Maeştri ai artei culinare au cucerit publicul Cumpăna, gazda concursului „Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene“ (galerie foto)

Plăcinte cu brânză, cu carne, cu spanac, cu praz, baclavale, şuberec, kobete, pandişpan, chiftele din peşte, costiţă afumată, tort de orez, sarmale în foi de viţă, sarailii, plachie de peşte, plăcintă cu portocale, cozonac, plăcintă dobrogeană, peşte marinat, roşii umplute cu bulgur, prăjitură cu bezea sunt doar câteva dintre preparatele cu care gospodinele din mai multe localităţi din judeţele Constanţa şi Tulcea au venit la Concursul de artă culinară tradiţională „Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene“.
 
Reprezentanţii comunităţii turce, tătare, aromâne, a ruşilor lipoveni şi a românilor din localităţile Tulcea, Independenţa, Ghindăreşti, Sarighiol de Deal - Tulcea, Cumpăna, Tuzla, Agigea, Cobadin, Moviliţa, Techirghiol, Constanţa, Topraisar, Tătaru, Jurilovca, Valea Dacilor, Murfatlar au umplut, ieri, mesele cu bunătăţi şi preparate din bucătăriile tradiţionale, în cadrul celei de-a zecea ediţii a concursului de artă culinară tradiţională „Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene“, organizat de Primăria Cumpăna la stadionul din localitate.
 
Din juriul concursului au făcut parte: Levent Accoium - subprefectul judeţului Constanţa, Cristina Samoilă - directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Constanţa, Roxana Onea - din partea DGASPC Constanţa, Dayan Fetislam – inspector-şef al Direcţiei Regionale în Construcţii Sud-Est, Liang Caide - consulul general al Republicii Populare Chineze. Printre invitaţi s-au numărat şi Uygar Mustafa Sertel - consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Osman Fedbi - preşedintele UDTR, Bari Turchian - președinta Organizației de Femei UDTTMR, Anton Traian Antoniadis - președintele Comunității Elene Constanţa.
 
„Ne aflăm le cea de-a X-a ediţie a activităţii «Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene», activitate care are trei componente. Prima dintre ele este reprezentată de concursul de gastronomie culinară, care include produse de gastronomie, patiserie, cofetărie. La concursul de gastronomie culinară participă zece localităţi din judeţele Tulcea şi Constanţa. Este foarte important pentru noi că la acest concurs vin, an de an, reprezentanţi ai Comunităţii Ruşilor Lipoveni din Jurilovca, ai aromânilor din Niculiţel, ai Comunităţii Elene „Elpis“, ai ruşilor lipoveni din Ghindăreşti, ai comunităţilor musulmane din Teghirghiol, Tuzla, Toprasiar. An de an, vin la concursul organizat de Primăria Cumpăna atât bucătăresele, cât şi ansamblurile folclorice din aceste localităţi. Bineînţeles că nu puteau să lipsească de la eveniment reprezentanţii comunităţii tătare, ai comunităţii turce şi ai comunităţii aromâne din Cumpăna. De asemenea, au venit şi reprezentanţii Uniunii Democrate a Tătarilor din Constanţa. Acest lucru demonstrează respect faţă de administraţia locală din Cumpăna. Oamenii şi-au răpit din timpul lor şi ne sunt alături. A fost o surpriză plăcută şi prezenţa consulului general al Republicii China la Constanţa“, a declarat primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
 
Reprezentanţii administraţiei locale din Cumpăna au pregătit mai multe premii pentru gospodinele care au participat la concursul de artă culinară tradiţională „Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene“. Astfel, au fost acordate două premii I, două premii II, două premii III şi patru menţiuni. Locul I a fost adjudecat de comuna Cumpăna şi de Comunitatea Elenă „Elpis“. Atmosfera de sărbătoare a fost întreţinută de muzică şi dansuri tradiţionale.

Astfel, în cadrul concursului de artă culinară, pe scenă au evoluat ansambluri folclorice şi ale şcolilor de dans: „Kardelen“, „Boboceii Cumpenei“, „Multietnic Techir“, din Techirghiol, Şcoala de Balet „Nicolae Spirescu“, din Cumpăna, „Elpis“, din Constanţa, „Dor“, din Sarighiol de Deal - Tulcea, „Canlar“, din Cobadin. De asemenea, începând cu ora 13.00, pe stadionul din localitate s-a desfăşurat Kureşul - tradiţionalele lupte tătăreşti.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Cumpăna promovează tradiţiile Festivalul „Convieţuire interetnică pe plaiuri Dobrogene“, la o nouă ediţie (galerie foto)

02 Jul 2018 2032

Cumpăna, locul întâi la secţiunea „Bucătărie tradiţională“ din cadrul Festivalului de Artă Culinară Turcească (galerie foto)

02 Oct 2017 3503

Concurs de artă culinară, la Cumpăna. Voie bună şi preparate care-ţi lasă gura apă (fotoreportaj)

21 May 2017 4585

Cine sunt câştigătorii Festivalului de Artă Culinară Turcească de la Cumpăna Deserturi pregătite ca la curtea lui Suleiman Magnificul

19 Oct 2014 2898

Cea de a- IX-a ediţie a Festivalului de Artă Culinară Turcească se desfăşoară la Cumpăna

16 Oct 2014 1932