Apel pentru curăţenie către autorităţile din Constanţa(II) Cine strânge mizeria din pasajul de la Tomis Mall (galerie foto + video)

În plin centrul municipiului Constanţa suntem martorii mizeriei, ai decadenţei, ai pericolului, ai inesteticului. Asta pentru că pasajul subteran de la centrul comercial Tomis Mall, de pe strada Ştefan cel Mare, a devenit un loc cu totul nefrecventabil. Acolo unde altădată erau magazine sunt, astăzi, geamuri sparte şi uşi fără lacăt. Pereţii sunt „accesorizaţi” cu tot soiul de mesaje şi mâzgăleli fără înţeles. Bucăţi întregi din trepte sunt desprinse, astfel că trecerea prin acest pasaj constituie un pericol pentru oricine. Locul are un aer... post-apocalipsă, iar mirosul pestilenţial nu face decât să confirme această impresie.

Pasajul de la Tomis Mall a devenit locul preferat al cerşetorilor, al aurolacilor. Ceea ce altădată reprezenta o zonă extrem de circulată este, la momentul actual, un perimetru de evitat. Pentru copii, îndeosebi, este riscant să circule prin pasaj.
De ce ne confruntăm însă cu această situaţie? De ce în kilometrul zero al Constanţei suntem expuşi la mizerie?
Ce fac autorităţile în această situaţie? Cum au permis ca pasajul Tomis să ajungă la acest stadiu avansat de ruinare? Cum intenţionează să repare, să gestioneze situaţia de acum înainte?
Amintim că starea de degradare avansată a pasajului ne-a fost adusă la cunoştinţă de unul dintre cititorii cotidianului ZIUA de Constanţa. În urmă cu aproximativ două săptămâni, Doina Coandă Oancea ne-a trimis, prin intermediul Facebook-ului, mai multe fotografii de la faţa locului.

Cotidianul ZIUA de Constanţa trage un semnal de alarmă cu privire la pasajul de la Tomis Mall, atât pe site-ul ziarului, cât şi pe pagina de Facebook a publicaţiei. Alături de cititorii noştri, vom adresa zilnic întrebări autorităţilor publice şi, în cadrul demersului nostru, vom publica zilnic fotografii de la faţa locului (galerii foto online), până atunci când în pasaj se va face curăţenie.
Atât autorităţile, cât şi constănţenii sunt invitaţi să vină cu idei, cu propuneri, poate chiar şi cu soluţii pe marginea acestui caz. Pasajul de la Tomis Mall trebuie să depăşească starea de ruină în care a fost adus şi să redevină o zonă civilizată, sigură, curată.
A cui este responsabilitatea? În sarcina cui revine acest pasaj situat în centrul Constanţei? Cine trebuie să facă aici curat?
 
„Mă voi îngriji ca situaţia de acolo să fie remediată”
 
Iată ce ne-au răspuns câteva dintre figurile publice ale municipiului Constanţa. Consilierul PNL din Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa, Ana Marcu, a declarat că „trebuie sesizată Primăria”. „Se impune, în primul rând, deratizarea şi apoi reparaţii curente. Chiar dacă zona respectivă va face, în viitor, obiectul unor proiecte, avem de a face cu o problemă acută, a cărei rezolvare nu mai poate aştepta”, a menţionat liberala. Ana Marcu a precizat, de asemenea, că în proxima şedinţă a Comisiei de Buget - Finanţe din cadrul CLM Constanţa va ridica această problemă, dar şi că va discuta acest subiect cu viceprimarul Decebal Făgădău.
Acesta din urmă a explicat, în ceea ce priveşte pasajul de la Tomis Mall, că obiectivul se află în administrarea SC Confort Urban SRL. „Vă mulţumesc că mi-aţi adus la cunoştinţă problema. Pasajul se află în administrarea SC Confort Urban SRL, dar mă voi îngriji ca situaţia de acolo să fie remediată”, a declarat viceprimarul.
Precizăm că, prin intermediul unui mesaj trimis pe telefonul mobil, am încercat să aflăm un punct de vedere şi de la primarul Radu Mazăre. Edilul şef nu a răspuns însă în niciun fel. În eventualitatea în care o va face, declaraţia sa va fi publicată într-o ediţie viitoare.

