Administratie locala

Cum se fură din taxele şi impozitele colectate de la populaţie O situaţie a sesizărilor penale formulate de Curtea de Conturi în perioada 2015 - 2016 la nivelul judeţului Constanţa (document)

Preşedintele Curţii de Conturi a României, Nicolae Văcăroiu, a participat, pe 24 martie, la emisiunea „Ediţie Specială“, difuzată pe TVR1. În cadrul interviului acordat postului public de televiziune - http://www.tvrplus.ro//editie-editie-speciala-547899, Văcăroiu a vorbit despre activitatea echipelor de control al inspectorilor de la camerele de conturi, despre buna-credinţă sau lipsa acesteia în cazul unor ordonatori de credite şi, nu în ultimul rând, despre încălcări grave ale legii.
 
Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, spune că „scopul verificărilor nu este să găsim prejudicii, dar, când se constată încălcarea legii, n-ai ce să faci, că atunci sunt eu acuzat eu pentru treaba asta“. Văcăroiu a declarat că, în 80% dintre cazuri, cei care sunt cu musca pe căciulă reclamă: „Am experienţă multă în domeniul acesta şi pot să spun că sunt unul dintre cei mai informaţi din România în sectorul acesta financiar-economic, pentru că, fără să exagerez, două-trei vagoane de dosare citesc pe an, pentru că toată corespondenţa, v-am spus, trece prin mâna mea şi după aceea pe mâna şefilor de departament şi la directori. Lucrurile nu stau chiar aşa, că sunt nemulţumiţi, sunt. Că sunt, cum să spun, încălcări ale legii, dacă vă vorbesc, vă vorbesc două săptămâni, vă puteţi imagina, spre exemplu, că am frecvent, în fiecare săptămână, câte o primărie, în care se fură din, din… 20 - 30% dintre impozitele şi taxele locale colectate? Îi pune să dea declaraţie şi recunoaşte - «am avut copiii bolnavi, nu ştiu ce, am furat două sute de mii…»“.
 
Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, susţine că aceste fapte ies la iveală cel mai simplu când se duc auditorii şi controlează casieria. „Câţi bani au colectat de la cetăţenii din localitate, impozite şi taxe locale, amenzi şi ce mai e acolo, pe chitanţe. Verifică, din banii ăştia, să zic, cinci sute de mii de lei, câţi dintre ei au fost depuşi la trezorerie, unde are contul entitatea!? Verificarea cea mai simplă. Şi constaţi că pe chitanţe a încasat cinci sute de mii de lei, a depus la trezorerie, control foarte simplu, pentru că avem o relaţie de cooperare foarte apropiată cu Ministerul de Finanţe, ne comunică şi zice: «Domnule, nu au depus decât trei sute de mii de lei». Când constată lucrul acesta, se duce pe doi ani, trei ani în spate şi constată că în fiecare an s-a întâmplat acest lucru. Sigur că înseamnă, furi din banul public. Este necesar să faci dosar să-l trimiţi la cercetare penală? Că e furt din banul public. Eu nu am dreptul, eu nu sunt organ de anchetă, dar nu pot să acopăr aşa ceva, pentru că auditorul acela e pasibil să fie considerat părtaş cu acela care a făcut treaba asta. Se constată. I se ia notă de relaţie. Şi el recunoaşte, casierul: «Da, ştiţi că am avut nevoie de bani, familia…». Şi are dreptate... «că salariul mic». Are dreptate prin prisma nivelului redus al salariului lui. Dar ce este interesant că-n patruzeci şi opt de ore depune banii. Toţi. Şi atunci, îmi depăşeşte competenţa mea, eu nu sunt organ de anchetă. Se duce la cercetare penală şi, bineînţeles, s-a recuperat prejudiciul, cerem, când e cazul, suspendarea din funcţie. Dar faptul că a depus o sumă atât de mare în douăzeci şi patru de ore ce înseamnă? Cum gândiţi dumneavoastră, era singur în afacerea asta?“
 
Văcăroiu a adăugat că astfel de situaţii sunt foarte frecvente, dar nu trebuie generalizat. „Nu ştiu, un caz la cincizeci de primării. Sau o sută din cele două mii opt sute“. În aceste speţe, în calitate de controlor financiar, când paguba este adusa bugetului local, banii trebuie recuperaţi. 

