Praznic împărătesc la Peştera Părintele Sandu Preda, de la Biserica Greacă, şi fratele său, Nicolae, în mijlocul enoriaşilor (galerie foto)

La Peştera a fost ieri sărbătoare mare, aşa cum este de fiecare dată în data de 8 septembrie, când este prăznuit hramul bisericii din localitate.
Enoriaşii au sosit la biserică încă de la primele ore ale dimineţii. Ca în fiecare an, ei au împărţit pomană pentru sănătate şi pentru cei adormiţi. Nu puţini au fost aceia care au ales să-şi sărbătorească ziua onomastică în mijlocul comunităţii, în cadrul slujbei oficiate în cinstea Maicii Domnului.

Spre deosebire de alţi ani, de data aceasta, preoţii parohi din comuna Peştera au oficiat slujba alături de doi invitaţi speciali. Este vorba de părintele Gheorghe Sandu Preda de la Biserica Greacă din Constanţa şi de fratele său, Nicolae Preda de la Parohia Ovidiu II, Protoieria Constanţa, cu hramul Sfântul Gheorghe. Cei doi fraţi preoţi sunt născuţi la Peştera, în localitatea Veteranu, şi au revenit în localitate după mai bine de 30 de ani.
Alături de întreaga comunitate, preoţii s-au rugat pentru sănătate şi pace, aducând în acelaşi timp rugăciuni de mulţumire Maicii Domnului. La final, spre orele amiezii, părintele Gheorghe Sandu Preda a ţinut o scurtă cuvântare pentru credincioşii prezenţi, în care a vorbit despre praznicul sărbătorit, dar şi despre binefacerile Maicii Domnului. De asemenea, părintele le-a comunicat enoriaşilor că la solicitarea Patriarhului Daniel, ieri, în toate bisericile din ţară, inclusiv în cea de la Peştera, a fost făcută o rugăciune specială pentru pace, dat fiind veştile care vin dinspre Siria.
 
„Maica Domnului este Ocrotitoarea comunei noastre”
 
Ca de fiecare dată, primarul Valentin Vrabie a fost prezent alături de localnici la slujba închinată Maicii Domnului, dar şi la agapa frăţească organizată la Căminul Cultural Peştera în cinstea acestei mari sărbători, masă festivă care a devenit de mult o tradiţie. Alături de şeful autorităţii locale s-a aflat primarul Rodica Cucereanu, din Crihana Veche, Republica Moldova. Aşteptat la sărbătoare a fost şi primarul Ion Pascal din Manta, localitate învecinată cu Crihana Veche şi înfrăţită cu Peştera. Însă, din păcate, şeful autorităţii locale din Manta nu a putut fi prezent la hram.

„Pentru noi, Naşterea Maicii Domnului este sărbătoarea cu cea mai mare încărcare spirituală, pentru că este hramul bisericii din localitatea Peştera. Cei care nu au putut veni la biserică sunt sigur că-şi fac rugăciunile în ziua aceasta, pentru că Maica Domnului este Ocrotitoarea comunei, care ne-a ajutat să trecem peste multe greutăţi, peste multe necazuri, şi este normal să o sărbătorim, aşa cum se cuvine, prin rugăciune”, a declarat primarul Valentin Vrabie.
Şeful autorităţii locale a apreciat prezenţa în localitate, după mai bine de 30 de ani, a fraţilor Preda. „Este o deosebită surpriză şi o onoare pentru mine să-i avem azi (n.r. ieri) la sfânta slujbă pe cei doi preoţi, fii ai satului. A fost un moment emoţionant, îmbinat cu satisfacţia că din rândul nostru au ieşit şi oameni de talia fraţilor Preda, oameni deosebiţi cu care noi ne mândrim. Ne dorim ca în viitor să avem cât mai multe persoane care să ne facă cinste”, a precizat primarul comunei Peştera.
 
