Conturile Regiei de drumuri rămân blocate Activele RAJDP, gaj pentru debitele la stat

Din păcate, ceea ce cotidianul ZIUA de Constanţa vă aducea la cunoştinţă în urmă cu aproape o lună rămâne un subiect de actualitate. Deşi temperaturile au scăzut considerabil, iar apariţia fulgilor de nea nu ar mai mira pe nimeni, conturile Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa sunt, în continuare, blocate de ANAF pentru o datorie de 20.375.700 de lei, ca urmare a neplăţii TVA-ului şi a impozitului pe profit, la care se adaugă penalităţile.

În urmă cu o săptămână, reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) anunţau că ANAF a răspuns solicitării de a debloca conturile RAJDP Constanţa şi că se permite eşalonarea datoriilor pe o perioadă de şase luni, fără constituirea de garanţii.

Citeşte şi

În prag de iarnă, RAJDP Constanţa are conturile blocate
Dragomir - „Regia poate interveni doar în limita materialelor din stoc“
 
Deszăpezirea nu mai e o problemă
ANAF a deblocat conturile Regiei de Drumuri Constanţa

 
La şedinţa ordinară de ieri a CJC, vicepreşedintele Cristinel Dragomir a readus în atenţie situaţia RAJDP Constanţa. Iniţial, discuţia a pornit de la tema unui proiect de hotărâre adoptat de consilieri şi care viza rectificarea Bugetului de venituri şi cheltuieli, precum şi a Listei de investiţii ale regiei pe anul în curs. Atunci, Dragomir a precizat că, deşi Consiliul Judeţean a alocat 30 de milioane de lei Regiei de drumuri, fosta conducere a RAJDP a „reuşit“ să cheltuiască, a se înţelege a efectua lucrări, doar 13 milioane de lei.
 
„Diferenţa rămâne la bugetul CJC şi o vom prinde în finanţarea lucrărilor de anul viitor. N-au făcut lucrări. O să ne prezinte un raport de activitate pe 2015 în prima şedinţă de consiliu din anul viitor şi îl vom face public. Eventual, voi invita în plenul şedinţei şi reprezentanţii RAJDP Constanţa“, a declarat vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir.

Reprezentantul ANAF vine la Constanţa

Aceasta avea să fie o mică supărare şi îngrijorare însă, comparativ cu ceea ce avea să ne confirme vicele. Întrucât aveam informaţii potrivit cărora deblocarea conturilor RAJDP Constanţa şi eşalonarea datoriilor nu s-au înfăptuit, am întrebat dacă au fost achiziţionate materialele necesare pentru deszăpezirea drumurilor în caz de ninsori abundente. Răspunsul a venit ca un trăsnet: „Nu cred că au mai achiziţionat nimic, pentru că au conturile blocate. Nu s-a reuşit deblocarea acestora, deşi, la un moment dat, a existat o adresă semnată de preşedintele ANAF. În momentul în care s-au dus (n.r. referire la reprezentanţii RAJDP Constanţa) să încheie documentele la Marii Contribuabili, o instituţie subordonată ANAF, nu s-a putut şi i-a pus să facă documentaţia pe Ordonanţa nr. 29“, a explicat Cristinel Dragomir.
 
Din data de 28 noiembrie, toate deplasările în capitală efectuate de reprezentanţii Judeţului şi ai regiei n-au avut efectul scontat. Mai mult, Cristinel Dragomir a recunoscut că, în data de 17 decembrie, reprezentanţii RAJDP Constanţa au revenit la Bucureşti cu rapoartele de evaluare a tuturor activelor deţinute, „pentru că trebuie să le pună gaj“. „Pe 23 decembrie, urmează să vină la Constanţa reprezentantul ANAF pentru a face o ultimă verificare şi sperăm ca până la sfârşitul anului să se facă acea reeşalonare a datoriei“, a adăugat Dragomir.

Încă nu este o urgenţă!?

