Bani europeni pentru reabilitarea parcului Primăriei Constanţa şi pentru un nou cămin de bătrâni



Reprezentanţii administraţiei publice locale constănţene au susţinut, ieri, conferinţa de lansare a două proiecte implementate cu fonduri europene: „Reabilitarea şi amenajarea parcului arheologic“ (n.r. parcul de la Casa Albă) şi „Centrul Fair play - Modernizare şi extindere“, proiecte derulate pe axa prioritară 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere.

Termenul de finalizare al ambelor proiecte este, conform declaraţiilor lui Ani Merlă, directorul executiv al Direcţiei Programe şi Dezvoltare din cadrul Primăriei Constanţa, 31 decembrie 2015, orice cheltuieli care ar depăşi această dată devenind neeligibile şi, deci, suportate de administraţia locală.

Se vor tăia copaci

În ceea ce priveşte proiectul legat de reabilitarea parcului din zona Primăriei Constanţa, valoarea acestuia se ridică la 15.576.652,47 de lei, din care contribuţia Uniunii Europene este de 11.818.310,88 de lei, cea a Guvernului României, de 2.596.057,09 lei, iar a beneficiarului, municipalitatea constănţeană, de 1.162.284,50 de lei. Proiectul presupune reabilitarea şi reamenajarea zonei de promenadă în stil Art Nouveau, reabilitarea aleilor şi a trotuarelor din parc, un nou sistem de iluminat, montarea de camere de supraveghere, de fântâni arteziene, amenajarea a două zone destinate petrecerii timpului liber pentru copii, un sistem automat de irigat spaţii verzi şi zone de relaxare destinate adulţilor.
Potrivit spuselor lui Ani Merlă, ulterior finalizării acestui proiect, va fi propusă denumirea de „Parc arheologic“ a obiectivului. Tot ea a menţionat şi că pe aleile din parc vor fi poziţionate artefacte din patrimoniul local şi naţional care în prezent stau în depozitul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. George Coman, şef Serviciu Administrare Spaţii Verzi din Primăria Constanţa şi asistent tehnic manager în cadrul proiectului, a ţinut să precizeze că mai mulţi arbori bătrâni din parc vor fi tăiaţi. Va fi vorba despre plopi şi duzi foarte bătrâni, în locul cărora vor fi plantate specii precum catalpă şi mesteacăn.
 
Procedura de achiziţie pentru atribuirea contractului „Achiziţie execuţie lucrări aferente obiectivului de investiţii „Reabilitarea şi amenajarea Parcului Arheologic“ Constanţa va avea loc pe 8 iunie. Mai multe detalii pe acest subiect puteţi afla citind articolul „12 milioane de lei pentru reabilitarea parcului Primăriei Constanţa în stil Art Nouveau (document)“

78 de camere pentru bătrâni

În ceea ce priveşte cel de-al doilea proiect, valoarea acestuia se ridică la 10.410.114,70 de lei, din care contribuţia Uniunii Europene este de 6.124.228,18 lei, cea a Guvernului României, de 1.344.342,77 de lei, iar cea a beneficiarului, de 2.941.543,75 de lei. Proiectul „Centrul Fair Play - Modernizare şi extindere“ presupune reabilitarea şi extinderea clădirii fostei Creşe nr. 6 din municipiul Constanţa cu un corp nou, cu nivel de înălţime P+2, cu funcţiune de camere de cazare, cabinete medicale, spaţii administrative şi spaţiu de socializare. Prin intermediul acestui proiect, ar urma să fie amenajate 78 de camere de cazare în dispuse în corpul vechi al clădirii şi în cel nou.
 
