Academicienii Dan Berindei și Alexandru Zub semnează în volumul „Dobrogea în contextul Primului Război Mondial“



„Dobrogea în contextul Primului Război Mondial“ este numele amplului proiect care va culmina, în perioada 27-28 octombrie, cu o sesiune de comunicări științifice și lansarea unui amplu volum cu această temă.

În paginile tomului, care va număra aprox. 500 de pagini, vor semna academicienii Dan Berindei și Alexandru Zub, cercetători, profesori, muzeografi,  dar și colaboratori din Germania și Bulgaria. Studiile și articolele cuprinse în carte vor da o imagine elocventă a Dobrogei, în prima conflagrație mondială. Pentru prima dată într-un volum vor fi cuprinse date despre toate monumentele care s-au făcut după Primul Război Mondial, care au fost inventariate și fotografiate în cadrul proiectului, în colaborare cu Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria“, filiala Constanța.

Academia Oamenilor de Știință din România, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ și Asociația Culturală „Dobrogea - Istorie și civilizație“ vor gira apariția amplei lucrări care va fi lansată pe 27 octombrie, în prima zi a sesiunii științifice cu același nume.
 

Elevii, invitați să-și cunoască eroii



Proiectul „Dobrogea în contextul Primului Război Mondial“ are și o componentă educativă care vizează elevii din municipiul și județul Constanța, prin lansarea concursului „Eroii localității mele din Primul Război Mondial“, care se va desfășura pe trei secțiuni: prezentare PowerPoint, eseu și scurtmetraj. Festivitatea de premiere a elevilor va avea loc chiar de Ziua Dobrogei, pe 14 noiembrie. Partener al acestei activități este Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Constanța.

„Proiectul «Dobrogea în contextul Primului Război Mondial» este realizat pentru a pune Constanța alături de marile orașe ale țării care au marcat Primul Război Mondial“, a spus prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.
„Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ este partener în acest proiect, din mai multe puncte de vedere. În primul rând mă număr printre coordonatorii volumului, alături de domnul profesor Valentin Ciorbea și Delia Cornea. De asemenea, la Bibliotecă Județeană va avea loc lansarea volumului, itinerarea expoziției dedicată Primului Război Mondial, activitățile cu elevii. De asemenea, vom participa și cu volume din fondul nostru și alte obiecte pe care le avem avem la Colecții Speciale“, a spus directorul Bibliotecii constănțene, dr. Corina Apostoleanu.



De altfel, prezentarea proiectului a avut loc joi, 21 septembrie, în sala „Liliana Lazia“ a Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ , în cadrul unei întâlniri de lucru la care au participat o parte dintre cei implicați în proiect: dr. Corina Apostoleanu, dr. Delia Cornea, muzeograful Lavinia Dumitrașcu, președintele Asociației Culturale „Dobrogea - Istorie și civilizație“, Magdalena Tiță,  prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, inspectorul școlar general al ISJ Constanța, Petrică Miu și președintele filialei Dobrogea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“, colonel (r.) Remus Macovei.

Proiectul „Dobrogea în contextul Primului Război Mondial“ este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, fiind sponsorizat de câteva firme constănțene.  

Sursă foto: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Administrația Națională “Apele Române” organizează licitație publică pentru închirierea unei suprafețe de 8.902,00 mp

19 Mar 2024 186

Secetă pedologică în județul Constanța. Conținutul de umiditate din sol, în limite deosebit de scăzute

18 Mar 2024 691

#DobrogeaDigitală Grânele cultivate în Dobrogea anului 1879 - „Nu există isul maşinelor agricole“

18 Mar 2024 532

Declarații de avere Constanța Bristena Doxan, șef serviciu la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, averea și interesele (DOCUMENTE)

18 Mar 2024 440

UPDATE. Județul Constanța Accident rutier pe DN2A între localitățile Stupina și Crucea. O persoană a decedat(GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 2944

Ce vreme ne așteaptă în Dobrogea? Prognoza pentru următoarele două săptămâni

18 Mar 2024 449

Accident rutier cu victimă pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanța! Implicate un autoturism și un autotren (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 1192

Declarații de avere Constanța Constantin Cerneagă, șef birou în cadrul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, avere și interese (DOCUMENTE)

18 Mar 2024 333

Vreme capricioasă în Dobrogea. Prognoza meteo pentru intervalul 18-20 martie 2024

18 Mar 2024 446

Rețele Electrice Dobrogea Cine va fi afectat de întreruperile de curent în Constanța, luni și marți?

18 Mar 2024 585

UPDATE Accident rutier, în municipiul Constanța, lângă Zodiac! O victimă este implicată (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Mar 2024 2075

UPDATE O persoană a rămas încarcerată în urma unui accident rutier între Castelu și Medgidia, județul Constanța (FOTO)

17 Mar 2024 1710

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui George Damcaliu, inginer la ABADL. Venit de peste 4.000 de euro din chirie (DOCUMENTE)

17 Mar 2024 646

LIVE VIDEO. Constanța Incendiu la etajul al nouălea al unui bloc de locuințe de pe Aleea Egretei (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Mar 2024 3452

Final de proces în cazul fostului angajat ISU Dobrogea, acuzat de agresiune sexuală! Iată când se va pronunța Curtea de Apel Constanța

17 Mar 2024 373