Ministrul de Interne, Petre Tobă, cunoaşte situaţia de la Constanţa, dar… degeaba. Şi săptămâna trecută i s-a reamintit cum stau lucrurile chiar de către prefectul Ion Constantin, iar „singurele sarcini care ne-au fost date au fost «respectaţi legislaţia!»“. În acest context, conducerea CJC şi cea actuală a RAJDP nu pot face nimic. Cristinel Dragomir susţine că s-au făcut reveniri la adresele trimise Ministerului de Finanţe, Ministerului de Interne şi premierului Dacian Cioloş. „Le-am adus la cunoştinţă că este o situaţie excepţională, noi (n.r. referire la CJC) suntem în imposibilitatea de a organiza o nouă licitaţie şi cred că trebuie tratată în mod excepţional. N-a prevăzut nimeni această situaţie. Am procedat conform prevederilor legale, dar nu s-a reuşit deblocarea… Am cerut permisiunea Ministerului de Finanţe să facem noi, CJC, cheltuiala cu materialele necesare pentru deszăpezire, dar nu am primit niciun răspuns. Cred că nimeni nu-şi asumă să ne dea o astfel de adresă“, a declarat vicepreşedintele CJ Constanţa.
 
Dragomir susţine că s-a încercat şi o sensibilizare a autorităţilor judeţene, în sensul că s-a solicitat convocarea unui comisii pentru situaţii de urgenţă, însă, susţine el, „Prefectura a spus că nu este cazul, pentru că nu este o situaţie de urgenţă… Când se va da cod galben de ninsoare, vom fi convocaţi cu toţii şi se va găsi o soluţie“, a conchis Cristinel Dragomir .
 
Cu alte cuvinte, locuitorilor judeţului Constanţa nu le rămâne decât să se roage ca ninsorile abundente să nu se abată prea curând asupra lor în perioada următoare.

Cui aparţine vina?

Dacă se întâmplă vreo tragedie, răspunderea va fi, cel mai probabil, împărţită de CJC şi RAJDP. Până atunci, în opinia lui Dragomir, vinovaţi de situaţia în care a ajuns RAJDP Constanţa „sunt cei din conducerea regiei, care au adus-o aici. Gâmbuţeanu şi nu numai, că nu a condus numai Gâmbuţeanu. Populaţia nu are nicio vină şi de aceea am solicitat ca, în situaţii excepţionale, să acţionăm în mod excepţional, pentru că este vorba doar de aprovizionare“, a specificat Cristinel Dragomir.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța Drumuri Județene Constanța SA repară drumul pietruit DC19 Cerchezu-Măgura. Contract de aproape 180.000 de euro cu Primăria Cerchezu (DOCUMENT)

20 Mar 2024 552

Fostul director executiv tehnic al Drumuri Județene Constanța SA, la un pas să își reia funcția, dar să primească și daune morale! Decizia, atacată în apel (MOTIVARE)

19 Mar 2024 1942

RAJDP Constanța, lovitură în instanță în procesul cu Adrian Gâmbuțeanu, fostul director

08 Mar 2024 490

Adrian Gâmbuțeanu, fost director al RAJDP Constanța, răspuns pozitiv de la Curtea de Apel! Avea de achitat aproape 2.000 de euro, taxă de timbru (MINUTA)

23 Feb 2024 624

RAJDP Constanța pierde definitiv unul dintre procesele intentate fostului director, Adrian Gâmbuțeanu. Regia cerea peste 5,34 milioane de euro! (MINUTA)

15 Feb 2024 560

Fostul director Gâmbuțeanu, apel în dosarul în care a fost obligat să achite circa 300.000 de euro RAJDP Constanța

11 Jan 2024 701

Dosar deschis de RAJDP Constanța fostului director Gâmbuțeanu, rejudecat la Curtea de Apel

17 Dec 2023 641

Procesul RAJDP Constanța contra unui fost director, amânat de Curtea de Apel

01 Dec 2023 732

Marinela Mitan, unul dintre cei mai cunoscuți judecători de la Tribunalul Constanța, iese la pensie

26 Nov 2023 910

DNA Constanța, nemulțumită de achitarea lui Adrian George Gâmbuțeanu, fostul șef al RAJDP Constanța

09 Nov 2023 851

Fost director al unei cunoscute instituții subordonate Consiliului Județean Constanța, bun de plată! Sunt în joc peste 300.000 de euro. Cu apel (MINUTA)

24 Oct 2023 2441

Adrian Gâmbuțeanu, fostul șef al RAJDP Constanța, achitat!

13 Oct 2023 1273

Declarații de avere Averea și interesele lui Daniel Jean-Slav, director executiv implemnetare proiecte la RAJDP Constanța (DOCUMENTE)

29 Sep 2023 1165

Tribunalul Constanța, o nouă amânare de pronunțare în dosarul fostului șef al RAJDP Constanța

17 Sep 2023 849

Știri din județul Constanța A demarat tăierea plopilor uscați de pe marginea DJ 225, pentru siguranța traficului auto

18 Aug 2023 991