Copiii cu nevoi speciale, în atenţia consilierilor. CJC le va plăti acestora drepturile care li se cuvin! (galerie foto+document)



Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) s-a reunit, ieri, în şedinţă ordinară, în sala „Remus Opreanu“ din cadrul Palatului Administrativ. Pe ordinea de zi au fost incluse, iniţial, 31 de proiecte de hotărâre, cărora le-au fost adăugate alte nouă proiecte menite a fi supuse votului consilierilor.
 
Unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi a vizat aprobarea unor măsuri privind acordarea drepturilor la alocaţia zilnică de hrană,  rechizite şcolare, îmbrăcăminte şi încălţăminte de care beneficiază copiii, elevii şi tinerii cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă din judeţul Constanţa pentru anul şcolar 2015-2016. Proiectul a fost iniţiat de către vicepreşedintele CJC Nicolae Cristinel Dragomir.
 
Astfel, consilierii au hotărât să aloce 4.000.000 de lei pentru plata drepturilor copiilor cu nevoi speciale. Sumele necesare ar urma să fie transferate din bugetul judeţului Constanţa către bugetele unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ şi către şcolile speciale în care învaţă aceşti copii. Banii ar urma să fie viraţi din bugetul judeţului, doar după ce Consiliul Judeţean primeşte evidenţele lunare trimise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa (ISJ) şi de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Constanţa (CJRAE). Mai mult, niciun ban nu va fi irosit, deoarece copiii vor beneficia de aceste drepturi în funcţie de prezenţele la cursuri, date care vor reieşi din centralizarea făcută de ISJ şi CJRAE.

1.300 de copii nu-şi primesc drepturile din cauza unui vid legislativ


 

 Reprezentanţii CJC se plâng însă că există o presiune foarte mare asupra instituţiei pentru care lucrează şi mai spun că există solicitări de ordinul sutelor din partea părinţilor care cer drepturile cuvenite pentru copiii lor. „Au existat foarte multe solicitări din partea părinţilor sau a tutorilor acestora şi vă mai spun că, la ora actuală, nu există o metodologie la nivel naţional. Există doar un ordin al ministrului, care spune că aceste cheltuieli se pot deconta de la consiliile judeţene. Practic, eu vă propun o modalitate de a acorda acest sprijin sau aceste drepturi la alocaţiile zilnice de hrană, rechizite, îmbrăcăminte şi încălţăminte. Drepturi pe care aceşti copii le au“, a declarat vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir.


Ce spune legea?

Potrivit ordinului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 5036/2015, dreptul copiilor este asigurat din „sume defalcate, din unele venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale ale consiliilor judeţene“. Conform statisticilor CJC, în total, în judeţul Constanţa, există 1.300 de copii cu nevoi speciale care învaţă fie în şcoli speciale, fie în şcoli normale, alături de alţi copii, mulţi dintre ei fiind situaţi la ţară.
 
Executivul României a stabilit prin HG nr. 904/2014 valoarea alocaţiei de hrană, a drepturilor de îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite, jucării, a cheltuielilor cu transportul, pe categorii de vârstă, pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale.
 
Astfel, cei cu vârsta de până în trei ani vor beneficia de o alocaţie de hrană de 12 lei pe zi. Copiii cu vârste cuprinse între trei şi 26 de ani vor beneficia de alocaţie de hrană zilnică în valoare de 16,60 de lei. Pe de altă parte, copiii cu vârsta de până în trei ani vor primi 366 de lei, suma reprezentând alocaţia lunară pentru îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite şi transport. Pentru aceleaşi cheltuieli, copiii cu vârste cuprinse între trei şi şapte ani vor primi 498 de lei, copiii cu vârste cuprinse între şapte şi 14 ani vor primi 611 lei, iar cei cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani vor primi 754 de lei. Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani, inclusiv, vor primi, pentru aceleaşi cheltuieli, suma lunară de 844 de lei.

De ce a ajuns CJC în impas?