Situaţia sesizărilor penale formulate de Curtea de Conturi în perioada 2015 - 2016

Plecând de la declaraţiile preşedintelui Curţii de Conturi, cotidianul ZIUA de Constanţa a solicitat Curţii de Conturi o situaţie a sesizărilor penale formulate de instituţie către organele de urmărire penală în ultimii doi ani, ca urmare a verificărilor întreprinse la nivelul instituţiilor publice din judeţul Constanţa.
 
Pe site-ul Curţii de Conturi, la secţiunea „Publicaţii“, regăsim raportul privind sesizările penale formulate de Curtea de Conturi către organele de urmărire penală în perioada 2015 - 2016.
 
Prin Hotărârea nr. 65/02.03.2017, Plenul Curţii de Conturi a aprobat acest raport privind situaţia sesizărilor adresate organelor de urmărire penală de către Curtea de Conturi în cazurile în care a apreciat că sunt indicii de săvârşire a unor fapte de natură penală, însoţit de anexele şi sintezele aferente.

Iată situaţia sesizărilor la nivelul judeţului pentru perioada 2015 - 2016!

Precizăm că situaţiile prezentate mai jos nu au legătură cu afirmaţiile preşedintelui Curţii de Conturi din prima parte a materialului, ci sunt doar rezultatele verificărilor întreprinse de inspectorii Curţii la nivelul judeţului în ultimii doi ani.
 
În anul 2016, Camera de Conturi a judeţului Constanţa a încheiat un proces-verbal de constatare cu nr. 1020/19.05.2015, în urma verificărilor derulate la UAT Năvodari. Fapta săvârşită - abuz în serviciu. Prejudiciul estimat: 6.000.000 lei. Instituţia sesizată a fost DNA. Şi tot în urma controlului de anul trecut, Camera de Conturi a judeţului Constanţa a încheiat procesul-verbal nr. 2367/13.11.2015, în urma verificărilor la Fundaţia „Fantasio“ din municipiul Constanţa. Fapta semnalată - abuz în serviciu.
Prejudiciul estimat - 3.708.432 de lei. Instituţia sesizată - DNA - Serviciul teritorial Constanţa.
 
În urma verificărilor efectuate în 2015, Camera de Conturi a judeţului Constanţa a încheiat Raportul de control nr. 1629/15.07.2014, care viza Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa. Faptele semnalate: abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, prejudiciul estimat - 102.774.008 lei. Organul de cercetare sesizat a fost DNA - Serviciul teritorial Constanţa.
 
Tot în urma verificărilor din anul 2015, Camera de Conturi a judeţului Constanţa a încheiat procesul-verbal de constatare nr. 1982/19.09.2014, comuna Ghindăreşti. Fapta semnalată - abuz în serviciu. Prejudiciu estimat - 3.686.152 de lei, iar organul de cercetare sesizat a fost tot Direcţia Naţională Anticorupţie.
 
O altă instituţie publică din municipiul Constanţa pe care Camera de Conturi a judeţului Constanţa a controlat-o în anul 2015 a fost SC Confort Urban SRL, care are unic acţionar Consiliul Local Municipal Constanţa. În urma verificărilor, s-a încheiat procesul-verbal de constatare nr. 2504/11.12.2014 pentru abuz în serviciu. Prejudiciul estimat a fost de
57.722.889 de lei, iar organul de cercetare sesizat, DNA.
 
Camera de Conturi a judeţului Constanţa a revenit în control la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa în acelaşi an, 2015, după cum reiese din procesul-verbal de constatare nr. 1629/15.07.2015. Infracţiunile sesizate către DNA au vizat de această dată abuz în serviciu, fals intelectual. Prejudiciul estimat - 41.532.383 de lei.
 
