Regulamentul, în dezbatere publică Autorizaţia de construire se va emite dacă se asigură suprafaţa minimă de spaţii verzi! (document)

În conformitate cu prevederile art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Primăria Constanţa aduce la cunoştinţa locuitorilor municipiului şi lansează în dezbatere publică proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind asigurarea suprafeţei minime de spaţii verzi pentru lucrările de construcţii şi amenajări autorizate pe raza municipiului Constanţa. Proiectul de hotărâre poate fi consultat la sediul Primăriei, dar şi în secţiunea „Documente“.
 
În temeiul prevederilor art. 7, alin. (4) din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, până la data de 19.06.2017 se pot trimite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice. Materialele transmise vor purta menţiunea: „Recomandare la proiectul pentru aprobarea Regulamentului privind asigurarea suprafeţei minime de spaţii verzi pentru lucrările de construcţii şi amenajări autorizate pe raza municipiului Constanţa“.

Cele mai importante prevederi ale regulamentului

La capitolul I, care cuprinde principii generale, se precizează că prezentul regulament se va aplica la elaborarea, avizarea şi aprobarea atât a documentaţiilor de urbanism, cât şi a proiectelor tehnice pentru realizarea clădirilor şi amenajărilor propuse pe teritoriul municipiului Constanţa.
 
Astfel, autorizaţia de construire se va emite numai dacă se asigură suprafaţa minimă de spaţii verzi şi plantate stabilite în funcţie de destinaţia construcţiei. Suprafaţa minimă de spaţii verzi se dimensionează în funcţie de destinaţia construcţiilor, prin raportare la suprafaţa terenului ori la alţi indicatori specifici (număr de paturi, utilizatori etc.). 

Suprafeţe minime de spaţii verzi corespunzătoare funcţiunilor urbanistice  

Pentru construcţii administrative (sediile serviciilor descentralizate în teritoriu ale ministerelor şi ale altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, sedii şi filiale de partide, sedii construcţii financiar-bancare), se va asigura o suprafaţă de spaţii verzi cu rol decorativ sau de protecţie, de minimum 20% din suprafaţa terenului.
 
Pentru construcţii comerciale vor fi prevăzute spaţii verzi şi plantate, cu rol decorativ şi de agrement, în exteriorul clădirii sau în curţi interioare, de minimum 15% din suprafaţa totală a terenului.
 
Pentru construcţiile cu funcţiune de alimentaţie publică (restaurante, cluburi, baruri, cofetării, patiserii, ceainării şi alte asemenea spaţii în care se oferă posibilitatea consumării pe loc a produselor pregătite şi/sau comercializate), se va asigura o suprafaţa de spaţii verzi, pe pământ vegetal, cu rol decorativ, de agrement şi de protecţie, de minimum 20% din suprafaţa terenului.
 
Pentru construcţii de cult, se vor asigura spaţii verzi şi plantate cu rol decorativ şi de protecţie cu suprafaţa de minimum 30% din suprafaţa terenului, exclusiv la sol. Nu se admit excepţii decât în zonele protejate sau pentru clădiri monument.
 
Pentru construcţiile culturale (spaţii de expunere, muzee, biblioteci, case de cultură, teatre, cinematografe, circ), construcţiile nu vor fi prevăzute cu spaţii verzi şi plantate, spaţii de joc şi de odihnă, pe o suprafaţă de 25% din suprafaţa terenului, exclusiv la sol; pentru intervenţii la construcţiile existente, inclusiv amenajarea de noi spaţii de cultură în construcţii existente, se menţin spaţiile verzi existente.
 
Pentru construcţii destinate învăţământului (creşe, grădiniţe, şcoli, licee, universităţi, centre de pregătire profesională, cămine pentru studenţi), se vor asigura spaţii verzi amenajate compact sau de aliniament cu rol decorativ şi de protecţie cu suprafaţa de minimum 20% din suprafaţa terenului.
 

Pentru creşe şi leagăne de copii, vor fi prevăzute spaţii verzi şi plantate de minimum 15 mp/copil. Pentru grădiniţe, vor fi prevăzute spaţii verzi şi plantate de minimum 5 mp/copil.
 
Pentru construcţii de sănătate (spitale, clinici medicale, centre de recuperare medicală, dispensare, staţii de salvare), se vor asigura spaţii verzi şi plantate cu rol decorativ şi de protecţie cu suprafaţa de minimum 30% din suprafaţa terenului.

 
Pentru construcţii sportive (complexuri sportive, săli polivalente, bazine de înot, stadioane, patinoare, poligoane pentru tir), se vor asigura spaţii verzi şi plantate cu rol decorativ şi de protecţie cu suprafaţa de minimum 35% din suprafaţa terenului.
 
Pentru construcţii cu funcţiune turistică (pensiuni, hoteluri, moteluri, vile turistice), se vor asigura spaţii verzi şi plantate cu rol decorativ şi de protecţie cu suprafaţă de minimum 30% din suprafaţa terenului.
 
