Primăria Cumpăna, preocupată de soarta copilului „Daţi copiilor de lucru, altfel vă dau ei de lucru!“ (galerie foto)

Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, în parteneriat cu Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative (FICE) România, au organizat o dezbatere cu tema „NU! Violenţei şi abuzului asupra copiilor, DA! Respectării drepturilor acestora“. Evenimentul a avut loc cu prilejul Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, sărbătorită pe 20 noiembrie, şi s-a desfăşurat la Centrul Multifuncţional de Asistenţă Socio-Medicală Cumpăna.
 
Tematica abordată a fost diversă şi a vizat diverse aspecte legate de abuzarea copiilor, precum şi prezentarea drepturilor lor conform Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului şi Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Potrivit legislaţiei, părinţii sunt responsabili de creşterea şi dezvoltarea copilului, interesul superior al acestuia primând. Participanţii au subliniat însă că nu mai este suficient ca familia să fie suport pentru educaţia completă şi corectă a copiilor, ci este nevoie de un efort cumulat din partea mai multor instituţii.
 
„Copilul trebuie respectat ca o persoană distinctă. Are drepturi ce trebuie respectate, trebuie să i se asigure stabilitatea, păstrarea identităţii, mediul propice pentru a-şi dezvolta personalitatea, talentele, abilităţile mentale şi fizice. Educarea prin dans, muzică, sport şi muncă a copiilor ne poate da certitudinea că fiecare va avea o pregătire corectă şi completă pentru viaţă. Educaţia în clase trebuie completată cu studiul pe teren şi discipline pe meserii“, a menţionat şefa administraţiei locale din Cumpăna.
 
Pornind de la o realitate cruntă - creşterea violenţei îndreptată asupra copilului, aceasta a menţionat că tuturor copiilor trebuie să li se asigure dreptul la educaţie, la sănătate şi odihnă, la libertatea de gândire, de exprimare, de conştiinţă şi religie, precum şi dreptul de a creşte alături de părinţi. „Un copil abuzat şi neglijat va aplica un tratament asemănător copiilor săi, generându-se astfel un cerc vicios, din care cu greu se va mai putea ieşi“, a avertizat primarul comunei Cumpăna.

Avertisment pentru adulţi

Preşedintele FICE România, Toma Mareş, a apreciat prezenţa numeroasă şi interesul iscat de acţiune drept o dovadă a conştientizării faptului că „nu vă ocupaţi de orice, creşteţi oameni“. El a susţinut că exemplul de la Cumpăna trebuie preluat, gândit şi aplicat de toate primăriile, în loc să se arunce sume importante pe studii, cercetări şi „lecţii predate de alţii“.
 
„Vorbim mult despre drepturile copilului şi considerăm că e suficient. Trebuie să îi ajutăm, să descoperim şi să vedem că ceea ce vrem noi nu ştiu dacă pot şi ei. Copilul se poate simţi agresat, pus într-o stare dificilă. Regulamentele servesc limitat copilul. Oare nu trebuie să vedem ce vrea el când vorbim de programe şcolare? De aceea trebuie să-l cunoaştem foarte bine, să-l ascultăm, să-l ocrotim - familia şi societatea deopotrivă - şi să-i dăm de lucru că, altfel, ne va da el de lucru“, a afirmat preşedintele FICE România, Toma Mareş.
 
El a atras atenţia că „doar prin respectarea normei copilul trebuie ajutat şi apreciat, nicidecum prin trecerea pe lângă normă. Regula e regulă, nu că părintele mai ajută sau intervine“. În opinia sa, copilul trebuie să înveţe de mic cum să se poarte în societate, iar aici sistemul de învăţământ are un rol important, deoarece părinţii nu mai acordă timp suficient copilului, creşa, grădiniţa şi apoi şcoala intrând timpuriu în viaţa lor. Nu în ultimul rând, Mareş a subliniat că educarea prin muncă nu trebuie văzută drept o exploatare a copilului.

Colaborare instituţională şi interes comun

Acţiunea derulată de Primăria şi Consiliul Local Cumpăna este dovada unei colaborări excepţionale între reprezentanţii autorităţilor locale şi cei ai FICE România, dar şi a atenţiei pe care o acordă administraţia publică locală educaţiei şi grijii faţă de copii. Parteneri în proiect au fost DGASPC Constanţa, ISJ Constanţa, Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali - Sucursala Teritorială Constanţa, Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Constanţa şi Tribuna Învăţământului. La eveniment au venit: directorul DGASPC Constanţa, Petre Dincă, omologul său de la Călăraşi, Tudora Nicolae, comisarul Marius Cristian Oprişan, de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa. De asemenea, invitat special a fost preşedintele FICE România, prof. Toma Mareş. Lui i s-au alăturat secretarul FICE România, Niculai Virgil Botezatu, şi preşedintele FICE Filiala Constanţa, Vasile Ciubucă. La dezbatere au răspuns „prezent“ şi directorul general al Casei Judeţene de Pensii Constanţa, Cristina SamoilăAndreea Popescu Dinică - reprezentantul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, psihologul Valentina Băcăuanu, de la Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională Constanţa, precum şi asistenţi sociali din Constanţa, Castelu, Topalu, Rasova şi Feteşti (judeţul Ialomiţa).

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Cumpăna, județul Constanța, dezvoltă un parc industrial în zona de vest

27 Mar 2024 485

IPJ Constanța Percheziții în opt dosare penale de furt calificat. Constatările polițiștilor (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 527

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, la ceas aniversar

26 Mar 2024 560

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 20 de medalii în Serbia, la „Trophy of Novi Sad“. „Continuați să atingeți stelele!“ (GALERIE FOTO)

25 Mar 2024 614

Mașină răsturnată în canal, în urma unui accident, între Cumpăna și Agigea, județul Constanța

25 Mar 2024 1063

Primăria Comunei Cumpăna închiriază un spațiu cu destinaţia desfăşurării unor activităţi medicale

23 Mar 2024 537

Știri Constanța azi O mașină s-a răsturnat la Cumpăna! (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 1488

Fotbal județul Constanța Liga a 4-a. Rezultatele din etapa a 21-a (seniori și juniori + clasamentele)

17 Mar 2024 1060

Urmărire în trafic Un șofer a încercat să sfideze Poliția! Nu a oprit în Cumpăna, dar a fost prins la Constanța

16 Mar 2024 710

Locuri de muncă Constanța Primăria comunei Cumpăna angajează îngrijitor copii. Detalii

15 Mar 2024 598

Locuri de muncă Constanța Primăria Cumpăna angajează. Detalii

15 Mar 2024 732

Constanța Continuă lucrările la Centrul Civic din comuna Cumpăna

14 Mar 2024 755

ZIUA LIVE Mariana Gâju (PSD) – „Nu sunt adepta compromisurilor pentru a promova. O femeie trebuie să se gândească la demnitatea ei”! (VIDEO)

08 Mar 2024 752

Eveniment de gală la Restaurant Zorile Primăria Cumpăna organizează o petrecere dedicată femeilor din localitate! (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 825

Știri Constanța Parteneriatul ”Cumpăna Verde” debutează cu activități de plantare puieți de copaci la Cumpăna (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 523