Raport de activitate ambiguu Insolvenţa unei firme a adus pe pierderi SC Confort Urban SRL?! (document)



O altă societate aflată în subordinea Primăriei Constanţa şi obligată să-şi prezinte raportul de activitate la finalul fiecărui an este şi SC Confort Urban SRL. Pentru cei care nu ştiu încă, societatea, a cărei activitate este coordonată de directorul general Viorel Cristinel Farcaş, se ocupă de „administrarea domeniului public şi privat al municipiului Constanţa, respectiv a străzilor, trotuarelor, aleilor, parcărilor, semafoarelor, semnelor de circulaţie, precum şi de producerea şi comercializarea de bunuri, prestarea de servicii, realizarea de construcţii-parcări pentru persoane fizice şi juridice”. Sună bine şi pe mulţi constănţeni îi deranjează cum arată mare parte dintre străzile, trotuarele etc. din municipiu şi vor să ştie cum se acţionează pentru a îndrepta lucrurile. Asta am sperat şi noi să aflăm din Raportul de activitate pe anul 2014 postat pe site-ul Primăriei Constanţa. Însă… surpriză. Documentul conţine, în cele şase pagini şi jumătate scrise fără diacritice, o multitudine de greşeli de ortografie şi punctuaţie, dar şi exprimări pur tehnice, fără a furniza informaţii importante şi, cu siguranţă, aşteptate de contribuabili.
 
Trecând peste aceste aspecte, am aflat că, anul trecut, SC Confort Urban SRL a realizat o cifră de afaceri de 19.019.305 lei. Mai puţin cu 32.343.239 de lei faţă de anul 2013. Motivul invocat de conducere: „Pierderea se datorează (n.r. corect era a fost cauzată!) în general prin intrarea în insolvenţă şi implicit încetarea contractului de reabilitare a tramei stradale cu Shapir Structures SRL”.

Cine este SC Shapir Structures

Aşadar, pierderile înregistrate de SC Confort Urban anul trecut ar fi cauzate de SC Shapir Structures. Numai că, încă din 2013, preşedintele CA, Florin Mugur Voinescu, avertiza asupra acestei situaţii. El declara, pentru ZIUA de Constanţa, că „situaţia nu este chiar aşa de bună”.

Citeşte şi După un profit de 1,3 milioane de lei, în 2013 - Confort Urban - „Ne-a tras în jos situaţia Shapir”

În toamna anului trecut, societatea comercială Shapir Structures SRL, care a construit Campusul Social „Henri Coandă” din Constanţa şi al cărei administrator a fost Avraham Morgenstern, avea să fie executată silit.

Citeşte şi Shapir StructuresFirma care a construit Campusul social „Henri Coandă”, executată silit (document)

De altfel, firma respectivă era client vechi al Primăriei Constanţa, fiind implicată în construirea blocurilor pentru tineret de pe Baba Novac, precum şi în efectuarea lucrărilor de asfaltare în municipiu.

Citeşte şi Shapir Structures, cunoştinţă veche a administraţiei Mazăre - Cum arată un contract pentru lucrări de asfaltare de peste 44 de milioane de euro (document)

A alergat de una singură pentru marele premiu - Shapir Structures 1991 LTD şi-a adjudecat un contract de peste 160.000.000 de lei (documente)

Consilierii locali trebuie să votezeFalimentul Shapir Structures pune în dificultate juriştii Confort Urban (document)

Dar să revenim la Raportul de activitate al SC Confort Urban SRL Constanţa. Deşi se susţine în acest raport că societatea „a urmărit realizarea atât a lucrărilor de menţinere-întreţinere şi reparaţii, cât şi a investiţiilor pentru reabilitarea sistemelor publice aflate în gestiune delegată care sunt finanţate din fondurile Consiliului Local al municipiului Constanţa (n.r. adică din banii contribuabililor, ai noştri, mai precis)”, nu se pomeneşte absolut nimic despre ce lucrări sau investiţii este vorba. Altfel spus, ce lucrări au fost urmărite?

Ce creanţe şi obligaţii are Confort Urban

Din raport am aflat că SC Confort Urban SRL are creanţe în valoare totală de 140.924.893 de lei, cea mai mare parte fiind reprezentată de „datoria asociatului unic către societate pentru biletele la ordin scadente în anii următori, avalizate de Primăria Municipiului Constanţa - 129.964.331de lei”. La capitolul „Obligaţii”, societatea înregistra, la finele anului trecut, suma totală de 116.100.041 de lei, din care 97.361.725 de lei erau către furnizori şi datorii curente.
 