„Noi nu le asigurăm decât transportul şi hrana şi celelalte drepturi de care ar trebui să beneficieze doar în funcţie de situaţii. În legislaţie, există un cuantum. La ora actuală, noi am analizat situaţia aceasta foarte bine. Situaţia ne-a fost semnalată încă de anul trecut. Oamenii din asta trăiesc. Cel puţin în 90% dintre cazurile de la nivelul comunelor, copiii stau în sânul familiilor. Probabil că este mult mai bine aşa şi mai comod pentru familiile respective. Pentru că banii aceştia reprezintă un sprijin pentru copiii lor“, a mai spus vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir.

 
Potrivit acestuia, instituţia la cârma căreia se află nu ar beneficia de cadrul legal prin care să poată cumpăra hrana, îmbrăcămintea, încălţămintea şi rechizitele necesare acestor copii. Adoptând acest proiect de hotărâre, acum, CJC poate pune în aplicare legea.

Cum pot beneficia copiii de drepturile lor

Consilierii au stabilit ca, pentru ca cei 1.300 de copii cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă să poată beneficia de drepturile prevăzute de lege, reprezentanţii legali trebuie să facă o cerere către şcoala în care învaţă aceştia şi către primarii localităţilor de care aparţin. La această cerere, părinţii sau tutorii copiilor vor anexa cartea de identitate a reprezentantului legal, certificatul de naştere al beneficiarului şi certificatul de orientare şcolară, prin care s-a recomandat integrarea în învăţământul de masă.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință CJ Constanța 28 de milioane de euro, alocați pentru modernizarea drumului dintre Techirghiol și Arsa (DOCUMENT)

26 Mar 2024 549

Consilierii din Constanța vor vota pentru actualizarea indicatorilor tehnico – economici aferenți reabilitării și modernizării a două drumuri județene (DOCUMENT)

26 Mar 2024 482

Proiect pe masa consilierilor din Constanța Peste 55 de milioane de lei pentru modernizarea tronsonului de drum cuprins între Tuzla și Biruința (DOCUMENT)

26 Mar 2024 404

Ședință CJ Constanța Programul de lucrări la drumurile județene din județul Constanța, pe anul 2024 pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 884

Ședință CJ Constanța Se votează cotizațiile și contribuțiile UAT Județul Constanța la mai multe asociații, pe anul 2024 (DOCUMENT)

24 Mar 2024 621

Ședință CJC Se votează prelungirea mandatelor administratorilor provizorii și bugetul de la Drumuri Județene SA (DOCUMENTE)

24 Mar 2024 939

Două terenuri vor trece din proprietatea Primăriei Băneasa în domeniul public al UAT Județul Constanța. Iată de ce! (DOCUMENT)

24 Mar 2024 480

Indicatorii tehnico-economici, aprobați de CJ Constanța Centrul de Îngrijire și Asistență pentru persoane adulte cu dizabilități, CIA Delfinul din Agigea, va avea 50 de locuri (DOCUMENT)

24 Mar 2024 422

Proiectul, în atenția consilierilor județeni Consiliul Județean Constanța va moderniza Oborul General Scărișoreanu, comuna Amzacea (DOCUMENT)

24 Mar 2024 389

Consiliul Județean Constanța se reunește în ședință ordinară. Ce proiecte sunt înscrise pe ordinea de zi?

22 Mar 2024 583

MINUTA ședinței ordinare a Consiliului Județean Constanța din data de 21 februarie 2024

23 Feb 2024 166

LIVE text Consiliul Județean Constanța, în ședință ordinară! Ce proiecte sunt pe ordinea de zi (FOTO+VIDEO)

21 Feb 2024 1015

Ședință CJ Constanța Proiect de hotărâre privind preluarea bunului imobil drum județean DJ 383 de către CJ de la Primăria Techirghiol (DOCUMENT)

20 Feb 2024 1547

Se înființează Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ovidiu. Proiectul, pe ordinea de zi a CJ Constanța (DOCUMENT)

20 Feb 2024 570

Ședință CJ Constanța Iată ce instituții vor forma Echipa Intersectorială Locală în domeniul prevenirii și combaterii expolatării copiilor prin muncă (DOCUMENT)

18 Feb 2024 692