Cumpănenii au petrecut la Zilele Recoltei Ministrul Petre Daea, oaspetele evenimentului, a cumpărat zacuscă şi miere de Cumpăna (galerie foto+video

Primăria şi Consiliul Local Cumpăna au organizat, în perioada 23-24 septembrie, cea de-a XV-a ediţie a Festivalului „Rodul Pământului - Zilele Recoltei la Cumpăna“, eveniment dedicat pământului, gastronomiei, bogăţiei etnografice şi folclorice.
 
Evenimentul s-a desfăşurat pe stadionul din cadrul Complexului Sportiv „Victoria“ Cumpăna, unde producători agricoli şi gospodine din localitate, dar şi gospodari din ţară şi-au etalat bucatele. În cadrul manifestării, au mai avut loc o paradă a portului popular, ateliere de gastronomie aplicată, prezentarea de reţete inedite, precum şi realizarea celei mai mari plăcinte dobrogene, cu participarea a peste 10.000 de spectatori.
 
Plăcinta gătită anul trecut a avut 43 de metri, iar anul acesta, cumpănenii au încercat să-şi „bată“ recordul. Şi au reuşit. Plăcinta dobrogeană a depăşit 45 de metri, iar pentru prepararea acesteia au fost necesare 70 de kg de făină, 135 de kg de brânză, 1.300 de ouă, 25 de litri de iaurt şi 25 de litri de ulei. Plăcinta de la Cumpăna a fost preparată în premieră la ediţia din 2007 a Zilelor Recoltei, iar de atunci a devenit tradiţie. Plăcintele au fost coapte individual de gospodinele din localitate şi aduse la eveniment pentru a fi servite de oaspeţii prezenţi la Festivalul „Rodul Pământului - Zilele Recoltei la Cumpăna“.
 
Standurile cu produse tradiţionale şi materiale de prezentare turistică şi populară, alături de expoziţiile de animale şi păsări, au adus în atenţia publicului prezent obiceiurile tuturor zonelor etnografice ale ţării.

Ministrul Daea, pentru prima dată în vizită la Cumpăna

Prima zi a Festivalului „Rodul Pământului - Zilele Recoltei la Cumpăna“ s-a dovedit a fi un real succes, stropit din plin cu voie bună, muzică populară, must şi purceluşi la proţap. Evenimentul a luat startul sâmbătă, la ora 10.00, când, chiar de la intrarea în localitate, tineri îmbrăcaţi în frumosul port popular românesc, în frunte cu primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, ministrul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, Petre Daea, preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Horia Ţuţuianu, viceprimarul comunei, Florin Neagu, deputaţi, primari din tot judeţul, dar şi o parte a Consiliului Local Cumpăna, acompaniaţi de Fanfara RAJA, au defilat spre stadionul „Victoria“ Cumpăna. 

Festivalul „Rodul Pământului - Zilele Recoltei“ este un eveniment care pune în valoare moştenirea rurală şi culturală a Dobrogei şi a României, a spus, de pe scena manifestării, primarul localităţii, Mariana Gâju.
 
Aflat pentru prima dată în localitatea Cumpăna, ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a declarat încântat de organizarea evenimentului şi i-a încurajat pe producătorii cărora le-a vizitat standurile. Ministrul a afirmat că, în luna octombrie, toţi truditorii pământului vor primi subvenţiile de la stat. Daea a împărţit sfaturi de specialitate şi a cumpărat produse tradiţionale, cum ar fi zacuscă şi miere de Cumpăna, considerată cea mai bună din judeţ. Ministrul a achitat personal toate produsele achiziţionate, în semn de respect pentru munca depusă de producători.
 
„A fost zi de sărbătoare în comuna Cumpăna. Alături de Petre Daea, ministrul Agriculturii, zeci de producători agricoli şi mii de vizitatori, am participat la festivalul dedicat recoltei şi ne-am bucurat de produsele tradiţionale şi de atmosfera de sărbătoare“, a afirmat şi preşedintele administraţiei judeţene, Horia Ţuţuianu.
 
La eveniment a fost prezent şi prefectul Ioan Albu. „Am fost plăcut impresionat de organizarea acestui eveniment de mare succes şi devenit deja tradiţional în Dobrogea, care reuneşte un număr important de producători agricoli şi vine, la început de toamnă, în întâmpinarea nevoilor gospodinelor din judeţ, dornice să-şi aprovizioneze cămările cu legume şi fructe, la preţuri de producător. Îi felicit deopotrivă pe organizatori şi pe participanţi“, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
 

Sărbătoarea a continuat şi ieri, pe stadionul din localitate, unde au avut loc spectacole de muzică şi dansuri folclorice, concursuri, au fost premiaţi cei mai buni gospodari din Cumpăna, dar au fost pregătite şi multe surprize pentru participanţi. Festivalul „Rodul Pământului - Zilele Recoltei la Cumpăna“ s-a încheiat, duminică seară, cu un frumos foc de artificii.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța azi O mașină s-a răsturnat la Cumpăna! (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 1144

Fotbal județul Constanța Liga a 4-a. Rezultatele din etapa a 21-a (seniori și juniori + clasamentele)

17 Mar 2024 888

Urmărire în trafic Un șofer a încercat să sfideze Poliția! Nu a oprit în Cumpăna, dar a fost prins la Constanța

16 Mar 2024 666

Locuri de muncă Constanța Primăria comunei Cumpăna angajează îngrijitor copii. Detalii

15 Mar 2024 484

Locuri de muncă Constanța Primăria Cumpăna angajează. Detalii

15 Mar 2024 595

Constanța Continuă lucrările la Centrul Civic din comuna Cumpăna

14 Mar 2024 709

ZIUA LIVE Mariana Gâju (PSD) – „Nu sunt adepta compromisurilor pentru a promova. O femeie trebuie să se gândească la demnitatea ei”! (VIDEO)

08 Mar 2024 686

Eveniment de gală la Restaurant Zorile Primăria Cumpăna organizează o petrecere dedicată femeilor din localitate! (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 753

Știri Constanța Parteneriatul ”Cumpăna Verde” debutează cu activități de plantare puieți de copaci la Cumpăna (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 471

Societatea Alfahad SRL, înființată recent la Cumpăna, județul Constanța. Cu ce se ocupă

03 Mar 2024 581

Fotbal județul Constanța S-a reluat Liga a 4-a. Rezultatele din etapa a 19-a (seniori și juniori + clasamentele)

03 Mar 2024 2286

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, 20 de medalii la Cupa „Irina Deleanu“. „Cumpăna este mândră de voi!“ (GALERIE FOTO)

02 Mar 2024 691

Vești bune pentru locuitorii din Cumpăna, județul Constanța! A fost avizat favorabil nodul rutier Cumpăna A4

29 Feb 2024 6316

Asfalt Dobrogea SRL a bătut palma cu Primăria Cumpăna. O parcare nouă va fi executată în zona blocurilor ANL (DOCUMENT)

29 Feb 2024 568

UPDATE Accident rutier în localitatea Cumpăna, județul Constanța. O persoană, rănită

29 Feb 2024 710