Proiect european, finalizat cu succes la Hârşova Reabilitarea şi modernizarea reţelei de străzi urbane, un proiect de 20 de milioane de lei



Oraşul Hârşova face adevărate progrese în privinţa modernizării urbane. Primăria Hârşova a fost, ieri, gazda evenimentului de încheiere a proiectului „Reabilitarea şi modernizarea reţelei de străzi urbane a oraşului Hârşova“. Proiectul derulat prin fonduri comunitare, care a avut parte de unele piedici în implementare, a avut drept obiectiv dezvoltarea durabilă și echilibrată a orașului Hârșova în vederea creșterii rolului de catalizator al dezvoltării economice și sociale în zona de nord-est a județului Constanța, precum şi sporirea accesibilității centrului urban, a mobilității populației, a bunurilor și a serviciilor, ca premisă de bază a asigurării coeziunii economice și sociale a micro-regiunii.
 
Proiectul, care se finalizează chiar astăzi, a avut o valoare totală de 20.744.650,81 de lei, din care 14.423.807,74 de lei - valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, 1.917.616,06 lei - valoarea eligibilă nerambursabilă din Bugetul Naţional, 333.498,44 de lei - cofinanţarea eligibilă a Oraşului Hârşova, 3.952.000,49 de lei - valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile, 117.728,08 lei - valoarea neeligibilă inclusiv TVA aferentă acesteia. Proiectul a fost cofinanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 2 - „Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale“, Domeniul major de intervenţie 2.1 - „Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane - inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură“.
 
De beneficiile programului de asfaltare se vor bucura persoanele cu dizabilităţi, navetiștii din localitățile rurale învecinate, întreprinzătorii existenți și cei potențiali, turiștii și populația care tranzitează orașul Hârșova. „Beneficiarii direcţi ai programului de asfaltare sunt toţi cei 11.000 de locuitori ai oraşului, dar nu numai. În jurul urbei gravitează încă nouă comune, localităţi care sunt arondate Judecătoriei şi Parchetului, dar şi Spitalului Orăşenesc. Beneficiari sunt chiar şi locuitorii din imediata vecinătate, din Balta Brăilei, din judeţele Ialomiţa sau Tulcea“, a declarat primarul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag.

Una caldă, alta rece

Autoritatea contractantă a reabilitat şi modernizat structura rutieră de bază, trotuare, spaţii verzi, străzi laterale, alveole pentru staţii de autobuz şi a realizat marcaje rutiere pentru semnalizarea orizontală şi completarea semnalizării verticale. „Iată că am reuşit să aducem şase milioane de euro din banii europeni în această comunitate. Lucrarea realizată prin acest program a constat în turnarea unui strat dublu de asfalt, montarea de borduri, reabilitarea trotuarelor şi amenajarea alveolelor pentru staţiile de autobuz şi realizarea unor aliniamente cu spaţii verzi pe toate cele şase străzi cuprinse în program. Este vorba despre străzile Vadului, Traian, Nicolae Țârcă, Decebal, Lunii, Revoluției, în total, o suprafaţă de peste 6.200 de metri“, a adăugat şeful administraţiei publice locale de la Hârşova, Tudor Nădrag.
 
Durata de implementare a proiectului a fost de 18 luni, termenul la care trebuia finalizată lucrarea fiind stabilit iniţial la 14 august 2015. „Am făcut un act adiţional pentru a putea prelungi durata de implementare, avem dreptul să facem acest lucru, pentru că am vrut să fim siguri de calitatea lucrărilor, am luat în calcul toate situaţiile neprevăzute“, a adăugat edilul-şef de la Hârşova.
 
Totuşi, deşi primarul şi aleşii locali se bucură de succesul acestui program derulat cu fonduri europene, nu acelaşi lucru pot spune despre proiectul punctului de debarcare şi primă comercializare a peştelui. „Proiectul nu se mai face. Am pierdut banii!“, a declarat primarul Tudor Nădrag, pentru ZIUA de Constanţa. Despre acest aspect şi despre alte proiecte ambiţioase ale administraţiei publice locale de la Hârşova veţi putea afla mai multe în ediţia de mâine a suplimentului ZIUA în Judeţ.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Doinița Cristian, secretar general al orașului Hârșova (DOCUMENT)

03 Apr 2024 552

Cumpărări directe Constanța Firma Electro Bulgaru BMS asigură mentenanța rețelelor de iluminat public la Hârșova (DOCUMENT)

03 Apr 2024 936

Primăria orașului Hârșova, județul Constanța modernizează iluminatul public. Ce valoare are contractul (DOCUMENT)

02 Apr 2024 533

Compania afaceristului Dragomir a contestat licitația pentru execuția străzilor Primăria Hârșova învinsă la Consiliul de Soluționare a Cotestațiilor!

29 Mar 2024 542

Licitații Constanța Primăria Hârșova cumpără dispozitive și echipamente tehnologice pentru unități de învățământ preuniversitar (DOCUMENT)

21 Mar 2024 583

Cumpărări directe Constanța Primăria Hârșova, contract cu Percons EU SRL pentru consultanță privind accesarea de fonduri (DOCUMENT)

08 Mar 2024 771

Primăria Orașului Hârșova, județul Constanța face angajări! Ce post este scos la concurs

02 Mar 2024 895

Primăria Hârșova, județul Constanța angajează medic specialist medicină generală

02 Mar 2024 567

Primăria Hârșova, județul Constanța cumpără servicii de elaborare documentații tehnico-economice (DOCUMENT)

28 Feb 2024 603

Cumpărări directe Constanța Realizarea Centrului Comunitar Integrat Hârșova, pe mâna societății Sigeco Tecnis SRL (DOCUMENT)

21 Feb 2024 570

Primăria Hârșova plătește aproape jumătate de milion de euro pentru implementarea colectării selective. Cine sunt câștigătorii contractului? (DOCUMENTE)

18 Feb 2024 829

Licitații Constanța Acvashop Trade SRL va livra mobilierul pentru Ansamblul Vasile Cotovu, din Hârșova (DOCUMENT)

29 Dec 2023 806

Angajări Constanța Primăria Hârșova angajează secretar. Condițiile de îndeplinit

15 Dec 2023 1316

Primăria orașului Hârșova, județul Constanța, angajează mediator sanitar

27 Nov 2023 929

Angajat al Primăriei Hârșova, arestat! Scandal în cimitirul din localitate

16 Nov 2023 1451