Reveniţi la biserica din Peştera după mai bine de 30 de ani
 
La momentul agapei, părintele Nicolae Preda şi-a exprimat bucuria de a fi prezent la Peştera. „Am avut prilejul de a veni în această localitate pentru a fi împreună cu credincioşii, alături de care să ne bucurăm de sfânta sărbătoare a Naşterii Maicii Domnului. Să ne bucurăm într-un cuget şi întru simţire cu duhul acesta al smereniei, al iubirii faţă de aproapele şi faţă de Dumnezeu”. La rândul lui, fratele său, Gheorghe Sandu Preda, a precizat că şi-a amintit cu plăcere de anii tinereţii când era elev la Seminarul Teologic din Buzău şi făcea pratică la biserica al cărui hram a fost sărbătorit ieri.


Părintele de la Biserica Greacă din Constanţa şi-a amintit cu emoţie că pe data de 27 iulie 1981 la biserica din Peştera i-a fost oficiată cununia religioasă. De asemenea, la Căminul Cultural unde, ieri, a avut loc masa festivă, părintele a avut nunta. „Mă bucur că sunt aici, la masa festivă, în căminul în care am făcut nunta. Nu arăta aşa bine înainte. Era un cămin vechi, ros de vreme, nu era modern. Acum se cunoaşte mâna unui primar gospodar”, a remarcat părintele Gheorghe Sandu Preda.
Fraţii Preda au spus că în cei peste 30 de ani nu au putut să-şi părăsească enoriaşii în momentele importante, însă, anul acesta au lăsat totul la o parte şi au venit cu bucurie să slujească pentru o zi enoriaşilor şi rudelor de la Peştera.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Voința Săcele, scorul etapei

27 Mar 2024 1007

APM Constanța, răspuns pozitiv Foraje de irigații pentru plantații agricole, construite de Zoo Cattle Farm SRL în comuna Peștera

18 Mar 2024 596

Fotbal județul Constanța Rezultatele din primele meciuri jucate în Liga a 5-a în 2024 și clasamentele

05 Mar 2024 1334

Fotbal județul Constanța Moment de reculegere ținut la meciul CS Peștera - Gloria Băneasa II (GALERIE FOTO)

04 Mar 2024 1016

Județul Constanța Conducător auto oprit în trafic pe o stradă din comuna Peștera! Ce au constatat polițiștii

03 Mar 2024 701

CNAIR demarează investigatiile de teren pentru realizarea nodului rutier Peștera din județul Constanța (DOCUMENT)

13 Feb 2024 1273

Constanța Undă verde de la Mediu pentru Nodul Rutier Peștera

09 Feb 2024 1136

Primăria Peștera, județul Constanța, se digitalizează cu bani europeni. Contract de peste 855 mii de lei (DOCUMENT)

07 Feb 2024 730

Robert Diaconescu, din Constanța, desemnat cel mai bun arbitru român de rugby și pe 2023

19 Jan 2024 899

Primăria și Consiliul Local Cumpăna, concert extraordinar de colinde, intitulat “Colindăm, colind, colind”

13 Dec 2023 992

Fotbal Liga a 5-a Constanța. Rezultatele din cele trei serii + clasamentele

04 Dec 2023 1942

Județul Constanța Mii de persoane prezente la slujba religioasă oficiată la Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei (GALERIE FOTO)

30 Nov 2023 1113

De la Liturghia la Peștera Sf. Andrei Mesajul ÎPS Teodosie către credincioși, cu ocazia zilei Sfântului Apostol Andrei (FOTO+VIDEO)

30 Nov 2023 1292

LIVE VIDEO Liturghia la Peștera Sfântului Andrei oficiată de ÎPS Teodosie (Galerie FOTO)

30 Nov 2023 1520

Știri Constanța Jandarmii prezenți la Mănăstirea “Peştera Sf. Apostol Andrei” din comuna Ion Corvin

29 Nov 2023 893