În ultima vreme, evenimentele ocazionate de lansarea proiectelor derulate cu fonduri europene de Primăria Constanţa au avut loc mai ales la Hotel Del Mar din staţiunea Mamaia. Conform declaraţiilor lui Ani Merlă, directorul executiv al Direcţiei Programe şi Dezvoltare din cadrul Primăriei Constanţa, astfel de evenimente nu sunt stabilite de beneficiar, ci de un prestator de servicii din cadrul proiectului: „Noi avem mai multe tipuri de achiziţii în cadrul fiecărui proiect european. Unul dintre serviciile pe care le achiziţionăm este serviciul de promovare a evenimentului. El constă în trei evenimente: primul înseamnă lansarea proiectului, al doilea înseamnă evenimentul la începerea lucrărilor şi al treilea, finalizarea proiectului. Toate aceste evenimente, împreună cu alte servicii, de genul machetării materialelor, al multiplicării acestora, tipărire, distribuţie, comunicate de presă sunt atribuite unui prestator de servicii. Acesta are în atribuţii şi închirierea unei săli, un power point, pentru a putea disemina informaţia. Este la latitudinea acelui prestator de servicii unde organizează evenimentul. Noi stabilim doar ziua şi ora în care echipa de proiect este disponibilă pentru a participa şi a disemina informaţia“, a declarat Merlă. Șeful Direcţiei Programe şi Dezvoltare a menţionat că acest prestator este ales în urma unei proceduri de achiziţie publică şi este plătit din bani europeni. „Primăria ca atare nu are un sediu al ei, noi suntem chiriaşi în clădirea Consiliului Judeţean şi, după cum probabil aţi văzut, nici nu avem spaţii suficiente pentru a ne desfăşura activitatea în nişte condiţii conform normelor. Suntem foarte înghesuiţi, nu avem nici măcar o sală de şedinţe“, a completat Merlă.
 
În acest caz, prestatorul de servicii este Tipografia Muntenia din Constanţa, care funcţionează pe societatea HIG Muntenia SRL, firmă înfiinţată în noiembrie 1992. Asociaţi persoane fizice în firmă sunt Francesco Lorin Iordache, Renato Albert Iordache, Carmen Celestina Iordache, văduva lui Petrică Iordache, şi Romeo Hanţi, acesta din urmă ocupând şi funcţia de administrator al firmei. Societatea se ocupă cu „activităţi de tipărire“. De menţionat este faptul că această firmă a aparţinut omului de afaceri Petrică Iordache, care s-a stins din viaţă în 2007. Aşa cum se menţiona în ediţia din 4 septembrie 2009 a cotidianului ZIUA de Constanţa, Carmen Celestina Iordache ar fi verişoara lui Romeo Hanţi. În 2007, Celestina Iordache şi Mariana Liliana Hanţi erau asociate în firma Five Distribution, unde figurau şi Ciprian Foty Logofătu, dar şi Radu Merlă, soţul lui Ani Merlă. În prezent, potrivit Registrului Comerţului, Five Distribution este radiată.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Cumpăna, județul Constanța, dezvoltă un parc industrial în zona de vest

27 Mar 2024 490

Anunțul public al Primăriei Constanța Depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru parcarea supraetajată din zona Dacia

07 Mar 2024 540

Primăria Constanța a emis autorizația de construire Cartierul Anadalchioi va fi modernizat

06 Mar 2024 708

Primăria Constanța amenajează un nou parc în cartierul Compozitori, pe terenul fostului RAR

05 Mar 2024 554

Parc nou în Constanța, în memoria celor dragi trecuți în neființă (Galerie FOTO+VIDEO)

02 Mar 2024 6836

Asfalt Dobrogea SRL a bătut palma cu Primăria Cumpăna. O parcare nouă va fi executată în zona blocurilor ANL (DOCUMENT)

29 Feb 2024 607

Auto Lux Trading SRL investește la ieșirea din municipiul Constanța. Iată ce urmează să construiască

26 Feb 2024 961

Știri Constanța Noi locuri noi de joacă moderne pentru copii din Constanța. Iată unde sunt situate

23 Feb 2024 1393

Mentenanța pentru soft-urile de gestionare a parcărilor de reședintă din municipiul Constanța va fi realizată de Nanoterra SRL (DOCUMENTE)

17 Feb 2024 534

Imobiliare Constanța Certificat de urbanism emis de primărie pentru cinci blocuri de 11 etaje

14 Feb 2024 904

Autorizație de construire pentru amenajarea unui fast-food pe bulevardul Tomis din Constanța

07 Feb 2024 773

Primăria Constanța S-a depus solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul parcărilor supraetajate

06 Feb 2024 646

Scoop Architecture SRL și Silver Serv Plus SRL, răspuns negativ de la Primăria Constanța pentru amenajarea unei parcări

02 Feb 2024 904

Primăria Constanța anunță că Garda de Mediu nu a sesizat nereguli în parcul Tăbăcărie și Parcul Gării

30 Jan 2024 656

Primăria Constanța Parcul Oleg Danovski va fi reabilitat! Valoarea totală a investiției este de 11.854.062,10 lei

17 Jan 2024 756