Consiliul Director al Filialei Constanţa a ACoR, întrunit în şedinţă la Primăria Cumpăna. Subiecte importante pe ordinea de zi (galerie foto)

Sediul Filialei Constanţa a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), care se află la Cumpăna, a găzduit, ieri, şedinţa de lucru a Consiliului Director al Filialei Constanţa a ACoR. Problemele cu care se confruntă comunele din România, precum şi modificările legislative din ultima perioadă au fost temele discutate în cadrul şedinţei.
 
Evenimentul a fost moderat de preşedintele filialei Judeţene Constanţa a AcoR, ec. Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna. Printre cei prezenţi la şedinţă s-au numărat primarii comunelor Agigea, Mihail Kogălniceanu, Grădina, Topraisar, Chirnogeni, Lumina, Tuzla, Poarta Albă. Temele abordate au fost multiple şi complexe: problemele cu care se confruntă comunele din România, dar şi modificările legislative din ultima perioadă.
 
Astfel, în ceea ce priveşte dificultăţile determinate de activitatea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, acestea sunt dintre cele mai diverse. O categorie aparte a acestor dificultăţi o reprezintă dubla intabulare, care îngreunează realizarea unor lucrări de interes public. Costurile ridicate ale lucrărilor cadastrale ce trebuie întocmite la nivelul fiecărei comune reprezintă, de asemenea, o piedică în dezvoltarea comunităţilor rurale. Neexecutarea lucrărilor de cadastru sistematic imobiliar a fost determinată de întârzierea alocării fondurilor financiare necesare, precum şi de termenele scurte prevăzute pentru realizarea acestora. De asemenea, se apreciază că acest fonduri sunt insuficiente, fiind necesară stabilirea posibilităţii ca aceste lucrări să fie finanţate şi de la bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale.
 
O altă problemă discută a fost cea referitoare la obligaţiile financiare percepute de instituţii, operatori economici, agenţii publice cu ocazia depunerii de proiecte de către unităţile administrativ-teritoriale. Asociaţia Comunelor din România a solicitat în nenumărate rânduri eliminarea acestor taxe, precum şi reducerea timpului de răspuns al instituţiilor. Nu în ultimul rând, primarii prezenţi la şedinţă au discutat şi despre temele care s-au aflat pe ordinea de zi a reuniunii Corpului profesional al secretarilor comunelor din România de la Bucureşti, din perioada 18 - 20 iunie 2017.
 
Acestea sunt: comunicarea actelor administrative în vederea exercitării controlului de legalitate al prefectului; cerinţe abuzive din partea unor instituţii ale prefecţilor; rolul secretarului unităţii administrativ-teritoriale, cu precădere al celui de la nivelul comunei - factor activ de armonie, de continuitate şi de regularitate în administraţia publică locală, precum şi de garant asupra calităţii şi legalităţii actelor administrative; răspunderea funcţionarilor publici, în general, şi cea a secretarului comunei, în special; obligativitatea UAT-urilor de a implementa Registrul electronic naţional al nomenclaturilor stradale; sistemul unic de referinţă la nivel naţional, în care sunt înscrise nomenclaturile stradale de la nivelul comunelor, al oraşelor şi al municipiilor, este obligatoriu de utilizat de instituţiile şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale în activitatea specifică.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mariana Gâju, prezentă și premiată la Gala Aniversară a 33 de ani de la înființarea Federaţiei Internaţionale a Comunităţilor Educative

14 Dec 2023 1121

Filiala Județeană Constanța a ACOR a organizat workshopul „Informare și conștientizare cu privire la gestionarea azotului” (FOTO + VIDEO)

04 Sep 2023 1368

Filiala Județeană Constanța a Asociației Comunelor din România recomandă implicarea autorităților locale din comunele județului în promovarea donării de sânge

30 Aug 2023 687

Dosarul, declinat la Tribunalul Constanța Edilii orașului Negru Vodă și salariații comunelor și orașelor din România au dat în judecată Guvernul și Ministerul Finanțelor

28 Jun 2023 1151

LIVE TEXT. Conferință internațională la Cumpăna „Satul românesc - o oportunitate în politica de coeziune și dezvoltare a domeniului educației și asistenței sociale a Uniunii Europene” (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 May 2023 1295

Conferință internațională la Cumpăna „Satul românesc - o oportunitate în politica de coeziune și dezvoltare a domeniului educației și asistenței sociale a Uniunii Europene”

29 May 2023 1087

Filiala Județeană Constanța a Asociației Comunelor din România și Curtea de Conturi organizează reuniunea de lucru zonală (FOTO+VIDEO)

31 Mar 2023 3093

Imagini de la eveniment Seminarul „Rolul familiei în dezvoltarea și educația tinerilor- experiențe de bună practică în apărarea drepturilor copiilor“, găzduit la Cumpăna (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 Sep 2022 1615

Reuniune a Asociației Comunelor și Orașelor din România, filiala Constanța. Despre ce se discută (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Dec 2021 2173

A fost aleasă conducerea Asociației Comunelor din România, filiala Constanța. Primarul Mariana Gâju este noul președinte

04 Mar 2021 2085

Primarii de comune nu sunt de acord cu înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul din decembrie 2020

05 Jan 2021 1758

Prin legea bugetului de stat Comunele, oraşele şi municipiile vor primi mai mulţi bani decât în anul care se încheie

30 Dec 2019 2085

UNCJR, AMR şi ACoR cer Guvernului trimiterea în Parlament a bugetului pentru 2020 până la data de 1 noiembrie

07 Sep 2019 1313

AOR, ACoR şi AMR solicită ministrului Finanţelor să renunţe la îngheţarea angajărilor în administraţia locală

08 Dec 2018 1968

Primarul Mariana Gâju, un nou mandat în fruntea Consiliului Director al Filialei Constanţa a AcoR (galerie foto)

04 Oct 2017 3090