Primarul Constanţei, Decebal Făgădău - „Îmi cer scuze constănţenilor dacă au avut sau au de suferit din cauza iluminatului public“

Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a susţinut o conferinţă de presă, în care a ţinut să precizeze că la viitoarea şedinţă a Consiliului Local se va aproba bugetul municipal. „Este evident că, până în acest moment, dincolo de ceea ce ne obligă legea, partea de transparenţă decizională, am organizat deja o întâlnire de afaceri în care am dezbătut bugetul municipal şi voi organiza şi o dezbatere publică, astfel încât toţi constănţenii să poată fi informaţi asupra modului în care este alcătuit bugetul oraşului nostru“, a declarat primarul Constanţei.
 
Făgădău a precizat că fondurile municipalităţii, în 2017, vor fi direcţionate pe mai multe domenii, prioritare fiind investiţiile, locuinţele şi investiţiile legate de locuinţe şi programele pentru protecţie socială. În altă ordine de idei, edilul-şef al municipiului susţine că Primăria Constanţa nu are suficiente spaţii unde să-şi desfăşoare activitatea şi se doreşte închirierea unor amplasamente în acest sens.

Decebal Făgădău: „Până la sfârşitul lunii martie, sperăm să rezolvăm toate problemele cu iluminatul“

Referitor la problemele apărute în sistemul de iluminat public în municipiul Constanţa, primarul a făcut câteva precizări: „Municipalitatea nu are sistemul de iluminat delegat, pentru că explorăm posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru modernizarea întregului sistem de iluminat. În momentul de faţă, se discută despre contracte de tip ESCO. Acestea presupun ca municipalitatea să facă o licitaţie, ca urmare a unui studiu, să se delege către o companie care investeşte din banii ei în vederea reducerii consumurilor şi creşterii eficienţei sistemului de iluminat. Scăzând consumurile, firma îşi recuperează investiţia. Singura condiţie este ca municipalitatea să îşi asume de la bun început să plătească în perioada contractuală aceeaşi sumă. La finalul perioadei, firma ar urma să predea un sistem de iluminat mult mai eficient“.
 
De asemenea, Făgădău a mai zis: „Contractele de iluminat au expirat la sfârşitul anului trecut. Din nefericire, procedurile de achiziţie pentru noile contracte de mentenanţă, pe cele două loturi, pentru că oraşul este împărţit pe două loturi, au durat mai mult decât estimam, s-a schimbat legea achiziţiilor publice, care a venit cu o îngreunare a procedurilor. Pentru că procedurile au durat mai mult, municipalitatea are astăzi contracte de mentenanţă doar pe jumătate de oraş, pe cealaltă jumătate nu s-a terminat încă procedura de achiziţie. Noi am preluat absolut toate sesizările. Toate acestea s-au suprapus cu o iarnă foarte grea. Vreau să îmi cer scuze tuturor constănţenilor dacă au avut sau au de suferit din cauza iluminatului public. Până la sfârşitul lunii martie, sperăm să rezolvăm toate problemele cu iluminatul“.

Podul de la Butelii intră în reabilitare în aprilie

În cadrul conferinţei, Decebal Făgădău a făcut referire şi la Pasajul Cumpenei (Podul de la Butelii), care urmează să fie reabilitat. „Am aprobat modificarea devizelor pentru două proiecte de investiţii importante. Modificarea a vizat doar reducerea cotei de TVA, astfel încât reparaţiile la Pasajul Cumpenei vor putea începe odată ce va fi actul adiţional semnat“. Potrivit acestuia, lucrările la Pasajul Cumpenei urmează să înceapă în luna aprilie şi ar urma să dureze doar 12 luni. „Ne dorim să restrângem termenul de 12 luni. Valoarea lucrărilor este de peste un milion de euro. Proiectul va produce pe perioada lucrărilor un disconfort în zona respectivă şi încercăm să atenuăm cât putem de mult acel disconfort printr-o comunicare activă cu constănţenii, pe care vreau să îi asigur că nu se va repeta problema podului de la Agigea“, a declarat Decebal Făgădău.

