În absenţa lui Nicuşor Constantinescu CJC pasează apartamentele de lux pentru medici la Spitalul Judeţean Constanţa (documente)

Consilierii judeţeni s-au reunit, vineri, în de-a doua şedinţă extraordinară din această lună. Iniţial, pe ordinea de zi s-au regăsit şase proiecte de hotărâre, însă numărul lor a fost suplimentat cu încă opt. Astfel, pe lista suplimentară a ordinii de zi, fiecare dintre cei 28 de aleşi judeţeni prezenţi au votat pentru aprobarea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2014 pentru următoarele instituţii: Şcoala Gimnazială Specială Sanatoriu Techirghiol, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Albatros“, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Maria Montessori“, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Delfinul“, Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Constanţa, dar şi pentru Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa. La aceasta din urmă, opt dintre consilierii judeţeni au decis să se abţină de la vot. De asemenea, aleşii judeţeni au votat şi pentru aprobarea documentaţiei tehnico-economice pentru obiectivul „Executarea branşamentelor de apă şi a racordurilor de canalizare Regiunea Constanţa - Ialomiţa“ - Faza SF, dar şi pentru aprobarea tarifelor, preţurilor şi coeficienţilor ce vor fi aplicate de RAJDP Constanţa pe anul 2014, în relaţia cu CJC.

În secunda doi au şi „scăpat“ de ele

Primele proiecte însă au fost referitoare la însuşirea unor bunuri imobile în domeniul public al Judeţului constanţa, respectiv transmiterea acestora din administrarea CJC în administrarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“. Ambele proiecte au fost iniţiate de Nicolae Cristinel Dragomir, vicepreşedintele CJC. Potrivit acestuia, „este vorba de un număr de 25 de apartamente pentru medici, achiziţionate de CJC în urmă cu câţiva ani. Abia acum am terminat intabularea lor. Le-am însuşit în domeniul public al CJC şi acum putem să le dăm în administrare spitalului. Aceste contracte de închiriere vor fi ca nişte anexe la contractele de muncă ale medicilor care locuiesc în ele“. „La ora actuală, în apartamente locuiesc medici şi este normal ca aceste contracte de închiriere să fie încheiate cu instituţia la care muncesc, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“. Costul apartamentelor a fost de aproximativ 3 milioane de euro. Un apartament de trei camere a ajuns pe undeva la 100.000 de euro“, a declarat viceliderul judeţului Constanţa, Cristinel Dragomir.

Apartamentele lui Zelcă, în raportul Curţii de Conturi

Istoria acestor apartamente este una destul de tumultoasă, iar cu privire la situaţia acestor construcţii regăsim nereguli constatate de Curtea de Conturi (CCR) şi făcute publice în Raportul pe anul 2012.

CCR a constatat că au fost efectuate plăţi nelegale de peste 1.138.000 de lei către SC STOP SRL, societatea care a construit blocurile de apartamente pentru medici şi care este administrată de Costică Zelcă. Locuinţele de serviciu cumpărate de CJ Constanţa sunt în cartierul exclusivist Mamaia Summerland, pe plaja Fratelli.

Potrivit Raportului Curţii de Conturi, „efectuarea către SC STOP SRL Constanţa de plăţi nelegale în sumă de 1.108 mii lei (la care s-au calculat dobânzi de 30 mii lei) sub formă de avans rate apartamente, reprezentând achiziţie de bunuri imobile fără ca entitatea să poată exercita dreptul de posesie asupra bunurilor achiziţionate, prin punerea lor la dispoziţie de către cumpărător, pentru exercitarea liberă şi neîngrădită a posesiei, conform art. 1685 din Codul Civil, de la data încheierii vânzării-cumpărării imobilelor. Astfel, nu a fost îndeplinit obiectivul prevăzut de Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 373/29.11.2011, privind achiziţionarea unui număr de 25 de bunuri imobile în regim de locuinţe de serviciu pentru specialişti (consultanţi, medici etc.), care-şi desfăşoară activitatea în cadrul serviciilor publice de interes judeţean“, se menţionează în raportul Curţii de Conturi.

În funcţie de preţurile de pe piaţa imobiliară, valoarea achiziţiei a fost estimată după cum urmează: pentru un apartament cu 2 camere, 60 mp, costul maxim de 75.000 de euro, iar pentru unul de 3 camere, 80 mp - 100.000 de euro. „Procedura de achiziţie de imobile derulată iniţial a fost anulată, aceasta fiind reluată (...). Comisia de negociere numită prin dispoziţia ordonatorului principal de credite a procedat la analiza ofertei depuse şi la negocierea acesteia în vederea atribuirii contractului de achiziţie (...). În baza procesului de evaluare desfăşurat, comisia a hotărât că oferta câştigătoare este cea depusă de SC STOP SRL (acesta fiind singurul ofertant), cu un preţ al ofertei de 850 de euro /suprafaţă utilă, respectiv 650 euro/ suprafaţă balcon, preţuri la care se adaugă TVA, pentru plata în rate lunare, pe parcursul a cinci ani, cu o dobândă finală de 8%“, se mai menţionează în raportul CCR.

