Consiliul Judeţean Constanţa va acorda titlul de cetăţean de onoare post-mortem prof. Gheorghe Dumitraşcu

Ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean din această lună este deschisă de un proiect iniţiat de preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu, privind acordarea, post-mortem, a titlului de „Cetăţean de Onoare al Judeţului Constanţa“ prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu.
 
Titlul decernat pentru întreaga activitate pusă în slujba judeţului Constanţa este unul simbolic, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean. Horia Ţuţuianu consideră că nu vor exista probleme de această dată (referindu-se la momentul dureros din 30 martie 2016).
 
Vă reamintim că, în martie 2016, consilierii locali constănţeni au votat împotriva acordării titlului de cetăţean de onoare profesorului Gheorghe Dumitraşcu. Cu şase voturi împotrivă şi 15 pentru, profesorul Gheorghe Dumitraşcu, unul dintre fondatorii Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, nu a putut deveni cetăţean de onoare al oraşului Constanţa.
 
Propunerea de acordare a acestui titlu a fost făcută de viceprimarul Decebal Făgădău, care l-a avut ca diriginte pe prof. Dumitraşcu la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. După vot, Făgădău şi-a cerut scuze în faţa profesorului, asigurându-l că, în momentul în care va exista stabilitate în Consiliul Local, va readuce din nou în plen propunerea. Din păcate, nu a mai fost timp şi nici nu s-a mai ivit ocazia potrivită, profesorul Gheorghe Dumitraşcu plecând la îngeri la începutul acestui an, pe 17 ianuarie.

Totuşi la o lună de la „plecarea“ profesorului, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a propus Consiliului Local Municipal, în semn de omagiu, ca numele istoricului să fie atribuit unei străzi din oraş. Proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Decebal Făgădău viza „schimbarea denumirii străzii Dianei, situată pe raza administrativ-teritorială a municipiului Constanţa, în strada Gheorghe Dumitraşcu“.

In memoriam Gheorghe Dumitraşcu

Profesorul Gheorghe Dumitraşcu, cel care a contribuit decisiv la înfiinţarea Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, s-a născut pe 25 septembrie 1939, în satul Nisipari, comuna Castelu, şi a încetat din viaţă pe 17 ianuarie 2017.
 
Gheorghe Dumitraşcu a urmat şcoala primară în sat, între anii 1953-1956, cursurile Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ din Medgidia, apoi, în perioada 1956-1961, Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost cercetător ştiinţific la Institutul de istorie al Academiei, filiala Cluj, asistent şi lector universitar la Institutul Pedagogic din Constanţa, profesor la Colegiul „Mircea cel Bătrân“, muzeograf principal la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. A obţinut doctoratul în istorie în 1976, la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, tema studiată fiind „Locul Partidului Ţărănist Radical în istoria României, 1932-1938“.

De asemenea, a fost participant la Revoluţia română din decembrie 1989, preşedinte al Comisiei de învăţământ, ştiinţă, cultură, presă, culte al Consiliului judeţean al Frontului Salvării Naţionale, iniţiatorul acestei organizaţii în Constanţa, precum şi membru fondator al FDSN, senator FSN în primul Parlament al României, 1990-1992, preşedintele Grupului parlamentar român de prietenie cu Turcia, Ungaria şi Bulgaria, senator FDSN-PSDR de Constanţa în legislatura 1992-1996. A fost şi preşedinte al Comisiei de învăţământ şi cercetare ştiinţifică a Senatului din iunie 1994-2000.

Totodată, Gheorghe Dumitraşcu a militat cu toată convingerea şi autoritatea morală pentru înfiinţarea unei universităţi la Constanţa. Profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii „Ovidius“, a semnat peste 800 de articole de specialitate şi studii, manuale, plachete de versuri, memorialistică.

Citeşte şi:

După şase luni de la votul din CLM Am căutat la pas străzile „Virgil Coman“ şi „Gheorghe Dumitraşcu“. Fizic, ele încă nu există. Explicaţiile municipalităţii!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Profesorul Tasin Gemil, în centrul unui dublu eveniment desfășurat la Medgidia (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Oct 2023 1117

A 89-a aniversare Roman Jora, folclorist și maestru coregraf dedicat vieții culturale din Tulcea

06 Oct 2023 1135

Eveniment de marcă în Medgidia Profesorul Tasin Gemil, omagiat la împlinirea vârstei de 80 de ani și lansarea lucrării sale stiințifice

06 Oct 2023 858

Ioan Simiti, profesorul dobrogean care a fost decorat post - mortem cu titlul de Cetățean de onoare al localității Cerna, județul Tulcea

30 Sep 2023 2551

Marin Mincu, poetul ce a publicat volume atât în țară, cât și în Italia. Anul trecut a fost declarat post-mortem Cetățean de Onoare al județului Constanța

27 Aug 2023 1074

Originar din Tulcea Spiru Puiu, omul care a cântat despre Dobrogea

23 Aug 2023 2103

Originar din Constanța Harry Tavitian, în prag de aniversare

10 Aug 2023 1807

Atletism Constanța Campionul Alexandru Toader, primul cetățean de onoare al comunei Nufăru, județul Tulcea (GALERIE FOTO)

02 Aug 2023 1249

Maria Magiru și Vasile Gherghilescu au primit titlul de Cetățean de Onoare al județului Constanța

26 Jul 2023 788

De Ziua Comunei sucevene Boroaia Amiralitatea felicită comunitatea și cei doi marinari cetățeni de onoare ai „satului cu generali” (GALERIE FOTO)

28 May 2023 1980

Fotbalistul Denis Alibec, de la Farul Constanța, a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Mangalia

18 May 2023 1915

Ar fi împlinit 75 de ani Doina Păuleanu, cea care a dus Muzeul de Artă din Constanța pe culmile gloriei naționale

29 Mar 2023 1719

Consiliul artistic al Teatrului nu este de acord! Actorii Maria Lupu și Mihai Sorin Vasilescu propuși pentru titlul de cetățean de onoare al județului Constanța (DOCUMENTE)

27 Feb 2023 4654

Opt ani de la trecerea în neființă a lui Ionel Mătăsăreanu, pictorul a cărei muză era marea

10 Jan 2023 1807

De Ziua Națională a României, sportivei Amalia Niță i-a fost acordat titlul de cetățean de onoare al comunei Lumina (GALERIE FOTO)

01 Dec 2022 3399