Municipiul Constanţa a atribuit, pe data de 20 septembrie, prin negociere directă, contractul „Dirigenţie de şantier pentru «Reparaţii capitale şi modernizarea Pasajului Cumpenei»“ societăţii Design Concept Proiect SRL. Contractul constă în prestarea serviciului de dirigenţie de şantier pentru urmărirea şi verificarea execuţiei lucrărilor aferente obiectivului de investiţii „Reparaţii capitale şi modernizarea Pasajului Cumpenei“.

Problema câinilor, rezolvată în luna mai?

În cadrul aceleiaşi conferinţe, primarul Constanţei a declarat că problema câinilor fără stăpân trebuie rezolvată. Astfel că se urmăreşte construirea unui adăpost nou, de unde patrupedele sterilizate să poată fi adoptate. Edilul-şef susţine ca, de la 1 mai, contractul pentru acest proiect va fi semnat, deoarece, în perioada primăverii şi a sezonului cald, problema câinilor fără stăpân se înteţeşte.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință CLM Constanța Se aprobă regulamentul de intervenție pentru reabilitarea clădirilor din zonele protejate construite ale municipiului (DOCUMENT)

24 Mar 2024 467

Imobiliare Constanța Certificat de urbanism pentru terenul vândut de municipalitate către firma lui Gheorghe Bujduveanu

05 Mar 2024 765

Spațiul situat în corpul CI al Liceulul Tehnologic "loan N. Roman" din Constanța va fi închiriat, cu destinația de chioșc alimentar (DOCUMENT)

29 Feb 2024 544

Ședință CLM Constanța Consilieri locali discută despre acordarea unei reduceri de 60% la impozit. Iată cine sunt cei vizați (DOCUMENT)

27 Feb 2024 1034

Proiectul de hotărâre, pe ordinea de zi a CLM Constanța Un constănțean vrea să dezmembreze un teren în vederea înscrierii în cartea funciară (DOCUMENT)

27 Feb 2024 632

CL Constanţa, în ședinţă extraordinară Pe ordinea de zi, un proiect ce vizează orașele verzi (DOCUMENT)

26 Feb 2024 485

Proiectul privind reabilitarea termică a Grădinițelor cu program normal „Zubeyde Hanim“ și „Tom Degețel“ din Constanța, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

25 Feb 2024 547

Ședință CL Constanța Pe ordinea de zi, un proiect ce vizează înființarea unui centru integrat de colectare separată în Constanța (DOCUMENT)

11 Feb 2024 517

Ședință CL Constanța Consilierii locali discută despre serviciile sociale finanțate din bugetul local pentru anul 2024 (DOCUMENT)

30 Jan 2024 529

Ședință CL Constanța Pe ordinea de zi, avizul pentru prestarea serviciilor funerare de către Eldo-Service SRL (DOCUMENT)

30 Jan 2024 582

Știri Constanța Serviciile sociale ale municipiului, printre proiectele de pe lista ședinței CL Constanța (DOCUMENTE)

30 Jan 2024 502

Ședință CL Constanța Consilierii locali vor discuta despre creşterea eficienţei energetice a imobilului Spitalul Municipal Constanţa (DOCUMENT)

30 Jan 2024 462

Ședință CJ Constanța Un proiect vizează preluarea Palatului Administrativ de CJC. Se dorește reabilitarea și modernizarea clădirii (DOCUMENT)

29 Jan 2024 815

Ședinţă extraordinară a Consiliului Local Municipal Constanța. Aleșii locali au votat pentru majorarea cofinanțării pentru Stadionul „Gheorghe Hagi” (DOCUMENTE)

11 Jan 2024 714

Ședință CL Constanța Consilierii locali au respins raportul de evaluare a unui teren din stațiunea Mamaia, zona Luna Park (DOCUMENT)

28 Dec 2023 617