Diferenţă de o cifră şi... totul capătă alt sens

Astfel au rezultat preţuri cuprinse între 80.601 euro şi 111.390,4 euro pentru apartamentele cu două camere, în timp ce apartamentele cu 3 camere au preţuri cuprinse între 127.222,14 euro şi 148,267,42 de euro. Potrivit contractului de vânzare-cumpărare, vânzătorului îi revine obligaţia „de a preda imobilele cumpărătorilor la data de 01.08.2012 prin punerea bunurilor vândute la dispoziţia cumpărătorilor, împreună cu tot ceea ce este necesar pentru exercitarea liberă şi neîngrădită a posesiei“, se arată în raportul CCR. De asemenea, auditorii CCR precizează că „sintagma contractului se schimbă din contract de vânzare-cumpărare în promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare, rămânând obligaţia promitentului vânzător de a transmite dreptul de folosinţă asupra tuturor apartamentelor către promitentul cumpărător de la data de 01.08.2012. Ulterior, se modifică termenul privind transmiterea dreptului de folosinţă asupra tuturor apartamentelor către promitentul cumpărător de la data de 01.08.2012 la data de 01.08.2017 (...)“, se arată în raportul Curţii de Conturi.
Iată ce mai scoate la iveală raportul instituţiei de control: „Ca urmare a înlocuirii contractului de vânzare-cumpărare cu o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare şi a amânării dreptului de folosinţă până la achitarea integrală a celor 60 de rate lunare cuprinse în promisiunea bilaterală, respectiv la data de 01.08.2017, entitatea a efectuat în anul 2012 plăţi din fonduri publice fără a putea exercita dreptul de posesie asupra bunurilor achiziţionate şi fără a fi îndeplinit obiectivul prevăzut de HCJ 373/29.11.2011 privind achiziţionarea unui număr de 25 de bunuri imobile în regim de locuinţe de serviciu pentru specialişti“. „Conform celor prezentate mai sus, entitatea a plătit nelegal, în anul 2012, suma de 1.107.503 lei (...) sub formă de avans rate apartamente către promitentul vânzător SC STOP SRL, fără ca de la data încheierii promisiunii de vânzare-cumpărare să poată exercita dreptul de folosinţă al apartamentelor prin punerea lor la dispoziţie de către cumpărător, împreună cu tot ce era necesar, pentru exercitarea liberă şi neîngrădită a posesiei“, se menţionează în Raportul CCR.

Iată ce declarau în 2012, cu mândrie, Constantinescu şi Zelcă

„Da, Consiliul Judeţean a achiziţionat prin licitaţie 25 de apartamente la noi, cu două şi trei camere. Dar s-a făcut licitaţie. Apartamentele erau complet utilate, s-au cazat medicii în ele. Banii se dau în rate, pe cinci ani. Apartamentele au fost închiriate Consiliului Judeţean înainte. Un apartament de două camere are cam 70 mp, iar cel cu trei cam 120 mp", ne-a spus Zelcă. Acesta a mai spus că preţul pentru un metru pătrat este de 860 de euro. Destul de mult pentru o instituţie bugetară. Dar ce, nu merită medicii noştri?! Preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Daniel Constantinescu, spune că a vrut să le ofere cadrelor medicale condiţii bune de trai: „Bineînţeles că a avut loc o licitaţie. Anul trecut (n.r. 2011). Cu atât s-a cumpărat, nu am plătit toţi banii, plătim în cinci ani. Ca să aduci doctori din Bucureşti, din Timişoara sau din Germania, trebuie să le oferi nişte condiţii bune, să vadă malul mării, să vadă Marea Neagră, să vadă plaja, nu poţi să îi bagi în Inel II, să-i bag acolo, că nu ar fi vrut să vină. De aceea i-am dus acolo. Nu am făcut încă numărul de 25 de medici. Pentru medici le-am luat".

Cine are interese la STOP SRL?

