Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju - „Nu mai avem cu cine să ne punem în practică proiectele! E tragedie!“

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, declara, săptămâna trecută, la finalul şedinţei de Guvern, că salariile angajaţilor din administraţia publică locală ar putea creşte cu până la 12%, în limitele bugetelor pe care le au consiliile locale şi judeţene şi ale plafonului stabilit de Ministerul Finanţelor.

Dreptul autorităţilor locale de a majora veniturile funcţionarilor este argumentat de Guvern prin faptul că nivelul scăzut al salariilor generează o lipsă acută de personal, peste 60% dintre lucrători având salarii la nivelul minim pe economie şi plecând către alte sectoare de activitate sau la muncă în străinătate, prin suspendarea raportului de serviciu sau demisie.

Cu toate acestea, un procent destul de mic adunat la un salariu şi-aşa insuficient nu este tocmai cea mai bună soluţie pentru cei din administraţia publică, care au făcut până acum nenumărate acţiuni de protest şi cărora li s-au alăturat chiar şi şefii administraţiilor publice locale.

Primarul‬ comunei Cumpăna, economist Mariana Gâju, totodată preşedinta Asociaţiei Comunelor din România (AcOR), filiala Dobrogea, trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia salariilor funcţionarilor publici. „Oamenii pleacă din sistem, iar în administraţia publică este nevoie de personal pregătit, care să acceseze fondurile europene din perioada 2014-2020. Nu mai avem cu cine să ne punem în practică proiectele! În administraţia publică locală e... tragedie!“, spune primarul comunei Cumpăna, cea care a susţinut constant că salariile colegilor din administraţia publică trebuie aliniate nevoilor actuale.

Preşedinta filialei judeţene a Asociaţiei Comunelor din România, Mariana Gâju, a trimis, zilele trecute, un memoriu Guvernului, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Muncii şi Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, prin care semnala proasta salarizare. Lucruri care, de altfel, au fost semnalate şi la începutul anului, la întâlnirea primarilor de comune din România cu cei din ministere. Până acum, orice încercare de conştientizare cu privire la sistemul de salarizare a fost sortită eşecului.

„‪Când‬ se vor trezi guvernanţii noştri, s-ar putea să fie prea târziu! Salariile decente nu sunt un moft, sunt o necesitate! Cerem doar salarii decente şi nimic mai mult! Ne-am săturat de demagogie! Nu doresc să îmi fie ruşine în 2016 să mă prezint în faţa comunităţii şi să nu am finalizate proiectele promise pentru că Guvernul meu nu a putut să mă susţină!“, a subliniat primarul comunei Cumpăna, localitate care se numără în prezent printre fruntaşele în materie de accesare de fonduri europene.

„Atâta vreme cât responsabilitatea este mare, un funcţionar punându-şi semnătură pe o serie de acte, automat şi grila de salarizare trebuie regândită. Pentru a atrage oameni buni, trebuie să avem şi salarii motivante. Nu poţi trăi cu 800 de lei pe lună! Sunt oameni cu studii superioare şi e firesc să aibă pretenţii“, mai spune primarul, venind în sprijinul colegilor săi.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, la ceas aniversar

26 Mar 2024 601

ZIUA LIVE Mariana Gâju (PSD) – „Nu sunt adepta compromisurilor pentru a promova. O femeie trebuie să se gândească la demnitatea ei”! (VIDEO)

08 Mar 2024 755

Eveniment de gală la Restaurant Zorile Primăria Cumpăna organizează o petrecere dedicată femeilor din localitate! (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 827

Știri Constanța Parteneriatul ”Cumpăna Verde” debutează cu activități de plantare puieți de copaci la Cumpăna (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 524

Vești bune pentru locuitorii din Cumpăna, județul Constanța! A fost avizat favorabil nodul rutier Cumpăna A4

29 Feb 2024 6428

Știri Constanța Un pas important pentru învățământul din Cumpăna. Contract semnat pentru furnizarea de mobilier, materiale didactice și echipamente digitale

27 Feb 2024 681

Primăria Cumpăna Locuitorii comunei, în anotimpul iubirii. Spectacol extraordinar de Dragobete

25 Feb 2024 550

Știri Constanța Ce mesaj a transmis Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, cu ocazia zilei de Dragobete

24 Feb 2024 535

Colanul de Aur al A.Co.R. pentru rezultate remarcabile în anul 2023, adjudecat de Filiala Județeană Constanța

13 Feb 2024 1006

ACoR Mariana Gâju, primarul de la Cumpăna a primit două distincții pentru activitatea comunei (FOTO)

12 Feb 2024 1016

Mariana Gâju, primarul de la Cumpăna, la cea de-a 159-a Sesiune Plenară a Comitetului Regiunilor (FOTO)

31 Jan 2024 913

O delegaţie de profesori din Republica Turcia, în vizită la Cumpăna, județul Constanța

28 Jan 2024 1115

Primarul Mariana Gâju, la eveniment Guvernul României a găzduit “Întâlnirea Grupului de Lucru privind Desfășurarea activității de ecoturism în România” (FOTO)

16 Jan 2024 733

Tristețe în Cumpăna, județul Constanța Un preot din comună are probleme mari de sănătate. Mesajul Marianei Gâju, primarul localității

14 Jan 2024 2007

În județul Constanța Primăria comunei Cumpăna dă startul activităților culturale în 2024. Ce eveniment important va marca deschiderea?

13 Jan 2024 852