Campusul Şcolar Cumpăna, inaugurat cu mare fast Mariana Gâju - „Vreau condiţii pentru elevi, pentru nimeni altcineva!“ (galerie foto + video)

Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna din judeţul Constanţa au inaugurat, ieri, Campusul Şcolar Cumpăna, proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. În colaborare cu reprezentanţii Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu“ din Cumpăna, a fost deschis noul an şcolar 2016-2017, într-o nouă locaţie, modernă, sigură şi primitoare.
 
Prezenţi la festivitate au fost primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, viceprimarul Florin Neagu, fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii Maritime din Constanţa (UMC), Cornel Panait, profesori, elevi, părinţi şi bunici. De asemenea, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat slujba de sfinţire a campusului.
 
„La începerea anului şcolar 2016-2017, suntem cu toţii aici, în incinta campusului şcolar, pentru nimeni altcineva decât copiii din Cumpăna, elevii acestei comune, ai Liceului «Nicolae Dumitrescu». Astăzi (n.r. ieri) ne adresăm cu bucurie tuturor oaspeţilor noştri şi le mulţumim că sunt prezenţi la Cumpăna. Emoţiile au trecut. De ce? Pentru că bunul Dumnezeu ne-a ajutat să avem în mijlocul nostru un om dedicat educaţiei, care, pe data de 9 septembrie 2009, a semnat actul de înfiinţare a liceului comunei Cumpăna, liceu cu profil de alimentaţie publică şi turism. Acel om este doamna ministru Ecaterina Andronescu. A avut încredere ca, într-o comună constănţeană situată la doar opt kilometri de municipiul Constanţa, să se înfiinţeze încă un liceu, în pofida tuturor piedicilor. De noi toţi depinde să demonstrăm că putem să instruim copiii“, a spus ec. Mariana Gâju.
 
Panglica noului campus şcolar de la Cumpăna a fost tăiată de ec. Mariana Gâju, senatoarea Ecaterina AndronescuÎPS Teodosie, dar şi de două eleve olimpice ale şcolii din Cumpăna.

„Cred că municipiul Constanţa va deveni un cartier al localităţii Cumpăna“

Obiectivul general al proiectului urmăreşte îmbunătăţirea calităţii actului educaţional şi creşterea accesului la educaţie în învăţământul preuniversitar pe profilul Servicii, domeniul pregătirii de bază Turism şi alimentaţie, calificarea profesională Tehnician în turism, la nivel local, judeţean şi regional, prin înfiinţarea unui nou campus şcolar aferent nucleului de învăţământ tehnic şi profesional constituit de Grupul Şcolar Cumpăna.
 
Construcţia este una de anvergură: 24 de săli de clasă, patru laboratoare, 120 de locuri de cazare, 120 de locuri de masă, extinse până la 600.
 
„Şase autocare vor lua copiii zilnic, la 7.30, de la stadion, şi îi vor aduce aici, la campus. Câte şcoli din Constanţa învaţă într-o singură tură? Câţi se duc toţi odată de la 7.00 la 13.00 la şcoală şi după-amiază sunt toţi acasă, învaţă, ca a doua zi să vină la şcoală pregătiţi şi odihniţi? Vreau condiţii pentru elevi, pentru copii, pentru nimeni altcineva! În egală măsură şi dascălii au condiţii civilizate“, a adăugat ec. Mariana Gâju.
 
Fostul ministru al Educaţiei şi actualul preşedinte al Comisiei de învăţământ, Ecaterina Andronescu, a precizat că este impresionată de ceea ce s-a făcut, având în vedere că ea a pus piatra de temelie şi că totul era un câmp gol.
 
„Am fost aici şi când s-a aşezat piatra de temelie şi doamna primar a ţinut foarte mult să fiu şi astăzi prezentă. Mă bucur! Sunt chiar impresionată de ce s-a reuşit să se facă aici într-un timp foarte scurt şi din tot sufletul îmi doresc să nu construim numai clădiri, ci şi caractere, prin educaţie. O felicit pe doamna primar, îi felicit pe cei care au realizat această construcţie. Când mi-a spus că vrea să facă un liceu la Cumpăna, am stat în cumpănă, bineînţeles, pentru că m-am gândit dacă este potrivit sau nu. Dar, cum o cunoşteam pe doamna primar, îmi era destul de limpede că nimic nu îi stă în cale. Ceea ce vedem aici pare că suntem într-o altă lume. Cred că municipiul Constanţa va deveni un cartier al localităţii Cumpăna“, a precizat Ecaterina Andronescu.

