Nea Mircea, un om de poveste Primarul din Techirghiol i-a înmânat lui Stoica Dragomir o diplomă la împlinirea vârstei de 100 de ani (galerie foto)

centenar_centenar_1.jpgA avut opt fraţi. Are patru copii şi patru nepoţi, dar şi trei strănepoţi. A venit în Techirghiol „pe 3 noiembrie, într-o joi după amiază". Îşi aminteşte exact, chiar dacă de atunci au trecut zeci de ani. Stoica Dumitru, cunoscut de toată lumea ca „nea Mircea", a împlinit 100 de ani. Cu această ocazie, administraţia locală Techirghiol i-a înmânat, ieri, diploma „Techirghioleni centenari" şi l-a sărbătorit în mijlocul familiei şi al prietenilor.

Nea Mircea croitorul. Aşa îl ştie toată lumea, în Techirghiol, pe Stoica Dumitru. Nea Mircea a împlinit, ieri, venerabila vârstă de 100 de ani. Au fost alături de el fiica sa, nepoţii şi doi dintre cei trei strănepoţi. Nea Mircea e ca o poveste: emoţie, sensibilitate, noimă. Bătrânul este vizibil emoţionat. „Ţin minte că am supt la mama până la patru ani", îşi aminteşte nea Mircea. „A venit războiul şi m-a răscolit. Am fost în Cadrilater doi, trei ani". Sunt frânturi de viaţă, fragmente de istorie, silabe din povestea unui om care, ajuns la centenar, priveşte în urmă fără regret. „Am îmbrăcat tot oraşul", susţine bătrânul croitor. Lângă el stă fiica sa, care ţine în braţe o nepoţică. Aceasta-şi priveşte străbunicul ca pe un personaj de basm.

Scena are loc în Biblioteca Orăşenească din Techirghiol, acolo unde, ieri, primarul localităţii, Adrian Stan, reprezentanţi ai administraţiei locale, veterani de război, profesori şi prieteni l-au sărbătorit pe nea Mircea.

„O istorie vie a localităţii"

centenar_techirghiol_centenar_2.jpg„Este un eveniment frumos. O localitate, în afară de drumuri şi case, are şi suflete. Ele sunt cele care dau valoare", susţine edilul şef, Adrian Stan. „Nea Mircea e prietenul localităţii, al celor care îl cunosc. E o istorie vie a localităţii noastre, este un simbol. Nu e aşa uşor ca, la 100 de ani, să ţii stindardul sus", declară primarul oraşului Techirghiol. Adrian Stan i-a înmânat veteranului de război ajuns la vârsta de 100 de ani diploma „Techirghioleni centenari", un ajutor financiar, dar şi o piatră de Techirghiol. „Aşa sunteţi dumneavoastră, ca o piatră", îi spune primarul lui nea Mircea.

Prezent la eveniment, preotul din Techirghiol a declarat că nea Mircea a ajuns la vârsta de 100 de ani, vârstă care era întâlnită în Vechiul Testament, pentru că a fost binecuvântat de Dumnezeu. Cu această ocazie, i-a dăruit bătrânului o icoană cu acoperământul Maicii Domnului şi o sticlă cu vin liturgic.

La aniversare au participat şi veterani de război. Pavel Oţelea, comandor în aviaţie în retragere i-a înmânat lui Stoica Dragomir o diplomă de onoare din partea Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria". „A prins (n.r. - nea Mircea) şi foamete şi regimuri diferite. A rezistat. Avem nevoie de exemple şi eu, şi copiii. Aceste exemple ne mobilizează, în sensul că ne dau curaj", a mărturisit Pavel Oţelea.

„N-am băut, n-am fumat, ce dracu´ am făcut toată viaţa?!?"

Alături de nea Mircea a fost prezent şi medicul său de familie. Acesta din urmă l-a descris pe sărbătorit drept „un om foarte echilibrat în tot ce a făcut: mişcare, alimentaţie... Poate că acesta este secretul longevităţii sale". Totodată, doctorul a precizat că analizele medicale făcute de Stoica Dragomir în urmă cu trei săptămâni sunt perfecte.

Emoţionat şi spiritual, pendulând între trecut şi prezent, omul care a împlinit o sută de ani s-a întrebat retoric, glumind: „N-am băut, n-am fumat, ce dracu´ am făcut toată viaţa?!?".


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DGASPC Constanța cumpără servicii de proiectare (DOCUMENT)

29 Mar 2024 237

Cumpărări directe Constanța Seaside Playgrounds SRL va amenaja un loc de joacă în Parcul Terapeutic Techirghiol. Contract de peste 700.000 lei (DOCUMENTE)

28 Mar 2024 346

A fost activat Planul Roșu de intervenție la Techirghiol, în urma unui accident rutier. Detalii de la IPJ Constanța (VIDEO)

27 Mar 2024 775

Planul Roșu de intervenție activat la Techirghiol Mărturiile emoționante ale tatălui uneia dintre fetele rănite în urma impactului (VIDEO)

27 Mar 2024 5262

Planul Roșu de intervenție activat la Techirghiol Șoferița implicată în evenimentul rutier face declarații! (VIDEO)

27 Mar 2024 1973

A fost activat Planul Roșu de intervenție! UPDATE. Accident rutier între o mașină și un microbuz în Techirghiol. Mai mulți copii răniți (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 6290

Conducători auto fără permis de conducere, depistați în trafic în județul Constanța

26 Mar 2024 764

Ședință CJ Constanța 28 de milioane de euro, alocați pentru modernizarea drumului dintre Techirghiol și Arsa (DOCUMENT)

26 Mar 2024 549

Primăria Orașului Techirghiol, județul Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

26 Mar 2024 2473

Licitații Constanța Primăria Techirghiol investește în lucrări de reparație și întreținere curentă a unor străzi asfaltate (DOCUMENT)

25 Mar 2024 646

Licitații Constanța Primăria orașului Techirghiol cumpără mobilier pentru Liceul Teoretic „Emil Racovița” (DOCUMENT)

25 Mar 2024 531

Fotbal județul Constanța Liga a 4-a. Incident violent la Hârșova! Rezultatele din etapa a 22-a (seniori și juniori + clasamentele)

24 Mar 2024 1449

Cumpărări directe Constanța Serviciul Public de Gospodărie Comunală Techirghiol, achiziție de motorină de peste 230.000 de lei (DOCUMENT)

19 Mar 2024 495

Licitații Constanța Fourmar Construct Management SRL se va ocupa de proiectarea și execuția lucrărilor de la Școala Gimnazială Nr. 1 Castelu. Primăria achită circa 400.000 de euro (DOCUMENT)

16 Mar 2024 480

CJC caută evaluator Se pregătește exproprierea terenurilor de pe traseele DJ393 și DJ391!

15 Mar 2024 556