Vor primele de vacanţă şi cel de-al 13-lea salariu Poliţiştii locali din Medgidia s-au mutat în instanţă de sărbători

Poliţiştii locali reclamă Primăria Medgidia prin primarul Marian Iordache în cadrul unui proces înregistrat la Tribunalul Constanţa în data de 10 decembrie. Este vorba de 34 de poliţişti locali din oraş, membri ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex.
Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Pro Lex, afirmă că procesul este deschis pentru cel de-al 13-lea salariu şi a rămas fără obiect. „În cazul celui de-al 13-lea, acţiunea nu mai este de actualitate, pentru că s-a pronunţat Înalta Curte. Al 13-lea salariu pe 2010 s-a câştigat în câteva judeţe, dar între timp s-a judecat un recurs în interesul legii şi ne-au spus că oamenii nu au dreptul la aceste sume, întrucât au intrat în majorările salariale din anul 2011. Bineînţeles că acest lucru nu este adevărat, dar dacă aceasta este hotărârea instanţei nu mai avem ce discuta. Am rămas fără obiect”, a explicat Vasile Lincu. Liderul sindical a declarat însă că tot cu Primăria Medgidia a fost deschis un alt proces, pentru prima de vacanţă din 2010. „Am făcut solicitări la toate primăriile şi la toate poliţiile la care avem membri şi, cu mici excepţii, peste tot s-au plătit primele de vacanţă. La Medgidia nu s-au acordat prime de vacanţă, şi poliţiştii locali au acest drept, pe care vrem să-l obţinem în instanţă”, a subliniat Vasile Lincu.

„Este o chestiune nelegală! Cum să le plătesc în 2013 bani din 2010?”

Primarul Marian Iordache susţine că ceea ce solicită poliţiştii locali în instanţă, prin procesul deschis în data de 10 decembrie, şi anume, cel de-al 13-lea salariu, reprezintă „o chestiune nelegală”. „Ei solicită al 13-lea salariu din anul 2010, or ei erau atunci personal contractual şi în solicitare spun că de fapt erau funcţionari publici, dar ei nu aveau statut de funcţionari publici în momentul în care ar fi trebuit să beneficieze de acel drept”, a spus şeful autorităţii locale. Primarul Marian Iordache declară şi că Sindicatul Pro Lex nu a vorbit cu Primăria despre drepturile băneşti pe care le invocă, ci a apelat direct la instanţă. „Nici măcar nu au discutat cu conducerea Primăriei. Nu au făcut o solicitare la primărie în care să spună, «Daţi-ne salariile!», pe care le invocă ei acolo, pe 2010. Nu au cerut lucrul acesta! Au făcut solicitare către Sindicatul Naţional al Poliţiştilor, iar Sindicatul Naţional al Poliţiştilor a făcut o acţiune în instanţă fără să dea măcar un telefon la Primărie să întrebe «Domnule, le daţi acestor oameni drepturile acestea? Puteţi, nu puteţi?». Au apelat la instanţă, crezând că vor rezolva o problemă, care nu se poate rezolva pentru că ar fi ilegală plata”, a precizat primarul Marian Iordache. Şeful autorităţii locale a mărturisit şi că Primăria nu ar avea bani pentru a le plăti poliţiştilor drepturile băneşti pe care le invocă. „Cum să le plătesc în 2013 bani din 2010? Pe ce lume trăim, dacă noi plătim drepturi de acum 3, 5, 9 ani?”, se întreabă edilul, care susţine că sindicaliştii ar trebui să ştie legea. „Cum ştiu eu legea, aşa trebuie să o ştie şi sindicatul poliţiştilor, şi trebuie să o ştie şi membrii de sindicat. Dar, în ţara asta, ştiu legile numai unii şi ceilalţi se fac că nu le ştiu şi se duc la instanţă că poate obţin o hotărâre, ori dintr-o eroare, ori dintr-o chestiune de a-i trata pe toţi la fel. Or, din păcate, legile sunt clare şi din păcate sunt pentru cei care îşi închipuie că pot să obţină drepturi fără să aibă drepturi”, este de părere primarul oraşului Medgidia. 
Liderul Pro Lex afirmă, în schimb, că Primăria a fost înştiinţată cu privire la drepturile băneşte pe care poliţiştii locali le solicită (vezi documente). Liderul Sindicatului Pro Lex a precizat că „telefonic nu am vorbit cu Primăria şi nici nu aveam de ce”. „Dacă acesta este punctul de vedere al domnului primar, eu vă dau dovezile, două plângeri adresate Primăriei, care contrazic acest punct de vedere. Răspunsurile primite de la Primărie sunt semnate de domnul primar. Este posibil să ne fi răspuns altcineva şi să nu ştie primarul, chiar dacă este semnătura lui pe cele două plângeri”, a mai menţionat Lincu.

Urmează noi procese

Liderul Pro Lex a precizat că vor fi deschise noi procese cu primăriile din ţară pentru norma de hrană şi pentru sporul de confidenţialitate. Norma de hrană este în cuantum de 720 de lei, fiind ca valoare aproape cât salariul unui poliţist local, spune Lincu. Pe de altă parte, sporul de confidenţialitate ar reprezenta şi el 4-5% din salariu. „Avem în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului un articol, la fel şi în Constituţie şi în Codul Muncii, dar şi două decizii CEDO, care spun următorul lucru - la muncă egală, bani egali”, declară liderul Pro Lex, care afirmă că aşa cum poliţiştii de la Poliţia Naţională primesc normă de hrană, aşa ar trebui să se întâmple şi-n cazul poliţiştilor locali. „În Bucureşti, de ani de zile şi în toate sectoarele, poliţiştii locali primesc normă de hrană”, a mai spus Lincu, care a declarat că primăriile din judeţul Constanţa şi din celelalte judeţe au fost speriate de Curtea de Conturi, care a considerat, în urma controalelor efectuate, că norma de hrană este ilegală.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Accident cu victimă pe bulevardul Mamaia în zona Sat Vacanţă

20 Aug 2018 1916

Interviu online cu... Moş Crăciun „De Moş Crăciun va fi nevoie întotdeauna!”

22 Dec 2016 7863