Cum se sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale la Constanţa

Pentru români, data de 15 ianuarie are profunde semnificaţii: este ziua de naştere a lui Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889) şi, implicit, Ziua Culturii Naţionale, sărbătoare instituită prin Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010.

La Constanţa, tomitanii care iubesc poezia şi simt... româneşte sunt aşteptaţi la statuia lui Mihai Eminescu de pe faleza Cazinoului, pentru a aduce un pios omagiu „poetului nepereche“ şi a depune o floare. Însă este puţin probabil ca numărul florilor - dacă vor mai fi flori - să fie acelaşi ca anii trecuţi, având în vedere că cel care săvârşea cu devotament acest gest în fiecare an, sociologul şi poetul Constantin Lămureanu (21 martie 1949 - 14 octombrie 2017), nu mai este.

Concert extraordinar la Teatrul „Oleg Danovski“

De Ziua Culturii Naţionale, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ le propune melomanilor constănţeni, luni, de la ora 18.30, un concert extraordinar sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, la care îşi vor da concursul orchestra, soliştii şi corul instituţiei de cultură, pregătit de maestrul Adrian Stanache.

Soliştii serii vor fi: Elena Rotari, Stela Sîrbu, Laura Eftimie, Smaranda Drăghici, Ionela Duma, Mihaela Ionescu, Daniela Vlădescu, Lucia Mihalache, Răzvan Săraru, Doru Iftene, Marius Eftimie, Bogdan Ocheşel şi Mădălin Băldău.

Biletele pentru acest concert au preţuri de 20, 25 şi 30 de lei, în funcţie de locul ocupat în salǎ. Copiii şi elevii, pe baza carnetului de elev vizat la zi, vor plăti pe un bilet 8 lei, iar pensionarii şi studenţii, pe baza talonului de pensie şi a carnetului de student vizat la zi, vor cumpăra un tichet cu 15 lei.

Luceafărul“, spectacol de poezie şi dans, la Teatrul de Stat

Şi Teatrul de Stat Constanţa marchează Ziua Culturii Naţionale, luni, 15 ianuarie, de la ora 19.00, printr-un spectacol de poezie şi dans intitulat „Luceafărul“, susţinut de actriţa Luiza Sarivan, acompaniată de balerina Louise Chapovaloff, din Franţa, şi de balerinii şi fraţii Cosmin şi Mihai Adrian, cunoscuţi publicului din finala show-ului de televiziune „Românii au talent“. Intrarea la spectacol este gratuită, în limita locurilor din sală.

A fost odată un visător Luceafăr, mereu îndrăgostit

Colegiul Național de Arte „Regina Maria“ va prezenta, tot în această zi, de la ora 13.00, în sala „Sergiu Celibidache“, spectacolul „A fost odată un visător Luceafăr, mereu îndrăgostit“. Profesori coordonatori sunt: Dana Enache, Delia Boeru și Mariana Baran. Evenimentul e inclus în proiectul artistic „Dintre sute de catarge“, manager de proiect fiind Doinița Mitrică

Spectacol aniversar organizat de Centrul Cultural „Teodor T. Burada“

Ziua Culturii Naţionale va fi celebrată şi de Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“ luni, 15 ianuarie, începând cu ora 10.30, cu un spectacol aniversar care va avea loc la sediul centrului din bd. I.C. Brătianu nr. 68 (zona Şcoala nr. 8). În cadrul evenimentului, se vor proiecta imagini din filme documentare de scurtmetraj despre viaţa marelui poet Mihai Eminescu şi fotografii cu clădiri istorice importante din Constanţa şi va avea loc o lecţie deschisă de actorie, cu recital de versuri din lirica românească, iar cursanţii Centrului „Teodor T. Burada“ vor interpreta creaţii ale unor importanţi compozitori români.

La întâlnirea culturală vor participa elevi ai Școlii nr. 8 din Constanţa, copii instituţionalizaţi din cadrul centrelor din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, membri ai Trupei Arca, dar şi cursanţi ai claselor de canto din cadrul Centrului „Teodor T. Burada“.

Evenimentul va fi reluat marţi, 16 ianuarie, la Școala Gimnazială nr. 1 din Lumina.

