Primarul Valentin Vrabie, omul care tace şi face. Comuna Peştera, ia startul unor proiecte de peste zece milioane de euro

 

Aşa cum a arătat în nenumărate ocazii, primarul Valentin Vrabie este omul faptelor, şi nu al vorbelor.

Şeful autorităţii locale de la Peştera nu a dezvăluit niciodată proiectele la care lucrează - şi care, cu siguranţă, sunt numeroase - până când nu le-a văzut puse în practică.



Parcul central, care atrage mii de oameni în perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când localitatea îmbracă haine de sărbătoare, cişmelele, reabilitarea lăcaşurilor de cult, precum şi construirea şi dotarea uneia dintre cele mai moderne şcoli din judeţ - proiecte de suflet despre care primarul Valentin Vrabie a vorbit abia după ce lucrătorii se apucaseră de treabă. Cu greu am reuşit să aflăm informaţii despre proiectele pentru care Valentin Vrabie face toate demersurile pentru a le vedea implementate: canalizare, apă, aducţiune cu gaz şi, în final, asfaltarea întregii comune.

Promisiuni de finanţare 

În aproximativ doi ani, Peştera va deveni o localitate cu adevărat europeană. Deşi faţa comunei s-a schimbat radical în cei aproape şapte ani sub coordonarea primarului Valentin Vrabie, gospodarul-şef a lucrat, în ultimul timp, la proiecte ambiţioase, despre care nu a spus nimic până când nu a avut certitudinea că acestea se vor materializa. „Cu proiectele am stat întotdeauna bine, avem mai multe depuse, despre care însă nu am vorbit şi nu voi vorbi până când nu voi avea certitudinea că sunt realizabile“, a declarat primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie. „După ani în care am făcut eforturi colective şi am depus proiectele pe toate axele europene şi ministeriale, proiectele noastre au fost declarate eligibile, deşi fără finanţare. Avem speranţe că acest lucru se va schimba în cel mai scurt timp. Am depus proiecte inclusiv pe programele guvernamentale de finanţare. Într-un final, anul acesta, am primit promisiuni că aceste proiecte ne vor fi finanţate“, a declarat primarul Valentin Vrabie.

Problema inundaţiilor a devenit o luptă personală 

Proiectele la care se referă primarul sunt extrem de ambiţioase şi extrem de importante pentru dezvoltarea comunităţii locale. După inundaţiile din vara anului 2013, gospodarul-şef al comunei Peştera a bătut pe la toate „înaltele porţi ministeriale“ pentru a primi banii necesari refacerii comunei şi pentru lucrări ce ţin de prevenirea unor astfel de evenimente. Aşa cum primarul a spus de nenumărate ori, conducerea judeţului, asigurată de Nicuşor Constantinescu, a rămas impasibilă la problemele locuitorilor comunei Peştera, care i-au acordat în număr covârşitor votul lor la alegerile din 2012, cu doar un an înainte de producerea inundaţiilor. „Avem un proiect pentru construirea de poduri şi punţi pietonale, depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, proiect care va elimina definitiv riscul de inundaţii. Lucrăm de mult la acest proiect, dar abia acum am primit asigurări că vom primi finanţare. Avem nevoie de lucrările acestea mai ales după episodul nefast al inundaţiilor din 2013“, a explicat primarul Valentin Vrabie.

Canalizare în toate cele patru sate

Trebuie menţionat că, în localitatea Peştera, metrul cub de apă costă doar un leu. Iar pentru ca locuitorii comunei să beneficieze de o reţea de apă cu adevărat performantă, la cele mai înalte standarde europene, gospodarul-şef a întocmit, încă de când a venit la cârma Primăriei, un proiect de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă în toate cele patru sate arondate comunei - Peştera, Izvoru Mare, Ivrinezu Mic şi Ivrinezu Mare. „Desigur, concomitent cu reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, vom lucra şi la proiectul ce prevede construirea sistemului de canalizare în toate cele patru sate. Lucrările vor fi de amploare şi de durată, însă după doi ani de la demararea lor, toată comuna va beneficia de aceste facilităţi“, a explicat primarul Valentin Vrabie.

Branşamente la reţeaua de gaze, cu bani din sponsorizări 

Un alt proiect ambiţios despre care gospodarul-şef Valentin Vrabie a acceptat să ne vorbească se referă la cel de aducţiune a unei conducte de gaze naturale de la Medgidia. „Pentru cei mai mulţi, încălzirea cu lemne este singura soluţie pentru asigurarea căldurii în locuinţe. De aceea, pentru locuitorii comunei Peştera, am gândit, încă de când am devenit primar, un proiect de aducţiune a unei conducte de gaze naturale de la Medgidia, fiind cel mai apropiat oraş. Am făcut proiecte, am căutat soluţii, iar acum pot spune că, în scurt timp, ceea ce am aşternut pe hârtie se va transpune în realitate. Cu bani de la bugetul local, dar şi cu sume importante din sponsorizări, în câteva luni, vom aduce o conductă de la Medgidia. Iar în final, pentru că toate aceste lucrări reprezintă investiţii în infrastructura subterană, va fi necesară refacerea suprafeţelor de drum afectate. De aceea, am avut în vedere aceste lucrări şi am întocmit şi un proiect care implică asfaltarea tuturor drumurilor comunale. Nu mai puţin de 60 de kilometri de drumuri urmează să fie asfaltaţi după ce vor fi încheiate cele trei proiecte mari de investiţie“, a explicat primarul Valentin Vrabie.

Asfaltarea străzilor din toată comuna 

Muncă multă, proiecte ambiţioase şi un primar care a arătat întotdeauna că nu renunţă până ce nu izbândeşte în ceea ce şi-a propus. „În total, este nevoie de peste zece milioane de euro, pentru toate aceste lucrări şi proiecte ambiţioase. Însă niciun efort nu este prea mare pentru această comunitate. În urma acestor investiţii, faţa comunei se va schimba complet, iar Peştera va arăta exact aşa cum trebuie să arate o comună europeană“, a conchis primarul Valentin Vrabie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

iulian

18 Feb, 2016 14:37

bravo tot respectul cum pot sa iau legatura cu dumnealui

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.