Totuşi, conform documentului menţionat, la 31.12.2014, societatea „nu înregistrează plăţi restante la furnizori şi nu se înscrie cu datorii la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, de sănătate, bugetul local şi fondurile speciale”.

Raportări în stil comunist

Reprezentanţii SC Confort Urban SRL s-au dovedit a fi extrem de zgârciţi în oferirea de informaţii concrete despre activitatea depusă pe parcursul anului precedent. Redactarea raportului lasă mult de dorit din diverse puncte de vedere, iar exprimarea s-a dovedit a fi, pe alocuri, una tipică perioadei comuniste. Pentru a exemplifica, vă redăm un fragment din document: „Societatea îndeplineşte riguros programele de investiţii (n.r. care sunt acelea?), menţinere-întreţinere şi reparaţii la sistemele publice încredinţate în gestiune delegată de asociatul unic Consiliul Local al municipiului Constanţa, iar conducerea societăţii depune în continuare eforturi sporite pentru intensificarea obţinerii de venituri cât mai mari cu rezultate financiare pozitive, prin creşterea productivităţii muncii şi diversificarea activităţilor desfăşurate până în prezent (n.r. care sunt acelea?)”.
 
Şi, pentru ca totul să fie OK pe viitor, în finalul raportului sunt menţionate „măsuri de adoptat”. În opinia directorului general al SC Confort Urban SRL, Viorel Cristinel Farcaş, acestea sunt: „asigurarea implementării depline a standardelor de control intern/managerial la nivelul aparatului propriu al societăţii şi elaborarea procedurilor operaţionale necesare, precum şi finalizarea celor în curs, în baza Programului de dezvoltare a sistemului de control intern/managerial, elaborat la nivelul aparatului propriu al SC Confort Urban SRL Constanţa”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tribunalul Constanța a admis acțiunea Disan Antrepriza și Construcții contra Premium Lac, fosta firmă a lui Stere Hira, directorul Confort Urban SRL

19 Mar 2024 621

Licitații Constanța Confort Urban SRL cumpără vopsea, diluant și microbile de 1,5 milioane de lei de la Histria Internațional SRL, deținută de familia Bosînceanu (DOCUMENT)

27 Feb 2024 707

Justiție Constanța Disan Antrepriza și Construcții, proces cu Premium Lac, fosta firmă a lui Stere Hira, directorul Confort Urban SRL

20 Feb 2024 1018

Constanța Decizie a instanței în procesul dintre Swarco Traffic Romania SRL, Confort Urban SRL și Europlus Construct SRL

17 Feb 2024 737

Seria asfaltărilor în an electoral continuă Primăria Constanța modernizează mai multe străzi din Palazu Mare. 1,8 milioane lei pentru 1,1 kilometri (DOCUMENT) II

08 Feb 2024 1050

Documente Primăria Constanța asfaltează „de urgență” în an electoral cartierul Veterani. 3,3 milioane euro pentru aproape 3 kilometri (I)

02 Feb 2024 2413

Justiție Constanța Dosarul dintre Swarco Traffic Romania SRL vs. Confort Urban SRL, Europlus Construct SRL, pe masa magistraților

02 Feb 2024 543

Constanța Modificări la intersecția de pe strada Eliberării pentru a ajunge la viitorul magazin Kaufland, zona Brick

08 Jan 2024 2037

Achiziții publice pe rolul Curții de Apel Constanța Dosarul dintre Confort Urban, Europlus Construct și SC Swarco Traffic România, tranșat de magistrați

20 Dec 2023 828

Rocka Genco SRL a obținut un nou contract de la SC Confort Urban SRL (DOCUMENT)

18 Sep 2023 1324

Licitații Constanța SC Confort Urban SRL și Wirtgen România au încheiat un contract de aproximativ 1,5 milioane de lei (DOCUMENT)

07 Aug 2023 908

Ziua și strada asfaltată în cartierul Palazu Mare din Constanța! Unde se mai lucrează astăzi? (GALERIE FOTO)

20 Jul 2023 901

Șantier în Constanța Asfaltările din Palazu Mare continuă și astăzi! Ce străzi se mai reabilitează? (FOTO)

19 Jul 2023 763

Cartierul Palazu Mare din județul Constanța rămâne sub șantier! Ce străzi se vor mai asfalta astăzi

18 Jul 2023 820

Șantierul de pe carosabilul din Palazu Mare continuă! Iată care sunt străzile blocate astăzi (FOTO)

14 Jul 2023 820