a fost interzis. 

Alegerile pentru primari sunt valabile indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot. Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. În caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin în două săptămâni, la care vor participa doar candidaţii aflaţi în această situaţie.

Locuitorii din Nicolae Bălcescu şi-au ales primarul 

La un an de la alegerile locale din 2016, cetăţenii cu drept de vot din comuna Nicolae Bălcescu s-au prezentat la urne pentru a-şi alege un nou primar. Viorel Bălan, primarul ales în luna iunie a anului trecut de cetăţenii comunei Nicolae Bălcescu, a fost demis din funcţie prin ordin al prefectului Constanţei, în luna august a anului trecut. Ulterior, el a părăsit Partidul Naţional Liberal, al cărui membru era, şi s-a înscris în PSD. Decizia prefectului prin care s-a emis ordinul de încetare a mandatului a venit în urma raportului de evaluare emis de Agenţia Naţională de Integritate, care l-a declarat pe primarul Viorel Bălan incompatibil cu această funcţie. 

În aceste condiţii, Guvernul a decis organizarea unor noi alegeri. Drept urmare, pentru funcţia de primar s-au înscris şase candidaţi.
Fostul viceprimar, Nicolae Ciocănete, a candidat din partea PSD, Adrian Albu a reprezentat PNL, iar Lucian Constantin a fost candidatul PMP. Pe lângă cei trei au mai candidat şi trei independenţi, respectiv Dumitru Timofte, Tudor Gheorghe şi Nicolae Albu

La închiderea urnelor, Biroul Electoral de Circumscripţie a anunţat o prezenţă de 62% la urne. "Lupta" pe voturi pentru mandatul de primar s-a dat între candidatul PSD, Nicolae Ciocănete şi independentul Dumitru Timofte.
A început număratoarea paralelă a partidelor politice a voturilor exercitate de locuitorii din Nicolae Bălcescu. După numărarea voturilor din doua secţii de votare din Dorobanţu, candidatul PSD avea un avans de aproximativ 95 de voturi. Ciocănete avea 454 de voturi iar Timofte - 359 de voturi. După numărarea voturilor de la cele două secţii de votare din Nicolae Bălcescu, independentul Dumitru Timofte are un avans de 4 voturi în faţa candidatului PSD, Nicolae Ciocănete. Reprezentanţii PSD au cerut renumărarea voturilor din cele două secţii. 
După renumărarea voturilor, Dumitru Timofte a rămas cu avantajul celor 4 voturi primite de la locuitorii comunei şi astfel devine, primar al comunei Nicolae Bălcescu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Cristi Șerban

12 Jun, 2017 08:25

Felicitări sătenilor din Nicolae Bălcescu că au ales un independent!

Articole asemanatoare

Este așteptată o hotărâre de Guvern care să stabilească data alegerilor parțiale. Unde vor fi organizate scrutine în județul Constanța?

01 Apr 2023 1342

ZIUA LIVE. Când ar putea fi organizate alegerile parțiale pentru Consiliul Local Agigea? (VIDEO)

25 May 2022 2295

ZIUA LIVE. Prefectul Silviu Coșa - „În 2022 vom avea alegeri parțiale în trei localități din județul Constanța"

26 Jan 2022 2882

IPJ Ialomița Comunicat de presă - Măsuri alegeri locale aprțiale

25 Jun 2021 1043

IPJ Bacău Comunicat de presă - 25.06.2021

25 Jun 2021 849

Partidul Mișcarea Populară Constanța cere renumărarea voturilor. Ce mai contestă PMP Constanța

29 Sep 2020 2505

București. Rezultate alegeri locale pentru Primăria Capitalei și de sectoare

28 Sep 2020 2891

BEC Rezultate parţiale vot alegeri prezidențiale 2019

11 Nov 2019 2087

UPDATE. Rezultate oficiale parțiale după alegerile europarlamentare. Ce partid se clasează pe primul loc la nivel național

27 May 2019 1613

Alegeri europarlamentare 2019. Rezultate parţiale BEC la peste 90 la sută din secţiile de votare

27 May 2019 4906

Astăzi au loc alegeri locale noi în Chișinău, Bălți și alte cinci localități

20 May 2018 2043

Noii primari de la Pantelimon şi Bărăganu au depus la instanţă dosarele de validare a mandatelor

17 Nov 2017 2341

Deputatul liberal Bogdan Huţucă - „Armata PSD pierde încă o redută în judeţ. Pantelimon intră sub administraţia liberală“

07 Nov 2017 2005

Componenţa CL ales duminică. ALDE va avea viceprimar în localitatea Mereni!

06 Nov 2017 2600

Fără incidente deosebite la alegerile locale parțiale. În trei comune din județul Constanța alegătorii au ieșit la vot

06 Nov 2017 1744