Gânduri bune în ziua hramului Bisericii „Sfinţii Mihail şi Gavril“ Primarul Valentin Vrabie, aproape de oamenii din Izvoru Mare (galerie foto)


Ziua praznicului tuturor cetelor îngereşti, sărbătorită sâmbătă, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, a fost una pe cât de specială, pe atât de emoţionantă pentru locuitorii satului Izvoru Mare, din comuna Peştera. A fost primul hram al bisericii pentru noul preot paroh, Nicolae Anei.
Vreme de câteva zile, enoriaşii, cu sprijinul reprezentanţilor autorităţii locale, s-au îngrijit ca sărbătoarea hramului bisericii să fie una fără cusur. Lăcaşul de cult a fost pregătit pentru praznic, iar bucatele alese au fost şi ele preparate cu grijă, la fel şi amenajarea căminului cultural, unde au mâncat peste 200 de credincioşi.

O biserică desprinsă din poveştile bătrânilor

Micuţa biserică din deal a devenit neîncăpătoare încă de la primele ore ale dimineţii, când credincioşi au venit la sfânta liturghie. Impunător prin poziţia sa faţă de sat, lăcaşul de cult are un farmec aparte, care îmbie la rugăciune. Picturile realizate de pictorul Ion Stoica aproape că prind viaţă, iar rugăciunile din biserică par că ajung nemijlocit la Ceruri. „Enoriaşii au răspuns pozitiv invitaţiei pe care le-am adresat-o în urmă cu mai mult timp şi ne bucurăm că astăzi au venit aici. Pe lângă credincioşii din sat, am avut oaspeţi din comuna Dobromir, parohia de unde am plecat, şi alţi câţiva colegi de la parohiile din apropiere. Un hram reprezintă o întâlnire într-o comuniune de rugăciune, o apropiere între oameni şi o apropiere faţă de cele sfinte“, a declarat preotul Nicolae Anei, noul paroh al Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din satul Izvoru Mare. Părintele a venit în satul Izvoru de la parohia din Dobromir Deal, acolo unde, pentru meritele deosebite şi eforturile depuse pentru reabilitarea bisericii, a primit distincţia de preot iconom stavrofor, pentru activitatea pastorală excepţională.

Faţa satului s-a schimbat în şase ani

Orice sărbătoare a bisericii este o sărbătoare a întregii comunităţi. „Ca de fiecare dată, suntem alături de locuitorii satului Izvoru Mare şi în această zi de mare sărbătoare. Orice hram al unei biserici reprezintă şi ziua satului respectiv, de aceea vreau să le urez locuitorilor din Izvoru Mare să aibă viaţă lungă şi prosperă şi să le dăruiască Dumnezeu sănătate şi multă înţelepciune“, le-a transmis primarul Valentin Vrabie enoriaşilor din satul Izvoru Mare, la ceas de sfântă sărbătoare. Şi tocmai din grija autorităţilor locale pentru comunitate, biserica din sat a trecut prin reparaţii capitale, anul trecut fiind marcat primul hram în haine noi, lucrările la biserica din Izvoru Mare fiind începute în urmă cu trei ani. „A fost o lucrare complexă, s-a lucrat la consolidare prin subzidire, a fost reabilitat exteriorul. Practic, au rămas doar pereţii şi cam totul s-a schimbat. Fondurile au fost suportate integral din bugetul local, iar rezultatul final este o mândrie pentru toţi“, a declarat viceprimarul Tudorel Grosu, prezent la slujbă. La Izvoru nu a fost reabilitată însă doar biserica ortodoxă, ci şi geamia turcească, şcoala, căminul cultural, precum şi străzile, odinioară deteriorate.

Primarul Valentin Vrabie, aproape de locuitorii din Izvoru Mare

Sâmbătă, primarul Valentin Vrabie a stat de vorbă cu enoriaşii prezenţi la agapa frăţească şi le-a ascultat acestora păsurile, sfaturile şi dorinţele, aşa cum o face de mai bine de şase ani, de când este primar. „Organizarea acestei agape este asigurată de Primărie. De altfel, fiecare hram din fiecare sat în parte este suportat de noi, localnicii nu sunt implicaţi cu absolut nimic financiar, însă cei care s-au oferit să dea o mână de ajutor au fost întâmpinaţi cu braţele deschise. Cu toate acestea, aş fi vrut să vină la slujbă mai multă lume şi să asculte cuvântul Domnului, care îndeamnă la unire, la bună înţelegere şi la îngăduinţă faţă de semeni. Dar, din nefericire, în aceste vremuri tumultoase, cred că oamenii nu mai cred atât de mult în Dumnezeu şi în propovăduitorii Cuvântului său şi se îndreaptă spre formatorii de opinie ai televiziunilor. Credem în ceea ce ni se spune la televizor, adică în minciuni, dăm crezare adevărurilor trunchiate şi ne înclinăm în faţa celor care ne arată doar partea pe care vor ei să o arate. Or, adevărul este de fapt altul, iar oamenii trebuie să aibă înţelepciunea de a discerne între ce este bine şi ce este nociv, între adevăr şi minciună“, a declarat primarul Valentin Vrabie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.