Prefectul a cerut Guvernului stabilirea datei alegerilor la Nicolae Bălcescu. Partidele trebuie să desemneze supleanţii în CL Mereni

În timp ce toată lumea politică stă cu urechile ciulite şi aşteaptă numirea „noului“ prefect de Constanţa, actualul reprezentant al Guvernului în teritoriu tace şi mai semnează câte un ordin de încetare a unui mandat al unui primar.
 
Vă reamintim că, săptămâna trecută, primarii din Ciocârlia şi Dobromir au fost demişi de prefect.
 
Adrian Viorel Nicolaescu a emis Ordinul nr. 27/25.01.2017, prin care s-a constatat încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului primarului comunei Dobromir - Iusein Visel. 
 
Ordinul a avut ca temei juridic adresa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care s-a comunicat certificatul de grefă privind decizia definitivă a ÎCCJ nr. 3230/17.11.2016 în dosarul civil nr. 3037/118/2014, adresa emisă de Agenţia Naţională de Integritate vizând conflictul de interese cu funcţia de primar, prin care s-a adus la cunoştinţă că ÎCCJ a respins definitiv contestaţia lui Iusein Visel faţă de raportul de evaluare al ANI. Prin acest raport, s-a constatat conflictul de interese în care s-a aflat primarul comunei Dobromir.

De asemenea, prefectul judeţului Constanţa a emis Ordinul nr. 28/25.01.2017, prin care s-a constatat încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului primarului comunei Ciocârlia, Traian Dragomir. Ordinul a fost comunicat primarului comunei Ciocârlia, Consiliului Local al comunei Ciocârlia şi secretarului UAT Ciocârlia.
 
Ordinul a avut drept temei juridic adresa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care s-a comunicat certificatul de grefă privind decizia definitivă a ÎCCJ nr. 3419/07.12.2016 în dosarul civil nr. 842/36/2013, adresa emisă de Agenţia Naţională de Integritate vizând incompatibilitatea cu funcţia de primar, prin care s-a adus la cunoştinţă că ÎCCJ a respins definitiv contestaţia lui Traian Dragomir faţă de raportul de evaluare al ANI. Prin acest raport s-a constatat incompatibilitatea în care s-a aflat primarul comunei Ciocârlia.
 
Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, în cele două localităţi au preluat prerogativele viceprimarii Ivana Ionuţ Leontin (PMP) la Dobromir şi Nicolae Pungă (PSD) la Ciocârlia.

Alegeri la Nicolae Bălcescu, după demiterea primarului

Prefectul Adrian Nicolaescu a emis, pe 3 august anul trecut, Ordinul nr. 362, prin care s-a constatat încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului primarului comunei Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan. Ordinul a fost comunicat primarului comunei Nicolae Bălcescu, Consiliului Local al comunei Nicolae Bălcescu, secretarului UAT Nicolae Bălcescu şi Agenţiei Naţionale de Integritate.
 
Ordinul a avut la bază un raport de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate, rămas definitiv prin Decizia nr. 1950/16.06.2016, pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Mai precis, inspectorii ANI au susţinut faptul că Viorel Bălan s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 iunie 2008 - 21 septembrie 2010, întrucât a exercitat, simultan, funcţia de primar al comunei Nicolae Bălcescu şi pe cea de administrator al SC Panminada SRL (23 iunie 2008 - 5 ianuarie 2009) şi al SC Pavicom SRL (23 iunie 2008 - 21 septembrie 2010).
 

În documentul ANI se arată că primarul din Nicolae Bălcescu ar fi încălcat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţi comerciale. De asemenea, pentru că a omis menţionarea, în declaraţiile de interese aferente anilor 2009 şi 2010, a calităţilor deţinute în cadrul SC Pavicom SRL, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa cu privire la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută de dispoziţiile art. 292 din Codul Penal: „Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă“. Primarul pierduse şi în primă instanţă, a făcut apel, dar fără succes.
 
