Omisă din proiectul european O parte din balustrada de la Cazino, refăcută de Primăria Constanţa cu bani de la bugetul local

Pe agenda de priorităţi a Primăriei Constanţa se află lucrările de reparare şi vopsire a balustradei de pe faleza Cazinou, pe porţiunea cuprinsă între Comandamentul Flotei şi zidul de apărare din partea de nord a promenadei. Dovada acestei intenţii este anunţul postat de curând pe site-ul instituţiei prin care municipalitatea vrea să se consulte privind lucrările privind repararea, rigidizarea şi vopsirea balustradei pe o lungime de 90 de metri.
 
Operaţiunile minime de intervenţie vor consta în: rigidizarea traverselor prin montarea de ştuţuri din ţeavă metalică galvanizată cu diametrul de 30 mm, pe o lungime de 60 mm, în golurile de rezemare din montanţi şi introducerea acestui ştuţ în interiorul traverselor ce se întâlnesc în montanţi, precum şi crearea unei legături fixe între traverse şi ştuţ la unul dintre capetele traverselor unde se va realiza o fantă de sudură, iar la capătul celălalt traversa nu va fi sudată, pentru a permite mişcarea de dilataţie şi contracţie.
 
De asemenea, va fi înlocuită traversa deteriorată pe o lungime totală de aproximativ 30 ml, iar toate suprafeţele balustradei vor fi curăţate şi decapate de vopsea şi rugină, după care li se va aplica un strat de grund alchidic anticoroziv pentru exterior, cu rezistenţă la mediul salin, şi, ulterior, vor fi acoperite cu vopsea anticorozivă (albă) în două straturi.

Primăria Constanţa solicită opinia furnizorilor „cu privire la soluţia lucrărilor şi valoarea fără TVA, precum şi alte soluţii tehnice, dacă acestea se vor dovedi mai eficiente“, iar sugestiile şi ofertele pot fi transmise până pe 14 noiembrie anul curent.

Proiect „incomplet“?!

Anunţul respectiv a generat semne de întrebare în mintea multor constănţeni. Şi asta pentru că totul survine în condiţiile în care, în iunie anul trecut, toată presa vuia după ce o femeie căzuse de pe faleza Cazinoului din Constanţa pentru că balustrada s-a rupt.

Citeşte şi

UPDATE 1. Poziţia oficială a Primăriei Constanţa
O femeie a căzut de pe faleza Cazinoului din Constanţa


Reabilitarea balustradei se făcuse în cadrul proiectului „Restaurarea şi reamenajarea promenadei şi a spaţiilor verzi din zona vraja mării - Cazino - Port Tomis“, realizat cu fonduri europene, întreaga responsabilitate privind calitatea lucrărilor aparţinând constructorului, respectiv firma ABC Val SRL. Or, proiectul a fost definitivat pe 4 noiembrie 2014, iar lucrările se află şi acum în termenul de garanţie.
 
Atunci de ce Primăria Constanţa se implică în refacerea balustradei?! S-a omis să fie inclusă în proiect acea porţiune de 90 de metri de balustradă, şi atunci nu s-a intervenit pe ea?

Cert este că, potrivit anunţului de pe site-ul Primăriei Constanţa, lucrările privind repararea, rigidizarea şi vopsirea balustradei pe o lungime de 90 de metri vor fi efectuate cu bani de la bugetul local.
 
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Constanţa, Liviu Tramudana, lucrarea „reprezintă o urgenţă“. „Acea porţiune de balustradă nu a fost inclusă în proiectul care s-a derulat cu fonduri europene. Atunci a rămas în afară pentru că digul aparţine de APMC, iar balustrada ar fi fost a noastră, a Primăriei, însă situaţia era incertă din punct de vedere juridic şi banii europeni se alocă doar pentru situaţii clare. Acum, am făcut deja studii preliminare şi trebuie făcută asemănător celeilalte părţi incluse în proiectul finanţat cu fonduri UE. Este o urgenţă“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Liviu Tramudana.

