Pohta ce-am pohtit şi voi mai pohti Ce intenţionează să facă Mazăre cu Portul Constanţa şi cu CET-ul

CET_-_cet.jpgPrimarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a vorbit, ieri, la finalul şedinţei Consiliului Local Municipal (CLM), despre două subiecte deosebit de delicate: Portul Constanţa şi CET-ul.

Concret, primarul ar vrea ca municipalitatea să pună mâna pe încă 60% din acţiunile Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC) şi, de asemenea, să treacă CET-ul sub „umbrela" municipalităţii, în vederea unei posibile privatizări.

În acest moment au loc discuţii pentru preluarea, de către administraţia publică locală, a CET-ului, a anunţat edilul şef al Constanţei. „Sunt în discuţii pentru a transfera CET-ul la primărie şi pentru a face un pachet cu ajutorul căruia să găsesc un investitor privat ca să diminuez preţul total al gigacaloriei", a declarat edilul şef. Mazăre a adăugat, ulterior, că pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie, evident, de o hotărâre de guvern.

De asemenea, un aspect important în contextul acestui demers îl constituie problema penalităţilor: „Să vedem ce facem cu penalităţile. La Bucureşti se lucrează la aşa ceva şi noi suntem în pachet cu Bucureştiul: ca să treacă termocentrala la municipalitate şi după aia în pachet, împreună, să găsim o soluţie de privatizare cărei primă condiţie va fi furnizarea unei gigacalorii mai ieftine decât cea din acest moment".

Cât despre preţul gigacaloriei, acesta va rămâne, potrivit declaraţiilor şefului administraţiei publice locale constănţene, acelaşi de anul trecut. El nu va fi majorat. „Pentru gigacalorie va fi cel puţin ca anul trecut. În sensul că preţul gigacaloriei nu s-a modificat, iar noi vom face subvenţia cel puţin ca anul trecut, dacă nu cumva mai bine. Noi o să subvenţionăm în funcţie de venit, la fel cum am subvenţionat anul trecut, cu praguri, cu lemne, cu diferenţe. Să vedem cum stăm, poate o să reuşim să creştem puţin din subvenţie, pe praguri. Gigacaloria rămâne 341", a declarat Radu Mazăre.

Nu în ultimul rând, trebuie menţionat că procesul de trecere a CET-ului sub „umbrela" administraţiei publice locale nu va avea loc anul acesta. „Să spunem că trecerea CET-ului, cu tot cu pierderea penalităţilor, să fie după iarna asta, pentru că nu putem să transferăm acum", a conchis primarul Constanţei.

Portul Constanţa, cireaşa de pe tort

CET_-_constanta_port.jpg

Interesant, primarul Mazăre a anunţat, tot ieri, că Portul Constanţa, un fel de Fata Morgana pentru municipalitate, vreme de ani buni, ar putea, în cele din urmă, să intre în subordinea administraţiei publice locale. „Iniţiem o lege să transferăm acţiunile Portului către autorităţile locale, urmează să o depună deputaţii.La ora actuală, acţiunile Administraţiei Portului sunt împărţite astfel: 20% le are Fondul Proprietatea, 20% municipalitatea şi 60% le are Guvernul României. Deputaţii noştri de Constanţa vor depune în Parlament, sigur nu va fi votată până la alegeri, dar dacă vom avea majoritate, este discutată cu premierul, cele 60% de acţiuni pe care le deţine Guvernul vor trece la autoritatea locală, în principiu cam 10-15% la Consiliul Judeţean,cam 3-4% Primăria Mangalia, 3-4% Primăria Năvodari şi restul la Primăria Constanţa", a explicat Radu Mazăre.