Pentru construcţiile de locuinţe unifamiliale sau colective, se vor asigura spaţii verzi şi plantate cu rol decorativ şi de protecţie cu suprafaţa de minimum 30% din suprafaţa terenului.
 
Pentru construcţii industriale (spaţii pentru producţie, spaţii de depozitare), vor fi prevăzute spaţii verzi şi aliniamente cu rol de protecţie, în funcţie de categoria acestora, dar nu mai puţin de 20% din suprafaţa totală a terenului.
 
Pentru construcţiile ce înglobează spaţii cu diferite destinaţii, spaţiile verzi şi plantate se vor asigura pentru funcţiunea care necesită procentul mai mare de spaţii verzi conform normelor precizate în prezentul regulament.
Indiferent de funcţiunea construcţiilor, este obligatorie asigurarea unei suprafeţe de spaţiu verde amenajat la sol de minimum 20% din suprafaţa terenului, restul putând fi amenajat în planul faţadelor şi/sau la nivelul teraselor construcţiilor propuse. 

Excepţii de la Regulamentul privind asigurarea suprafeţei minime de spaţii verzi 

În cazul în care obligativitatea asigurării suprafeţei de spaţiu verde amenajat la sol nu este posibilă, procentul de spaţii verzi necesar poate fi asigurat prin amenajarea unor noi spaţii plantate într-o zonă indicată de către autoritatea locală prin autorizaţia de construire (exclusiv spaţiile verzi amenajate existente pe domeniul public). Exemple de astfel de cazuri pot fi: terenurile cu construcţii existente pe care terenul rămas neconstruit este mai mic decât suprafaţă minimă necesară de spaţiu verde, în cazul în care soluţia de acoperire (şarpanta) nu permite amenajarea de terase verzi, în cazul clădirilor cu statut de monument istoric sau cu valoare arhitecturală pentru care nu este permisă modificarea faţadelor etc.
 
Prezentul regulament nu se aplică în cazul schimbării de destinaţie Ia construcţiile existente. Nerespectarea prevederilor acestui regulament conduce Ia imposibilitatea motivată a emiterii autorizaţiei de construire ori de aprobare a planului urbanistic sau, după caz, Ia iniţierea demersurilor judiciare în vederea desfiinţării construcţiei executate cu nerespectarea autorizaţiei de construire, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 50/1991.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consultare publică Regulamentul de organizare și funcționare al comisiei de repartizare a locuințelor din fondul locativ de stat din municipiul Constanța destinate închirierii (DOCUMENT)

12 Apr 2024 533

Se modifică Regulamentul local de publicitate pentru municipiul Constanța, stațiunea Mamaia și Satul de Vacanță (DOCUMENT)

08 Apr 2024 606

Ministerul Educației a pus în consultare publică regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a centrelor județene și de resurse și asistență educațională (DOCUMENTE)

04 Apr 2024 595

Noul regulament de vânzare a fost aprobat la începutul anului Chițac a desemnat Comisia de vânzare a locuințelor construite prin ANL. Există 30 de solicitări și 14 dosare avizate (DOCUMENT)

04 Apr 2024 714

Tribunalul Constanța - Avizul pentru restricțiile din Peninsulă, emis după adoptarea Regulamentului pentru Zona Peninsulară! De ce râmân stâlpișorii în picioare (MOTIVARE)

27 Mar 2024 731

Patronii de la Burgheria au dat în judecată Consiliul Local Municipal Constanța și cer revocarea Regulamentului activităților comerciale și a serviciilor de piață!

06 Mar 2024 5780

Sancțiunile rutiere din Regulamentul de gospodărire Curtea de Apel – „La adoptarea HCL 77/2021 nu a existat un aviz emis de Poliția Municipiului Constanța sau IPJ Constanța“ (MOTIVARE)

25 Feb 2024 1069

Modificări pentru obținerea permisului auto. Proba teoretică se poate da oriunde în țară

13 Feb 2024 627

Modificări ale regulamentului serviciului de transport taxi, în Constanța (DOCUMENT)

12 Feb 2024 1085

Tribunalul Neamț s-a pronunțat legat de Regulamentul parcărilor din Constanța (MINUTA)C

02 Feb 2024 3931

Stâlpișorii ficși din Peninsula Constanța rămân în picioare! Tribunalul a respins cererea de anulare a avizului IPJ (MINUTA)

30 Jan 2024 657

Regulamentul parcărilor din Constanța, decis în Neamț! Judecătorii amână pronunțarea

18 Jan 2024 710

Statul la birou dăunează grav sănătății 5% din salariul de bază - spor de surmenaj vizual, dorsalgii și supraîncordarea articulațiilor pentru personalul Consiliului Județean Constanța (DOCUMENTE)

12 Jan 2024 1578

Un nou Regulament al comisiei pentru analiza și repartizarea locuințelor din fondul locativ de stat destinate închirierii din cadrul AFI Constanța SRL (DOCUMENT)

11 Jan 2024 871

Regulamentul parcărilor din Constanța, decis în Neamț! Se renunță la judecată?

09 Jan 2024 862