Astăzi se lansează, la Biblioteca Județeană Constanța, volumul „Ada Kaleh. Casele de sub ape“

Pentru mulți, Ada Kaleh este un nume exotic, pentru mai bine de 600 de suflete, Ada Kaleh stârnește nostalgie și durere, deoarece pentru acestea, Ada Kaleh înseamnă acasă, înseamnă o viață peste care s-au așternut apele Dunării.

De aceea, apariția unei cărți care are în titlu aceste cuvinte care stârnesc amintiri este un eveniment în sine. Așa cum este și apariția volumului „Ada Kaleh. Casele de sub ape“, apărut anul acesta la editura „Ex Ponto“, sub semnătura colecționarului Gabriel-Octavian Nicolae și a istoricului prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.

Cartea „se dedică foștilor locuitori din Ada Kaleh și urmașilor acestora care poartă în memorie spațiul mirific al insulei“.
 

„Lucrarea de față, în fapt un volum de documente, mai precis 135 de memorii tehnice privind proprietățile imobiliare și terenurile deținute de locuitorii din Ada Kaleh, de Comunitatea musulmană, Mitropolia Olteniei și URCM Oltenia, nu abordează o temă spectaculoasă. Nutrim speranța că vine să îmbogățească fondul documentar al istoriei insulei dunărene care s-a aflat în componența României vreme de 82 de ani. Am dorit să punem la îndemâna specialiștilor din varii domenii surse documentare de primă mână dintr-un dosar recuperat de cunoscutul colecționar constănțean Gabriel-Octavian Nicolae cu dorința de a-l da în studiu“, scrie, în prefața lucrării, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință din România.



Volumul este structurat pe două secțiuni: „Memorii tehnice“ și „Ada Kaleh în fotografii și ilustrate de epocă“. 

Acesta va fi lansat vineri, 17 noiembrie, de la ora 16.00, în aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“.

„Ada Kaleh. Casele de sub ape“ a apărut cu sprijinul financiar al Uniunii Democrate Turce din România, sub egida acesteia și a Academiei Oamenilor de Știință din România, secțiunea XI – Științe Istorice și Arheologice.

Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citeşte şi:

 
Expoziţie-document la Muzeul de Istorie din Constanţa. Ada Kaleh, insula care încă „locuieşte" în suflete (galerie foto)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DunăreaCălăuzăTuristică Defileul Dunării - Insula Ada-Kaleh, „o cetate puternică, azi ruinată în mare“

22 Aug 2023 1566

deieri-deazi.blogspot.com Poveste din Tuzla. Fântâna Nehibéi

19 Oct 2018 3595

Căpitănia de sub ape Insula visului și a (ne)uitării (galerie foto)

29 Dec 2017 6636

Imagini de la eveniment „Ada Kaleh. Casele de sub ape“, destine frânte și amintiri cu gust de ciubuc și dulceață (galerie foto)

19 Nov 2017 6061