Nu în ultimul rând, am solicitat şi punctul de vedere al unui parlamentar de Constanţa. Senatorul PDL Gigi Chiru susţine că „întreaga zonă este într-o avansată stare de dezordine”. „E nevoie urgentă de intervenţia municipalităţii. Aş trage un semnal de alarmă, dar nu doar pentru pasaj, ci pentru întreaga Constanţă, pentru că am sentimentul că oraşul e abandonat şi pregătit pentru privatizare”, a declarat liderul PDL Constanţa.
 
„Pasajul a devenit un loc de groază”

Constănţenii nu au ezitat să-şi exprime nemulţumirea pe marginea acestui subiect, cititorii ZIUA de Constanţa postând o serie de comentarii pe pagina noastră de Facebook. „Din păcate, pasajul a devenit un loc de groază. Îmi este efectiv frică să trec pe acolo dacă sunt însoţită şi de fetiţa mea. În momentul în care ai intrat, eşti asaltat de aurolaci şi de cerşetori, singurul scop rămânând acela de a ieşi mai repede de acolo teafăr. Bravo, ZIUA de Constanţa! Cineva trebuia să tragă un semnal de alarmă”, susţine Ada Cram Staicu.
Un alt cititor al cotidianului ZIUA de Constanţa comentează: „Mi-ar plăcea să cred că Primăria va face ceva în privinţa asta, dar nu reuşesc să mă mint. Poate o organizaţie ca Mare Nostrum să-l ia în concesiune şi să-l transforme în centru de informare. Spun Mare Nostrum pentru că se află în centrul societăţii de peste 15 ani de zile, s-a implicat în tot felul de acţiuni şi oferă garanţia că nu-l vor transforma în shawormerie. Idei sunt, lipseşte dorinţa Primăriei de revitalizare a zonei Ştefan cel Mare”.
 
„Constanţa nu are primar”
 
Cu o mare doză de ironie (dar de înţeles), Violeta Pavelescu scrie: „Pe mine acel pasaj m-a ajutat să-mi depăşesc anumite limite. De fiecare dată când trec pe acolo, cronometrez cât timp îmi pot ţine respiraţia. De asemenea, un alt avantaj al trecerii prin pasaj este faptul că îţi lucrezi destul de bine muşchii picioarelor încercând să ocoleşti mizeria. Dacă nimereşti o zi fastă, poţi face adevărat acrobaţii. Eu propun mutarea pasajului în Mamaia, întrucât Constanţa nu are primar”.
 
Cum rămâne cu gândacii din Spitalul Judeţean?
Mizerie este însă doar în pasajul de la Tomis Mall, de la intersecţia Ştefan cel Mare - Mihai Viteazu, ci şi în alte zone din municipiul Constanţa. Ceea ce este mai grav, mizeria „domneşte” inclusiv în instituţii.
Rudele unor pacienţi internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa au filmat, cu camera ascunsă, imagini tulburătoare care demonstrează că bolnavii nu sunt îngrijiţi corespunzător, dar şi că în saloanele unităţii spitaliceşti ar fi gândaci. Ei au sesizat Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor, care a început verificările în acest caz.
Reacţiile din partea constănţenilor nu au întârziat să apară. Ca şi în cazul pasajului de la Tomis Mall, cititorii ZIUA de Constanţa critică dur aspectele semnalate din SCJU Constanţa. „Mizerie, lipsă de profesionalism din partea unor medici. Sora mea a ajuns, în urma chimioterapiei, cu leucocite 300 la urgenţă şi au ţinut-o o oră pe holul spitalului. O doctoriţă, Laura, dacă nu mă înşel, nu vroia să o interneze pentru că este pacienta altui oncolog (care era plecat din localitate în ziua aceea). S-a purtat urât cu ea chiar dacă era în stare foarte gravă. Mă întreb de ce mai plătim la CNAS, de ce se fac doctori unii, doar pentru ciolan, de ce lasă oameni în stare foarte gravă să moară doar pentru că nu au ei chef să-i trateze?!? Avem un sistem sanitar la pământ!”, este de părere o cititoare care semnează Nico Nico.
Tot pe Facebook, Carmen Petrişor scrie: „Ruşine!”. O altă cititoare comentează, pe marginea aceluiaşi subiect: „Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică şi-a anunţat cumva vizita? Astăzi e curat. Nu aţi nimerit bine, în general este multă mizerie!” (Elena Iacob).
În aceeaşi ordine de idei, Virginia Radu declară: „Niciodată nu se va schimba... O să fie puţină agitaţie de moment şi gata... Suntem obişnuiţi”.