Cât despre profitul Portului Constanţa, primarul susţine că acesta nu va mai lua drumul Capitalei, ci va rămâne la acţionarii din judeţul Constanţa: „ Tot ceea ce va face profit Portul Constanţa, o parte va rămâne pentru dezvoltare şi pentru investiţii, iar restul se va împărţi către autorităţile locale, ca atare veniturile nu vor mai pleca la Bucureşti, ci vor veni în bugetele noastre locale de aici, urmând să susţinem gigacaloria, construcţiile".

Acolo unde există... voinţă politică

Posibila trecere a celor 60% din acţiunile APC de la stat la municipalitatea constănţeană are loc în momentul unei guvernări prielnice. Mai exact, Mazăre nu a avut nicio ezitare în a afirma, ieri, că pentru acest demers există susţinerea politică a USL, dar şi a premierului Victor Ponta. „Este o voinţă politică a USL şi un acord discutat între mine şi premier, alaltăieri cînd am fost la Bucureşti. Printre altele, am discutat şi acest lucru. Şi acordul există", a mai declarat primarul.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Petre

11 Oct, 2012 07:44

Atata timp cat este primar nu se va face nimic bun pentru constanteni. Nu-l intereseaza problemele Constantei, ci numai interesele celor din "gasca" lui.De ce nu a facut nimic pentru a reduce pretul la caldura? Numai promisiuni! Poate mai castiga cateva voturi. De ce vrea portul?

Articole asemanatoare

Se ieftinește gigacaloria la Constanța! Proiectul, pe masa consilierilor municipali

29 Jan 2024 798

Ședință CLM Cât vor plăti constănțenii pentru căldură în 2024? (DOCUMENT)

24 Dec 2023 2011

Sondaje de opinie Constănțenii nu par impresionați de ieftinirea gigacaloriei! 76% spun un NU hotărât sistemului centralizat de termoficare

12 Nov 2023 1135

Primăria Constanța Constănțenii ar putea plăti mai puțin pentru căldură, din această iarnă! Ce anunță primăria

07 Nov 2023 1110

Sondaje de opinie Luați în calcul rebranșarea în sistemul centralizat în contextul anunțului scăderii prețului gigacaloriei la Constanța?

05 Nov 2023 4313

Deputatul Bogdan Huţucă, președintele PNL Constanța „Prețul gigacaloriei va scădea și mai mult atunci când se va termina tot procesul de înlocuire a conductelor termice“

31 Oct 2023 918

Scade prețul gigacaloriei la Constanța! Anunțul făcut de primarul Chițac pentru abonații Termoficare SRL

30 Oct 2023 1857

Constanța Începând de astăzi, se pot depune solicitări pentru debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire

01 Jun 2023 2689

Municipalitatea a prelungit subvenția până la sfârșitul anului 2023! „După mai bine de 40 de ani, acum schimbăm instalația termică a orașului“

05 Apr 2023 1469

Constanța, cel mai mare preț la gigacalorie Pentru a-și păstra clienții din sistemul centralizat, Primăria a prelungit subvenția până la sfârșitul anului 2023!

01 Apr 2023 3456

De la 1 aprilie prețul aprobat este de 1.800 de lei Primăria analizează prelungirea subvenției gigacaloriei pentru abonații Termoficare Constanța SRL

15 Mar 2023 2026

De la 1 aprilie nu se mai acordă subvenție la căldură! Abonații Termoficare Constanța SRL vor plăti 1.800 de lei pentru gigacalorie! (DOCUMENT)

03 Mar 2023 8217

LIVE TEXT+VIDEO Consiliul local al municipiului Constanţa, convocat în şedinţă extraordinară. Cât vor plăti constănțenii racordați la sistemul centralizat de termoficare pentru o gigacalorie în sezonul rece 2022-2023(VIDEO+DOCUMENT)

21 Oct 2022 2275

Vergil Chițac - „Mă bazez pe sprijinul Guvernului României pentru plata subvenției la gigacalorie în această iarnă”

31 Aug 2022 1389

Consiliul Local Municipal Constanța votează noul preț al gigacaloriei! (DOCUMENTE)

25 Jul 2022 2119