 
Se pune însă întrebarea: înainte de a elabora proiectul, nu ar fi trebuit să se aibă în vedere şi această situaţie? Mai mult chiar, despre modul în care s-a clarificat, ulterior, această „incertitudine juridică“ nu se menţionează nimic.

Ce prevedea proiectul european

Proiectul „Restaurarea şi reamenajarea promenadei şi a spaţiilor verzi din zona Vraja Mării - Cazino - Port Tomis” a fost adjudecat de SC ABC Val SRL, în anul 2012, şi a avut o valoare totală de 14.790.098,44 de lei, din care 11.898.985,90 de lei au reprezentat valoarea eligibilă pentru finanţare prin POR. Contribuţia financiară a Uniunii Europene la realizarea acestui proiect, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, a fost de 9.560.835,17 lei, suma alocată de la bugetul de stat a fost de 2.100.171,02 lei, iar cofinanţarea din partea Municipiului Constanţa s-a ridicat la 3.129.092,25 de lei.
 

Obiectivul specific al proiectului a vizat restaurarea şi reamenajarea promenadei şi a spaţiilor verzi din zona Vraja Mării - Cazino - Port Tomis. În acest sens, au fost executate următoarele lucrări: reparaţii şi refacere ziduri de sprijin, parapet metalic, balustradă, bolarzi retractabili, reţele edilitare, amenajare alee promenadă faleză, modernizare alei pietonale în parc şi zid de sprijin, mobilarea cu mobilier urban şi amenajare spaţii verzi.

Citeşte şi

Execuţie lucrări aferente obiectivului de investiţii „Restaurarea şi reamenajarea promenadei şi a spaţiilor verzi din zona Vraja Mării - Cazinou -Port Tomis” - 18.10.2012

Garanţia lucrării - zece ani
Proiectul de reabilitare a falezei Cazinoului din Constanţa a ajuns la final (galerie foto)


 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Compania care a reabilitat balustrada de la Cazino a câștigat contractul de reabilitare a adăposturilor de protecție civilă din municipiul Constanța (DOCUMENTE)

24 Jun 2022 1589

Primăria Constanţa va reabilita zidul de sprijin și balustrada de la Cazino

01 Mar 2022 1968

UPDATE. Constanța Persoană căzută peste balustradă, pe faleză. A vrut să își salveze copilul (galerie foto și video)

06 Jun 2021 8513

Lucrări pe faleza Cazinoului! Echipele intervin la balustrada de protecție (galerie foto)

16 Jul 2020 1530

Fadmig SRL bifează un nou contract cu Primăria Constanţa. Va reabilita balustrada de la Cazino (document)

18 Jul 2019 2164

Porţiunea dintre Comandamentul Flotei şi zidul de apărare din nordul promenadei Balustrada de la Cazinoul din Constanţa intră în reparaţii

17 Apr 2019 1755

Pericol pe Faleza Cazinoului din Constanţa. Ce necazuri pot avea cei care ajung acolo

02 Nov 2018 1880

Firma care a reamenajat sediile SPIT a bătut palma cu Primăria Constanţa şi repară balustrada falezei Cazinoului! (documente)

27 Jul 2017 2861

Firma care a reamenajat sediile SPIT Ecserv Interprod SRL, singur ofertant pentru reparat balustrada falezei Cazinoului!

09 Jun 2017 4891

Revista presei locale

22 Feb 2017 2164

Primăria repară iar balustrada de pe faleza Cazinoului!

22 Feb 2017 2994

Pericol Rugina a „mâncat” iar balustradele falezei de la Cazino (galerie foto)

29 Jun 2016 4339

Ieșiți la plimbare pe faleza Cazinoului din Constanța? Atenție se efectuează lucrări la balustradă

12 Apr 2016 2146

Lucrări "febrile" la balustrada de la Cazino (galerie foto)

14 Jul 2015 1953

Fotoreportaj. Se lucrează la faţada falezei de la Cazino

09 Jul 2015 2247