În luna aprilie a anului 2015, Camera de Conturi Constanţa a verificat şi Compania Naţională Administrarea Porturilor Maritime SA. În urma controlului, inspectorii constănţeni au încheiat Raportul nr. 700/15.04.2015, care viza încălcarea art. 64 din Legea nr. 94/1992, republicată. Prejudiciul estimat - 21.086.004 lei. Sesizarea Curţii s-a îndreptat către aceeaşi Direcţie Naţională Anticorupţie.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi consulta sinteza raportului privind sesizările penale formulate de Curtea de Conturi către organele de urmărire penală în perioada 2015 - 2016.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Revista presei locale

30 Nov 2017 418

Vicepreședintele ANAF, demis de premier. Ce funcție va ocupa acesta

08 Nov 2017 590

Parlamentul a desemnat doi consilieri la Curtea de Conturi, pentru un mandat de nouă ani

07 Nov 2017 461

Noua conducere a Curții de Conturi votată în Parlament. Candidatura constănțeanului Dumitru Nancu nu a fost validată

11 Oct 2017 715

PNL şi-a stabilit priorităţile Cea mai importantă vizează Curtea de Conturi, care, în opinia lor, nu se poate substitui consiliului local sau judeţean

04 Sep 2017 1134

Audit Curtea de Conturi despre un dezastru ANT-ul condus de Filipescu, Matichescu și Nedea nu a elaborat o strategie de dezvoltare a turismului (document)

23 May 2017 5254

Nereguli constatate de Curtea de Conturi a României la autorizarea turistică pentru plajele de pe litoralul românesc şi la un festival din Mamaia

08 May 2017 1443

Ce s-a descoperit la ultima verificare Astăzi începe controlul anual al Curţii de Conturi la Primăria Constanţa

02 May 2017 3621

Curtea de Conturi a verificat entităţi publice. Iată valoarea totală a prejudiciilor

06 Apr 2017 1006

Declarații surprinzătoare ale președintelui Curții de Conturi. Cum se folosesc banii din primării, colectați din impozite, în scopurile personale ale angajaților

24 Mar 2017 3025

Consiliul Judeţean Constanţa vrea banii înapoi de la Regia de Drumuri în dosarul Herghelia

16 Mar 2017 1111

Fotbalist de la echipa spaniolă Betis Sevilla, acţionat în instanţă de oraşul Năvodari

16 Feb 2017 6531

Ce a descoperit Curtea de Conturi la Oil Terminal Poliţe de asigurare pentru directori şi indemnizaţii cu probleme pentru administratori

16 Feb 2017 1528

Plăţi necuvenite şi nerecuperate Neregulile descoperite de Curtea de Conturi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă

15 Feb 2017 1100

Serviciile juridice şi de consultanţă, prejudiciu imens în bugetul CN APMC. Ce recomandări a făcut Curtea de Conturi

15 Feb 2017 801

Ce a descoperit Curtea de Conturi la CN APM Constanţa. Cum se vor recupera prejudiciile

15 Feb 2017 876

Serviciile de prevenire şi stingere a incendiilor, plătite ilegal de CN APM Constanţa

15 Feb 2017 778

Curtea de Conturi Oltina, primărie mică, nereguli mari! (document)

15 Feb 2017 1410

Curtea de Conturi Pentru parcul eolian din Chirnogeni nu s-a încasat impozit pe clădiri. Suma este uriaşă! (document)

15 Feb 2017 3418

Cât s-a achitat în plus faţă de cât se stabilise Nereguli descoperite de Curtea de Conturi la realizarea podului hobanat de la Agigea

14 Feb 2017 1567

Modernizarea ecluzelor de la Canalele Navigabile şi neregulile găsite de Curtea de Conturi

14 Feb 2017 1043

Bani încasaţi pe ochi frumoşi? Cheltuieli nelegale pentru administratori, descoperite de Curtea de Conturi la CN APM Constanţa

14 Feb 2017 1410

Raport Curtea de Conturi. Primăria Comana, prejudicii de peste 600.000 de lei (document)

13 Feb 2017 2260

Caz tras la indigo cu cel de la Peştera Primăria Tortoman nu a încasat impozitul pe clădiri aferent turbinelor eoliene (document)