Reamintim că, după pronunţarea sentinţei din 16 iunie, Viorel Bălan avea să declare faptul că nu se aştepta la asemenea decizie, mai ales că raportul de evaluare al ANI avea o vechime de trei ani. De altfel, Viorel Bălan fusese reales, la alegerile din 5 iunie, în funcţia de primar al comunei Nicolae Bălcescu.

 
Având în vedere decizia prefectului judeţului Constanţa, acesta a solicitat Guvernului, printr-o adresă, să stabilească organizarea alegerilor parţiale printr-o hotărâre de Guvern.

CL Mereni, salvat de supleanţi?

Comuna constănţeană Mereni a rămas fără consiliu local, după ce acest for a fost dizolvat printr-o decizie a Tribunalului Constanţa. Consiliul Local nu s-a mai întrunit conform legii timp de două luni. Înainte de dizolvare, componenţa CL Mereni era următoarea: cinci consilieri PSD, cinci PNL şi unul PMP. Instanţa s-a pronunţat la sfârşitul anului trecut, iar la Prefectura Constanţa se aşteaptă motivarea judecătorilor pentru demararea procedurii de organizare de alegeri parţiale, cel mai probabil în primăvara acestui an.
 
În lipsa unui consiliu local funcţional, adoptarea bugetului localităţii pentru anul în curs nu se poate realiza. Prefectul judeţului, Adrian Nicolaescu, a precizat că a solicitat tuturor partidelor politice cu reprezentare în CL Mereni să prezinte listele de supleanţi, dacă aceştia există, în vederea constituirii unui nou consiliu. În caz contrar, se va face o solicitare la Guvern pentru emiterea unei hotărâri privind organizarea de alegeri parţiale.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța Câți bani va scoate din conturi Primăria Nicolae Bălcescu pentru dezinfecție interioară și exterioară?

19 Apr 2024 355

Licitații Constanța Arlechin Total Distribution SRL din București furnizează echipamente IT pentru școlile din comuna Nicolae Bălcescu (DOCUMENT)

18 Apr 2024 435

Afaceri Constanța Primăria Nicolae Bălcescu va avea un sistem de distribuție gaze naturale. Iată cine va asigura dirigenția de șantier (DOCUMENTE)

16 Apr 2024 526

​Cumpărări directe Constanța Primăria Nicolae Bălcescu închiriază utilaje (DOCUMENT)

12 Apr 2024 835

Cumpărări directe Constanța Primăria Nicolae Bălcescu eficientizează sistemul de iluminat public din comună. Contract de peste 150.000 de euro cu Elbi Energy Projects SRL (DOCUMENT)

04 Apr 2024 440

Învățământ Constanța Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu” din Medigia, singurul reprezentant al României la competiția mondială Genius Olympiad

27 Mar 2024 782

Licitații Constanța Primăria Techirghiol investește în lucrări de reparație și întreținere curentă a unor străzi asfaltate (DOCUMENT)

25 Mar 2024 1081

Centrul Militar Zonal Constanța a promovat cariera militară la Liceul Teoretic ,,Nicolae Bălcescu" Medgidia

14 Mar 2024 751

UPDATE Accident rutier în localitatea Nicolae Bălcescu, județul Constanța

12 Mar 2024 1238

Știri Constanța Biciclist lovit de mașină în localitatea Nicolae Bălcescu!

10 Mar 2024 1188

În comuna Nicolae Bălcescu, județul Constanța Minor suprins de poliție în timp ce conducea o motocicletă, fără a deține permis pentru nicio categorie de vehicule

10 Mar 2024 653

Primăria Nicolae Bălcescu, județul Constanța, scoate la concurs un post vacant. Detalii

07 Mar 2024 963

Licitații Constanța Unitățile de învățământ din comuna Nicolae Bălcescu vor fi dotate cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale (DOCUMENT)

05 Mar 2024 637

Oficial de la IPJ Constanța despre accidentul rutier de la Nicolae Bălcescu (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Feb 2024 1237

Ce spun șoferii implicați în accidentul de la Nicolae Bălcescu, județul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Feb 2024 2522