Satul cultural al României Comuna Cumpăna, unica localitate din Dobrogea distinsă de Asociaţia „Cele mai frumoase sate“ (galerie foto)

Asociaţia „Cele mai frumoase sate din România“ (AFSR) şi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ au premiat, din nou, comuna Cumpăna. Localitatea constănţeană a obţinut locul al II-lea în cadrul concursului naţional „Satul Cultural al României“, fiind una dintre cele 13 finaliste ale competiţiei care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, la Muzeul Satului din capitală. Competiţia „Satul Cultural al României“ este un program AFSR lansat în ianuarie 2014, sub patronajul Ambasadei Franţei în România, având ca scop promovarea patrimoniului cultural şi turistic din satele româneşti.
 
Comuna Cumpăna a susţinut, în cadrul concursului naţional, un program cultural variat ce a cuprins atât prezentarea sărbătorilor, a festivalurilor, a competiţiilor, a tradiţiilor şi a obiceiurilor locale, cât şi etalarea bucatelor tradiţionale pregătite cu atenţie de gospodinele din localitate, preparate care, la fiecare competiţie de acest gen, fac deliciul publicului şi al participanţilor.
 
Astfel, pachetul cultural cu care comuna condusă de primarul Mariana Gâju se poate mândri constă în festivaluri, sărbători, expoziții, concursuri, simpozioane, care pun în valoare unicitatea localităţii constănţene.

„Standul de prezentare a comunei Cumpăna a fost organizat ca un cumul de obiceiuri şi tradiţii strămoşeşti (port şi cânt popular) şi de bucate tradiţionale specifice zonei, produse culinare preparate de gospodinele comunei, dintre care amintim şuberek, kobete, borş de peşte, sărmăluţe în foi de viţă, tochitură dobrogeană cu mămăligă, baclavale şi plăcintă dobrogeană. Membrii ansamblului folcloric «Româncuţa», sub îndrumarea domnului profesor Constantin Olteanu, au încântat participanţii şi vizitatorii cu dansuri specifice zonei“, au declarat reprezentanţii localităţii Cumpăna, care s-au aflat în capitală pentru a-şi susţine comunitatea.

Candidatura comunei Cumpăna la concursul „Satul Cultural al României“ a fost susţinută de primar economist Mariana Gâju, care a expus viziunea localităţii, precum şi proiectele în care este implicată. Acestea se referă la: dezvoltarea strategică, evenimentele culturale desfăşurate pe parcursul anilor, prin care se certifică experienţa şi calitatea profesională a echipei funcţionarilor publici din Primăria Cumpăna, impactul şi importanţa evenimentelor la nivel local, naţional, regional şi internaţional.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acțiune de plantare de copaci la Cumpăna. Ce mesaj a transmis primarul Mariana Gâju (VIDEO)

15 Apr 2024 421

Comunitatea musulmană a comunei Cumpăna a participat la tradiționala Cină de Iftar – Masa Prieteniei

08 Apr 2024 606

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, la ceas aniversar

26 Mar 2024 2748

ZIUA LIVE Mariana Gâju (PSD) – „Nu sunt adepta compromisurilor pentru a promova. O femeie trebuie să se gândească la demnitatea ei”! (VIDEO)

08 Mar 2024 884

Eveniment de gală la Restaurant Zorile Primăria Cumpăna organizează o petrecere dedicată femeilor din localitate! (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 951

Știri Constanța Parteneriatul ”Cumpăna Verde” debutează cu activități de plantare puieți de copaci la Cumpăna (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 632

Vești bune pentru locuitorii din Cumpăna, județul Constanța! A fost avizat favorabil nodul rutier Cumpăna A4

29 Feb 2024 6822

Știri Constanța Un pas important pentru învățământul din Cumpăna. Contract semnat pentru furnizarea de mobilier, materiale didactice și echipamente digitale

27 Feb 2024 749

Primăria Cumpăna Locuitorii comunei, în anotimpul iubirii. Spectacol extraordinar de Dragobete

25 Feb 2024 610

Știri Constanța Ce mesaj a transmis Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, cu ocazia zilei de Dragobete

24 Feb 2024 590

Colanul de Aur al A.Co.R. pentru rezultate remarcabile în anul 2023, adjudecat de Filiala Județeană Constanța

13 Feb 2024 1095

ACoR Mariana Gâju, primarul de la Cumpăna a primit două distincții pentru activitatea comunei (FOTO)

12 Feb 2024 1161

Mariana Gâju, primarul de la Cumpăna, la cea de-a 159-a Sesiune Plenară a Comitetului Regiunilor (FOTO)

31 Jan 2024 971

O delegaţie de profesori din Republica Turcia, în vizită la Cumpăna, județul Constanța

28 Jan 2024 1196

Primarul Mariana Gâju, la eveniment Guvernul României a găzduit “Întâlnirea Grupului de Lucru privind Desfășurarea activității de ecoturism în România” (FOTO)

16 Jan 2024 796