SC Stop SRL a fost înfiinţată în anul 1993 şi are sediul social pe strada Dezrobirii 92, având obiect principal de activitate „comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule". Capitalul social subscris este de 1.192.000 lei, integral vărsat. Numărul de părţi sociale este de 11.920, valoarea uneia fiind de 100 de lei. Societatea are drept asociaţi o persoană juridică şi două fizice: SC Millenium Global Development SA, cu sediul social pe strada Pescarilor, care deţine 5.960 de părţi sociale, Silvia Zelca, ce deţine 596 de părţi sociale, şi Costică Zelcă, ce deţine 5.364 de părţi sociale. Administratorul societăţii este Costică Zelcă. SC STOP SRL este un jucător de vază pe piaţa de afaceri din Constanţa.

Costică Zelcă, unul dintre acţionarii societăţii şi apropiat al primarului Radu Mazăre, este patronul hotelurilor Oxford şi Malibu, care, de altfel, au drept proprietar tocmai societatea cu pricina. În spatele firmei Millenium Global Trade Development SA se află Sorina-Gina Hortolomei-Moscu.

Reamintim că preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a fost luat de procurori, pe 15 ianuarie, de la sediul CJC şi dus la DNA pentru audieri. Una dintre acuzaţii se referă la faptul că Nicuşor Constantinescu a cheltuit 3,7 milioane de euro din banii contribuabililor, pentru a cumpăra 25 de apartamente de serviciu de la un om de afaceri constănţean. Potrivit preşedintelui CJ Constanţa, acuzaţiile procurorilor se bazează pe un raport al Curţii de Conturi, contestat în instanţă de către Consiliul Judeţean. Constantinescu susţinea că este acuzat pentru programele de plantare a pomilor şi de alocare de locuinţe pentru medicii din judeţ, programe a căror oportunitate nu o poate judeca DNA, ci doar CJ.

În secţiunea documente puteţi consulta sinteza raportului Curţii de Conturi, precum şi textul HCJ 373 şi cele două hotărâri de astăzi cu privire la predarea apartamentelor către SCJU.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

machedon din Ovidiu

11 Dec, 2014 16:03

mare om de afaceri a ajuns Zelca , dupa ce in 1990 era un amarat de ospatar la Balada si posesorul unei dacii albe la mana a doua

Articole asemanatoare

Mihai Lupu, despre refuzul consilierilor județeni de a vota retragerea CJC din Asociația de Dezvoltare Durabilă (VIDEO)

24 Apr 2024 613

Peste cinci zile va fi convocată ședință extraordinară a CJC în format fizic LIVE TEXT. Consiliul Judeţean Constanţa, întrunit în şedinţă ordinară. Ordinea de zi, suplimentată cu un proiect (DOCUMENTE +FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 629

Se renunță la licitație în favoarea negocierii directe Elevii constănțeni au depus amendamente pentru lotul 3 de transport pe traseele din județul Constanța (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 494

Ședință CJ Constanța Consilierii vor vota pentru aprobarea documentației de atribuire a lotului 3 din contractul de delegare a gestiunii Serviciului public de transport județean de persoane (DOCUMENT)

22 Apr 2024 1279

Proiectul de hotărâre pe ordinea de zi a ședinței CJ Constanța Se înființează Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor în comuna Topraisar (DOCUMENT)

22 Apr 2024 2367

Achiziționarea serviciilor de consultanță juridică și reprezentare juridică în instanță pentru Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța, în atenția consilierilor județeni (DOCUMENT)

22 Apr 2024 321

Ședință CJ Constanța Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului își dorește repartizarea unui spațiu pentru înființarea unui birou județean (DOCUMENT)

21 Apr 2024 374

Ședință CJC Rămâne sau nu, Consiliul Județean Constanța în Asociația de Dezvoltare Durabilă? (DOCUMENT)

21 Apr 2024 567

Ședință CJC Regulament de finanţare nerambursabilă din fonduri publice pentru activităţi de tineret de interes local (DOCUMENT)

21 Apr 2024 562

Ședință CJ Constanța Achiziția serviciilor juridice de consultanță pentru obiectivele de investiții în curs de realizare, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

21 Apr 2024 403

Ședință a CJ Constanța Preluarea unor bunurilor imobile din domeniul public al UAT Comuna Băneasa în domeniul public al UAT Județul Constanța, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

20 Apr 2024 481

Ședință ordinară a CJC Organigrama și Statul de funcții pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

20 Apr 2024 455

Ședință de CJC Mihai Lupu forțează retragerea județului Constanța din Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța. Care sunt celelalte proiecte? (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 621

LIVE TEXT Ședință extraordinară a Consiliului Județean Constanța. Ordinea de zi, suplimentată cu încă un proiect (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 957

Consilierii județeni din Constanța se întrunesc pentru a aproba actualizarea indicatorilor tehnico – economici pentru reabilitarea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” (DOCUMENT)

16 Apr 2024 353