10 Feb 2017 3876

Curtea de Conturi Ecosal, regia „fantomă“ a CLM, care a produs prejudicii de 145.000 de euro (document)

10 Feb 2017 2225

cetateanul.net De ce se vrea dezincriminarea abuzului în serviciu! Plângerile penale ale Curții de Conturi – prejudicii de 7,1 miliarde de lei

09 Feb 2017 1139

Ce nereguli au depistat şi ce prejudicii au calculat inspectorii Curţii de Conturi la Primăria Costineşti (document)

09 Feb 2017 1887

Raport Curtea de Conturi. Primăria Cogealac a decontat nelegal sumele cheltuite pe combustibilul folosit de un microbuz şcolar (document)

09 Feb 2017 1751

Bărăganu, raport Curtea de Conturi Plăţi nelegale de telefonie mobilă şi prejudicii mari (document)

08 Feb 2017 1105

Nereguli în evidenţele financiare ale Primăriei Mangalia! Ce a descoperit Curtea de Conturi la controale (document)

07 Feb 2017 1382

Primarul şi viceprimarul au beneficiat nelegal de sporuri pentru condiţii periculoase (document)

07 Feb 2017 1972

Raport Curtea de Conturi Care a fost valoarea prejudiciilor la UAT Agigea (document)

07 Feb 2017 1042

Raport Curtea de Conturi. Cum a pierdut în cinci ani comuna Peştera circa 9 milioane de lei. Ce nu a încasat (document)

06 Feb 2017 5429

Ce a descoperit Curtea de Conturi la Spitalul Municipal Mangalia! Raportul auditului financiar

04 Feb 2017 872

Plăţi ilegale, creanţe nerecuperate şi alte prejudicii, descoperite de Curtea de Conturi la RADET Constanţa! (document)

03 Feb 2017 1673

Jale la Direcţia de Pază Judeţeană! Rezultatele auditului (document)

03 Feb 2017 954

Jaful descoperit de Curtea de Conturi la Spitalul Judeţean Constanţa. Asocierea Pozitron - Medimar - Cardioscan, în raport (document)

03 Feb 2017 27723

Curtea de Conturi - Abateri financiar-contabile şi prejudicii uriaşe la Consiliul Judeţean. Date din raport (document)

03 Feb 2017 3406

REGIA NAŢIONALĂ A PĂDURILOR – ROMSILVA PRECIZĂRI REFERITOARE LA RAPORTUL CURȚII DE CONTURI PE ANUL 2015

02 Feb 2017 871

Spitalul Judeţean a ajuns în instanţă. E ultima şansă pentru Grasa de a mai schimba decizia Curţii de Conturi!

25 Nov 2016 3165

Contestaţia SCJU, respinsă Learciu (CJC) - „Decizia Curţii de Conturi privind controlul de la Spitalul Judeţean anunţă un dezastru” (documente)

23 Nov 2016 3975

Curtea de Conturi, verdict - plăţi nelegale Expert Media Consulting continuă procesele pentru recuperarea contractului cu CJC (document)

19 Nov 2016 2817

AEP a finalizat controlul privind sumele în vederea rambursării cheltuielilor electorale aferente alegerilor locale

02 Nov 2016 808

Comunicat de presă PNL Peştera

27 Oct 2016 685

După „vizita“ Curții de Conturi Primăria Castelu s-a transformat în reclamant în instanță (galerie foto)

12 Oct 2016 1934

Decizie definitivă în dosarul în care Oil Terminal SA a acţionat în instanţă Curtea de Conturi a României

10 Oct 2016 1196

Şi cu „ajutorul” Curţii de Conturi Bugetul CJC va creşte… din chirii

28 Sep 2016 1181

Curtea de Conturi va putea controla, alături de AEP, veniturile şi cheltuielile partidelor politice

20 Sep 2016 766

FMI Resursele de control irosite de ANAF pe inspecții neproductive sunt enorme

02 Sep 2016 1131

Curtea de Conturi, în control la SPIT

06 Jul 2016 1165