Masă rotundă, pe 16 ianuarie - „Există forme evoluate de viaţă culturală la Tomis?“

Pe 16 ianuarie, Asociaţia „Casa Mării Negre / Black Sea House Constanţa“ va organiza, începând cu ora 10.00, masa rotundă informală cu tema „Există forme evoluate de viaţă culturală la Tomis? Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România?“. Evenimentul va avea loc la punctul de lucru al Asociaţiei Casa Mării Negre / Black Sea House Constanţa, bd. Mamaia nr. 203, et. 4, ap. 7.

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie!“, la Bibliotecă

Și Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman“ marchează ziua de naştere a lui Mihai Eminescu printr-o expoziţie de carte şi documente, intitulată în mod sugestiv „Ziua Culturii Naţionale. Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie!“, care va fi deschisă până pe 31 ianuarie.

Cazinoul din Constanţa. Pariază pe cultură“

Cazinoul din Constanţa va fi redeschis de Ziua Culturii Naţionale până pe 31 ianuarie. Evenimentul este posibil prin proiectul „Cazinoul din Constanţa. Pariază pe cultură“, desfăşurat de asociaţia „Arche“. Acesta este unul dintre cele 12 proiecte dedicate Zilei Culturii Naţionale, finanţate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, pentru suma totală de 250.000 d lei.

Celelalte proiecte se vor desfăşura în: Bucureşti, Mogoşoaia, Ploieşti, Titu, Iaşi, Sibiu, Târgu-Jiu, Oradea, Braşov, dar şi în afara ţării, la Castellon (Spania) şi la Liverpool (Anglia).

Sursă foto: ZIUA de Constanţa
 

Citeşte şi: 
 
#scrieDobrogea. „Chipul lui Eminescu se cuvine modelat cu evlavie adâncă de mâna celui mai mare sculptor al României“ (galerie foto)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanțeanul supărat Bariera improvizată care bloca parțial accesul pe strada Mihai Eminescu a fost înlăturată. În locul ei au reapărut stâlpișorii

13 Apr 2024 510

Constănțeanul supărat UPDATE O barieră improvizată sugrumă un copac pe strada Mihai Eminescu din Constanța! Accesul pentru populație, parțial blocat (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 1186

Știri Constanța UPDATE. Copil rănit în urma unui accident rutier în Valu lui Traian

03 Apr 2024 2630

Imagini de la eveniment Doi copii răniți de un șofer băut, în urma unui accident rutier în Arsa. Detalii de la IPJ Constanța (FOTO+VIDEO)

02 Apr 2024 2010

Oficial de la IPJ Constanța despre accidentul de la Arsa, în care doi copii au fost răniți. Șoferul implicat era băut

01 Apr 2024 713

Afaceri Constanța Primăria Costinești vrea să cumpere mobilier pentru Școala Gimnazială Mihai Eminescu (DOCUMENT)

01 Apr 2024 522

Actor al Teatrului de Stat Constanța La mulți ani, Mihai Sorin Vasilescu!

29 Mar 2024 601

Primăria comunei Costinești, județul Constanța dotează cu mobilier și materiale didactice Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“ (DOCUMENT)

29 Mar 2024 562

Licitații Constanța. Primăria a atribuit un nou contract care vizează reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu (DOCUMENT)

26 Mar 2024 417

Tenis de masă Faza județeană Constanța a ONSS și-a desemnat câștigătorii, dintre liceeni (GALERIE FOTO)

21 Mar 2024 632

Cumpărări directe O firmă, controlată de Constantin Emilian Calotă, consilier local la Sectorul 2 București, a semnat un nou contract cu Primăria Constanța (DOCUMENT)

16 Mar 2024 742

Licitații Constanța Primăria Comunei Costinești cumpără echipamente și resurse tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ (DOCUMENT)

07 Mar 2024 611

A ieșit autorizația de construire Pot începe lucrările la Casa Căsătoriilor din Constanța

07 Mar 2024 496

Simularea Evaluări Naționale 2024 Ierarhia școlilor din județul Constanța în funcție de media probelor. Colegiul Naţional „Mircea Cel Bătrân“, în fruntea clasamentului

04 Mar 2024 3095

Un adolescent de 16 ani, suspectat că ar fi dezumflat pneurile mai multor mașini parcate într-un cartier din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO

03 Mar 2024 1263