Oaspeţi de seamă O delegaţie din Israel a rămas impresionată de lucrurile frumoase pe care le-a găsit la Cumpăna

Primăria‬ şi Consiliul Local ale comunei Cumpăna au fost, vineri după-amiază, gazdele unei delegaţii formate din reprezentanţi ai statului Israel. Oaspeţii, care desfăşoară activităţi în domeniul educaţiei şi protecţiei copilului, au fost prezenţi în comuna constănţeană în cadrul unei vizite de lucru pe care Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative din România (FICE) a organizat-o. Scopul acestui tur a fost organizat în cadrul iniţiativei de a susţine cooperarea şi schimbul de experienţă cu alte ţări. Parteneri în acest proiect au fost şi direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din Constanţa, Vaslui şi Argeş, precum şi Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative din România.
 
Musafirii au fost primiţi, în buna tradiţie românească, cu pâine şi sare, fiind întâmpinaţi de copii din comună, îmbrăcaţi în costume populare româneşti, dar şi în costumele pe care le folosesc la cursurile de dans la care participă în comunitate. Voluntarii din Israel au fost realmente impresionaţi de această primire călduroasă şi, la rândul lor, au răsplătit gazdele cu un cântec care vorbeşte despre pace.
 
Obiectivul principal al vizitei de lucru se referă la cunoaşterea rezultatelor şi înţelegerea bunelor practici referitoare la procesul de dezinstituţionalizare a copilului în cadrul sistemului de protecţie specială, a dezvoltării serviciilor alternative, precum şi a demersurilor ce au ca scop prevenirea separării copilului de familia sa.
 
Delegaţia a vizitat, după ce a poposit la sediul Primăriei şi a semnat în cartea de onoare, obiectivele reprezentative pentru desfăşurarea serviciilor sociale în comuna Cumpăna: Cantina socială din cadrul Parohiei „Sf. Cuv. Parascheva”, Centrul de îngrijire a copiilor „After School”, Centrul Multifuncţional de Asistenţă Socio-Medicală, dar şi Canalul Dunăre - Marea Neagră.
 
Din componenţa delegaţiei au făcut parte: Petre Dinică, directorul general al DGASPC Constanţa, prof. Ionel Ştefănică Armeanu, director general DGASPC Vaslui, Iuliana Matei, director general adjunct al DGASPC Argeş, prof. Toma Mareş, reprezentant al FICE România, iar invitaţii din Israel au fost însoţiţi de inspectorul general Yossed Zaguri, ministrul Educaţiei din Israel.
 
„Acest schimb de experienţă a fost organizat tocmai pentru a vedea care este nivelul serviciilor sociale din cele două ţări. Astfel, oaspeţii noştri au putut vedea o serie de diferenţe şi deficienţe în sistemul nostru social, în sensul că activitatea cantinei sociale sau plata profesorului care se îngrijeşte de copiii de la after school este susţinută de comunitatea locală, prin eforturi susţinute, şi nu de minister, aşa cum se întâmplă în Israel. Au fost uimiţi că putem duce pe umerii noştri aceste costuri şi s-au declarat impresionaţi de curăţenia din aceste instituţii. Cel mai tare i-a impresionat faptul că avem aproximativ 100 de copii care, zilnic, servesc masa la cantina socială şi că avem atâtea servicii ce deservesc segmentul social“, a declarat primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ Constanța Percheziții în opt dosare penale de furt calificat. Constatările polițiștilor (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 538

Primăria Comunei Cumpăna închiriază un spațiu cu destinaţia desfăşurării unor activităţi medicale

23 Mar 2024 539

Urmărire în trafic Un șofer a încercat să sfideze Poliția! Nu a oprit în Cumpăna, dar a fost prins la Constanța

16 Mar 2024 710

Constanța Continuă lucrările la Centrul Civic din comuna Cumpăna

14 Mar 2024 756

Societatea Alfahad SRL, înființată recent la Cumpăna, județul Constanța. Cu ce se ocupă

03 Mar 2024 615

Știri Constanța Un pas important pentru învățământul din Cumpăna. Contract semnat pentru furnizarea de mobilier, materiale didactice și echipamente digitale

27 Feb 2024 679

Primăria Cumpăna, județul Constanța dotează cu mobilier și materiale didactice unitățile de învățământ din comună

20 Feb 2024 689

Primăria Cumpăna Lucrările de asfaltare pe străzile incluse în proiectul „Modernizare drumuri în comuna Cumpăna, județul Constanța – 7,2km" continuă

19 Feb 2024 1031

ACoR Mariana Gâju, primarul de la Cumpăna a primit două distincții pentru activitatea comunei (FOTO)

12 Feb 2024 1015

Primăria Cumpăna Asfaltări pe străzile Dorului și Pescăruș

04 Feb 2024 706

O delegaţie de profesori din Republica Turcia, în vizită la Cumpăna, județul Constanța

28 Jan 2024 1110

Elevii din Cumpăna, în vizită la București! Programul excursiei include vizită la Palatul Parlamentului și la Galeria de Automobile "Țiriac Collection".

21 Jan 2024 730

Tristețe în Cumpăna, județul Constanța Un preot din comună are probleme mari de sănătate. Mesajul Marianei Gâju, primarul localității

14 Jan 2024 2006

Comuna Cumpăna! Copiii ce activează în cadrul ansamblurilor comunei pornesc la colindat

22 Dec 2023 742

Pachete cu produse alimentare oferite familiilor defavorizate din comuna Cumpăna, județul Constanța

18 Dec 2023 762