 „Am adus pe lume doi copii în acest spital, în urmă cu 18, respectiv 19 ani. Din păcate, condiţiile sunt aceleaşi. Respect pentru medicii din acest spital. Tot ne mai întrebăm cine se face răspunzător? Noi, toţi cei care alegem greşit”.
Un cititor care semnează Avis Rara comentează: „Tot personalul spitalicesc Constanţa este corupt, inconştient, incapabil, dacă îşi exercită meseria în aceste condiţii. Igiena este regula nr. 1 în medicină. Cum poţi spune «merge şi aşa»?!? Cine le dă dreptul să se joace cu vieţile oamenilor?!? Chiar s-au substituit lui Dumnezeu? Bătrânii trecuţi de 70 de ani sunt aruncaţi afară din spital. Cum vi se pare asemenea atitudine şi gândire. Ăştia sunt medici? Ăştia sunt directori de spital?”. Pe Facebook-ul ZIUA de Constanţa continuă să apară comentarii semnate de constănţenii scandalizaţi de acest subiect.
Mai mult sau mai puţin surprinzător, după ce imaginile filmate în SCJU au făcut înconjurul ţării, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat, ieri, că filmuleţul ar fi un trucaj, iar imaginile în care apar gândaci ar fi fost filmate în altă unitate spitalicească.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Activități preventive ale polițiștilor în unități școlare din municipiul Constanța

20 Apr 2024 62

Candidații PSD Constanța au participat la „Primăvara speranței în lupta cu boala Parkinson“

20 Apr 2024 150

Scene șocante la Topraisar! Un tânăr și-a lovit unchiul cu un cuțit în cap! Vârful lamei a rămas în osul cranian. Trimitere în judecată

20 Apr 2024 189

UPDATE Accident rutier la Sibioara, județul Constanța. Una din victime a fost preluată de elicopterul SMURD

20 Apr 2024 798

Curtea de Apel Constanța respinge acțiunea preotului Petrică Leașcu! (MINUTĂ)

20 Apr 2024 205

Mai mulți inși au ajuns după gratii, la Penitenciarul Poarta Albă. Pentru ce infracțiuni

20 Apr 2024 179

IPJ Constanța Operațiunea „Speed marathon”. Peste 260 de amenzi aplicate în județul Constanța (FOTO)

20 Apr 2024 180

Licitații directe Firmă de casă a SPIT Constanța a câștigat un contract de mentenanță program contabilitate și de la municipalitate

20 Apr 2024 259

Știri Constanța Un șofer băut a provocat un accident rutier pe bulevardul Lăpușneanu. Trei mașini au fost avariate

20 Apr 2024 274

Primăria Constanța va repara și va pune în funcțiune sistemul de irigații. Câți bani alocă?

20 Apr 2024 202

Licitații publice Paza bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanța vor fi asigurate și anul acesta de firmele fostului polițist și detectiv particular, Brotac (DOCUMENT)

20 Apr 2024 264

Achiziții Constanța Iată de unde cumpără Primăria Cumpăna echipamente digitale pentru unitățile de învățământ (DOCUMENT)

20 Apr 2024 262

Poșta Română a bifat un contract de peste 62.000 de euro cu Direcția Generală Asistență Socială Constanța. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

20 Apr 2024 262

Dezbaterea publică, pe data de 25 aprilie CN ACN Constanța SA va sistematiza teritoriul aferent Danei 99 din zona fluvio-maritimă

20 Apr 2024 192

CNAIR, contract cu Demo-Tech Invest SRL pentru lucrări de desființare construcții (DOCUMENT)

20 Apr 2024 200