Vrea o lege a litoralului şi referendum la Eforie Ovidiu Brăiloiu - „Am dat în judecată Apele Române pentru prăbușirea falezei“

Primarul oraşului Ovidiu, Ion Ovidiu Brăiloiu, a susţinut, ieri, o conferinţă de presă în cadrul căreia a semnalat mai multe probleme legate de unele disfuncţionalităţi legate de faleza din Eforie. Edilul-şef a acuzat „Apele Române” (n.r. ABADL) că sunt responsabile de prăbușirile falezelor de la Eforie Nord și Eforie Sud, exact în zone unde au lăsat lucrări nefinalizate încă din 2012. Primarul orașului Eforie a anunțat vineri că a acţionat în judecată Apele Române și că cere chiar organizarea unui referendum local, pentru ca cetățenii să arate dacă sunt mulțumiți de starea falezelor și dacă doresc trecerea acestora în administrarea Orașului Eforie.
 
Amintim că, anul trecut, faleza de la Eforie Sud s-a prăbușit în zona Cazino, unde „Apele Române” au executat o lucrare, la foarte puțin timp după ce s-a făcut recepția. De asemenea, la Eforie Sud, după Capul Turcului, faleza este surpată și nu s-au executat lucrări de peste cinci ani.
 
La Eforie Nord, faleza s-a surpat anul trecut, în zona în care Apele Române au abandonat o lucrare. „Conform Raportului de Inspecție al Inspectoratului de Stat în Construcții, «pe acest sector au fost demarate anterior de către Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral lucrări autorizate cu AC 200/2009 - lucrări de consolidare a falezelor din Eforie Nord și Eforie Sud. Lucrările au fost începute în anul 2009 și au fost întrerupte în anul 2012 din lipsă de finanțare, conform reprezentanților ABADL. (…) Din lipsa alocațiilor bugetare, nu s-au realizat lucrările de ancorare a zidului de sprijin, și nici alte lucrări adiacente cuprinse în proiectul de execuție (scurgerea apelor, pământul armat, reprofilarea taluzului între noul zid de sprijin și aleea superioară)»”, a explicat Ovidiu Brăiloiu.
 
Brăiloiu a arătat că, de şapte ani, falezele inferioare din Eforie Nord și Eforie Sud sunt în șantier, iar de cinci ani, lucrările au fost abandonate: „Sunt puşi în pericol turiștii. Este mizerie, sunt deșeuri, iar Garda de Mediu bate la ușa Primăriei. Adică cineva e vinovat - că pune în pericol turiștii, că nu lucrează, că este mizerie -, iar Primăria Eforie primește reclamațiile și trebuie să cheltuiască bani din bugetul local ca să facă toată curăţenia“, a declarat acesta.
 
Primarul oraşului Eforie a precizat că în fiecare an, pentru administrarea precară a plajelor, turiștii și locuitorii din Eforie adresează sute de plângeri, pe care Primăria trebuie să le gestioneze, în situația în care toate veniturile din exploatare revin „Apelor Române”. „Toate aceste venituri, mai ales din exploatare, trebuie folosite pentru infrastructura locală din Eforie. Pentru drumuri, pentru accesul către plaje, pentru trotuare şi scări. În acest moment, unii sunt cu mapa, alții cu sapa. Unii iau fondurile, iar Orașul Eforie se alege cu munca și cheltuiala”, a afirmat acesta.
 
Primarul Orașului Eforie a anunțat că a dat în judecată „Apele Române” pentru prăbușirea falezei de la Eforie Sud și cere să se intervină de urgenţă pentru refacerea falezei inferioare și pentru continuarea lucrărilor începute în 2009. De asemenea, Primăria Eforie cere organizarea unui referendum local pentru ca locuitorii orașului Eforie să spună dacă sunt mulțumiți de modul în care Apele Romane administrează falezele şi plajele şi dacă își doresc ca administrarea falezelor şi a plajelor sa se facă de către autoritatea locala - Primărie şi Consiliul Local.
 
Facem menţiunea că am încercat să obţinem un punct de vedere şi de la reprezentanţii ABADL Constanţa. „Momentan, nu am primit niciun document în acest sens de la instanţă, astfel că nu avem ce declara, fiind în necunoştinţă de cauză“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, purtătorul de Cuvânt al ABADL Constanta, Marieta Iorga.
 
De asemenea, primarul oraşului Eforie a făcut apel la toți parlamentarii de Constanţa să sprijine o lege a litoralului, prin care să se reglementeze clar toate problemele care, în acest moment, blochează dezvoltarea stațiunilor de pe litoral.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doliu în familia Brăiloiu. Mama fostului senator PSD a încetat din viață!

08 Mar 2024 741

„Un om de înaltă ținută profesională și morală“ Fostul senator și prefect PSD, Tit-Liviu Brăiloiu, în doliu. Tatăl lui a murit

13 Dec 2021 11374

Decizie importantă a Otiliei Brăiloiu. Își relochează business-urile pe malul mării

22 Mar 2021 4148

O nouă firmă a familiei Brăiloiu îşi reia activitatea. Ce decizii au luat acţionarii?

24 Dec 2018 4128

Societatea Ospitalitatea Rom Tours îşi reia activitatea. Senatorul Brăiloiu şi cumnata sa, printre asociaţi

15 Dec 2018 2918

Mesajul soţiei lui Ovidiu Brăiloiu, la un an de la moartea fostul primar al oraşului Eforie

08 Jun 2018 6748

A alergat în memoria lui Ovidiu Brăiloiu Atletul veteran Vasile Apetroaie, pe locul întâi la Maratonul Tuşnadului

12 Jun 2017 3645

Ovidiu Brăiloiu - ceremonial de înmormântare. Slujba la biserica din Eforie Nord. Înmormântarea la Cimitirul din Eforie Sud. Cine participă (galerie foto+video)

09 Jun 2017 22332

Un ultim omagiu adus fostului primar, Ovidiu Brăiloiu. Cine a ajuns la Biserica unde se află sicriul (galerie foto)

08 Jun 2017 9120

Programul complet al slujbelor săvârşite de Parohia Ortodoxă Eforie Nord în memoria lui Ovidiu Brăiloiu

08 Jun 2017 4611

Primăria Eforie a instalat la intrarea în oras un panou pe care sunt exprimate condoleanţe

08 Jun 2017 7823

Mesaj plin de emoţie al soţiei lui Ovidiu Brăiloiu după moartea acestuia

08 Jun 2017 36644

UPDATE Ovidiu Brăiloiu va fi înmormântat mâine. Anunţul Parohiei din Eforie Nord

08 Jun 2017 12838

Revista presei locale

08 Jun 2017 3107

A murit Ion Ovidiu Brăiloiu fost primar de la Eforie. Imagini de colecţie din timpul vieţii (fotoreportaj)

07 Jun 2017 10886