„Acesta este viitorul unui învăţământ performant“ 

Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna, alături de reprezentanţii Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu“ din localitate, au oferit diplome de excelenţă pentru ceea ce au făcut în beneficiul copiilor comunei 28 de dascăli pensionari în viaţă.
 
„Şcoala se binecuvântează la începutul anului. Acest moment este unul de emoţie şi de bucurie. Suntem foarte fericiţi că avem astăzi cel mai reprezentativ reprezentant al şcolii - doamna Ecaterina Andronescu. Ne aflăm în Primăria comunei Cumpăna, comuna cea mai vie din judeţul Constanţa. Luna aceasta vin a doua oară, şi mai am de venit, şi în fiecare lună am o sfinţire aici de şcoală, de aşezământ social, de alte instituţii. Ne aflăm aici într-un loc atât de binecuvântat şi avem în faţa noastră peste 700 de copii, dascăli, responsabili cu şcoala, cu societatea. Mulţumim, doamna primar, că ne daţi aripi prin tot ceea ce faceţi! Sigur că încă nu sunteţi mulţumită şi că vreţi să faceţi şi mai mult şi mai aveţi multe de făcut“, a spus Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
 
Rectorul UMC, Cornel Panait, a punctat faptul că universitatea este într-o relaţie de parteneriat cu acest campus proaspăt inaugurat şi că el reprezintă un etalon pentru ceea ce înseamnă învăţământul românesc.
 
„Nu cred că multă lume din ţara aceasta are un reper, o dimensiune a ceea ce s-a făcut până acum. Cred că şi dacă povestim nu ne crede. În comuna Cumpăna, acest campus reprezintă, cred eu, un etalon pentru ceea ce înseamnă învăţământul românesc. Atunci când Universitatea Maritimă a luat decizia să se implice în şcolarizarea unor copii pe un drum care să aibă la final o pregătire universală, ne-am orientat în primul rând spre localităţi de lângă Constanţa unde nivelul de viaţă nu permite copiilor să studieze în licee de performanţă şi ne-am orientat la o entitate care să aibă infrastructura necesară mentală a unei provocări spre performanţă. Toată lumea a fost de acord că, într-adevăr, comuna Cumpăna, prin ceea ce există şi prin performanţa doamnei primar, poate reprezenta un parteneriat. Suntem într-o relaţie de parteneriat şi sperăm că vom aduce un plus de valoare şcolarizării copiilor care vor fi elevi aici. Acesta este viitorul unui învăţământ performant în care profesorii şi elevii să stea împreună şi să-şi modeleze caracterul unul altuia, să reuşească să facă performanţă pentru binele nostru, al tuturor“, a declarat rectorul UMC, Cornel Panait.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpăna Se lucrează intens la proiectul modernizării drumului de acces de la Campusul Școlar

11 Jun 2021 1772

Transportul public pe raza comunei Cumpăna, în atenţia autorităţii locale

18 Oct 2019 1934

Etapa naţională a Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice ale elevilor din clasele liceale la disciplina geografie, la Cumpăna

07 Jul 2018 2556

Au sărbătorit 167 de ani de la naşterea lui Eminescu! În Campusul Şcolar din Cumpăna a fost dezvelit bustul poetului nepereche (galerie foto)

17 Jan 2017 2808

Evenimentul de încheiere a proiectului „Campus şcolar - Grup Şcolar Cumpăna” Mariana Gâju - „Educaţia nu înseamnă doar arta de a trăi frumos, educaţia este pur şi simplu arta de a exista!” (galerie foto)

21 Oct 2016 2978

UPDATE 3 Eveniment de închidere a proiectului Campus Şcolar „Grup Şcolar Cumpăna” (galerie foto)

20 Oct 2016 4007

UPDATE 4 Primăria și CL al comunei Cumpăna inaugurează „Campus Școlar Cumpăna” (galerie foto+video)

12 Sep 2016 4883

La Cumpăna, deschiderea noul an școlar 2016-2017 va avea loc într-o nouă locație

09 Sep 2016 3051

Contract important, „lansat“ de Primăria CumpănaCampusul Grupului Şcolar Cumpăna va fi utilat

21 Oct 2015 2052

Investiţie de peste 21 de milioane de lei S-a atribuit contractul pentru construcţia Campusului Şcolar de la Cumpăna (document)

01 Sep 2014 3039

Un cartier în plină dezvoltare, la Cumpăna Locuitorii din zonă vor avea cel mai modern campus şcolar din judeţ (galerie foto)

09 Aug 2014 4000

Litoral Tv Comuna Cumpăna va avea un campus școlar

08 Aug 2014 2785

Primăria Cumpăna investeşte constant în educaţia tinerilor Încep lucrările la Campusul Şcolar „Grup Şcolar Cumpăna“

07 Aug 2014 4504