USR „Consilierii locali ai PSD Constanța încalcă legea privind transparența decizională în administrația publică“

USR Constanţa a transmis, într-un comunicat de presă, faptul că înscrierile la cuvânt ale reprezentantilor partidului ar fi fost interzise de consilierii PSD la ședința de consiliu local al Municipiului Constanța desfășurată ieri.
 
„Printre cei care au dorit sa-și exprime un punct de vedere s-au numărat dl. Munteanu Nicolae, membru USR, reprezentant al Asociației Mare Nostrum, precum și dl. Ion Stelian-Cristian, președinte al filialei județene USR Constanța și reprezentant al Asociației Verde Urban. Prezența acestora în cadrul ședințelor de consiliu local a devenit deranjantă pentru consilierii PSD, care au votat interzicerea dreptului la cuvânt“, spun reprezentanţii USR Constanţa.
 
Temele vizate de cei doi se refereau la trecerea unor suprafețe de teren cu destinația de spațiu verde din proprietatea municipiului în proprietatea/folosința altor entități juridice și la adoptarea Regulamentului de informare și consultare a publicului în elaborarea și revizurea planurilor de urbanism la nivelul municipiului Constanța, conform USR Constanţa.
 
În cadrul ședinței de consiliu local s-a decis trecerea unui teren de 368 mp de spațiu-verde din proprietatea municipiului în cea a CERONAV, „fără să fie explicată rațiunea acestui transfer patrimonial și dacă această operațiune implică intenția de a schimba pe viitor destinația terenului“, potrivit USR Constanţa.
 
Totodată, „Regulamentul în baza căruia se vor face consultările publice pentru adoptarea planurilor de urbanism a fost adoptat fără dezbatere, deși conține numeroase prevederi care vor îngreuna accesul publicului la procesul de adoptare a planurilor de urbanism (PUG, PUZ, PUD)“, se mai arată în comunicat.
 
„Abuzul consilierilor locali PSD și al primarului Decebal Făgădău, este neagrea dreptului cetațenilor de a participa activ la procesul decizional în domenii cu care sunt familiarizați și a celor mai elementare reguli democratice. Atitudinea aceasta reprezintă un afront la adresa tuturor constănțenilor, pentru că reprezentanții aleși au obligația să asculte nemulțumirile și opiniile și să țină cont de ele.
 
În ciuda declarațiilor de intenție generoase, actuala conducere a administrației publice locale demonstrează ședință după ședință, decizie după decizie, că nu dorește un dialog real și își  impune voința cu încălcarea legii. Art. 9 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică prevede că ”persoana care prezidează şedinţa publică oferă invitaţilo şi persoanelor care participă din proprie iniţiativă posibilitatea de a se exprima cu privire la problemele aflate pe ordinea de zi”. Oricine participă la o ședință de consiliu local și dorește să exprime, evident, în mod civilizat și clar, un punct de vedere cu privire la unul sau mai multe puncte de pe ordinea de zi, are dreptul legal de a face acest lucru. Este un exercițiu de civism care a lipsit constănțenilor și care este descurajat de căre administrația publică locală“, au mai adăugat reprezentanţii USR Constanţa.
 
„Motivația primarului Decebal Făgădău din conferința de presă - că exprimarea unui punct de vedere de către dl. Munteanu Nicolae sau dl. Ion Stelian-Cristian ar duce la transformarea consiliului local în ”tribună electorală” este incorect: campania electorală nu a început, iar înscrierea la cuvant nu este condiționată sau dependentă de apartenența la un partid sau altul“, se mai arată în comunicatul citat.
 

„Se folosesc măsuri diferite: dl. Primar poate face propuneri populiste consiliului local fără ca acest lucru să reprezinte campanie electorală, dar toți ceilalți fac campanie prin simpla excercitare a dreptului legal la opinie. Răspunsul ascunde teamă față de provocarea unor dezbateri reale, cu argumente raționale și juridice, în fața cărora discursul studiat și populist nu poate avea succes. Atitudinea activă a USR încurcă socotelile PSD atât de la nivel național, cât și de la nivel local. O persoană deschisă spre dialog acceptă critica, acceptă competiția, acceptă ideile venite din partea altora și nu reduce la tăcere într-un mod atât de brutal și lipsit de respect vocile care nu îi sunt pe plac”, spune avocatul Ion Stelian-Cristian, președinte al filialei județene USR Constanța și reprezentant al Asociației Verde Urban.
            
Față de această situație, „USR Constanța nu va rămâne pasivă, ci va propune acest abuz judecății prin sesizarea instanței de contencios administrativ, pentru a se evita pe viitor astfel de atitudini“, spun reprezentanţii partidului.

 
„USR Constanța va continua să fie prezentă la fiecare ședință de consiliu local și va oferi informații, prin comunicate de presă, cu privire la tot ceea ce reprezintă interes public“, a conchis USR Constanţa.



Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 295

ZIUA LIVE Stelian Ion (ADU) - „Eu văd dezvoltarea Constanței pe orizontală, trebuie să încurajăm aceste investiții"! (VIDEO)

17 Apr 2024 481

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Constanța propune o administrație transparentă!

16 Apr 2024 553

Consultare publică Regulamentul de organizare și funcționare al comisiei de repartizare a locuințelor din fondul locativ de stat din municipiul Constanța destinate închirierii (DOCUMENT)

12 Apr 2024 530

A fost emis certificatul de urbanism Spații dotate cu echipamente pentru exerciții fizice, amenajate în Poarta 6 din municipiul Constanța

12 Apr 2024 422

ZIUA LIVE. Stelian Ion (ADU) „Constanța este un oraș nespălat, îl spală doar ploile, iar din cauza lucrărilor prost făcute se inundă”!

09 Apr 2024 724

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Constanța - „Primăria s-a detașat de cetățeni și pare că ia decizii împotriva cetățenilor“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Apr 2024 490

ZIUA LIVE Deputatul Stelian Ion, candidatul ADU la Primăria Municipiului Constanța despre lipsa locurilor de parcare și traficul infernal!

08 Apr 2024 644

LIVE VIDEO+TEXT Ludovic Orban - „Sunt aici pentru a-l sprijini pe Stelian Ion pentru funcția de primar al Municipiului Constanța“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 Apr 2024 783

Sănătatea locuitorilor în pericol USR Constanța a sesizat Garda de Mediu în legătură cu poluarea din zona străzii Baba Novac !

05 Apr 2024 645

ZIUA LIVE Viziunea și strategia pentru renașterea comunei Agigea. Interviu cu candidatul APA la Primăria Agigea, Gabriel Ciobanu

01 Apr 2024 1092

ZIUA LIVE. Stelian Ion (ADU) „Tandemul pe care îl fac cu Bogdan Bola pentru Primărie înseamnă foarte mult. Și susținerea PMP-ului este importantă”! (VIDEO)

29 Mar 2024 744

ZIUA LIVE Președintele USR Constanța, Stelian Ion - „Și așa cum am gândit alianța, ea este formula cu care noi intenționăm să câștigăm primăria” (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 648

Stelian Ion despre Horia Constantinescu, contracandidatul său din partea PSD Constanța "Un comisar poate să devina un interlop, dar un interlop nu va putea fi niciodată comisar" (VIDEO)

28 Mar 2024 865

LIVE VIDEO-TEXT Președintele USR Constanța, Stelian Ion, declarații de presă înaintea ședinței de Consiliu Local (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 892